Akár farsangi fánknak is hívhatnánk a rendkívül finom szalagos fánkot, de hol van az megírva, hogy fánkot csak farsangkor lehet enni. Főleg, ha finom házi készítésű sárgabarack lekvárok is sorakoznak a spájzban.
Bár a szüleim és nagyszüleim házválasztásánál sosem az volt a fő szempont, hogy legyen a telken sárgabarack fa, valahogy még is úgy alakult, hogy mindig volt. És mindig volt diófa is. A sárgabarackból természetesen minden évben készült a boltival össze sem hasonlítható ízletes, csupa barack lekvár. A lekvárt és a dzsemet anyukám a mai napig is a régi, hagyományos módon készíti, mindenféle zselésítő anyag és mesterséges csodaszer nélkül. Igaz sokkal több időt és munkát igényel, de megéri a fáradtságot (persze én könnyen beszélek!). Talán nem csoda, hogy az ünnepek kedvenc süteménye a zserbó volt (jaj, ennek a receptjét is le kell majd írnom!), ha már a dió és a lekvár rendelkezésre állt.
Barack érés idején sosem maradt el a boldogító barackos csiga.
A téli hónapok sztárja a fánk. Az a jó zamatos, szalagos, ami mellé még jobban fogy a baracklekvár. Nagymamám már sajnos nincs köztünk. Nem is kerül minden héten sütemény az asztalra és én magam sokkal szívesebben sütöm a roppant egyszerű és brutálisan finom túrófánkot. Azért néha-néha előkerül a régi recept, mert a nagymama szalagos fánkjának nincs párja.
Farsangi szalagos fánk hozzávalói
- 50 dkg liszt
- 3 tojássárgája
- 6 dkg olvasztott margarin
- 5 dkg porcukor
- 3, 5 dl tej
- 1 kanál rum
- 3 dkg élesztő
- kis só,
- 1 citrom reszelt héja
Szalagos fánk elkészítése
Az élesztőt langyos tejjel és a cukorral felfuttatjuk. Hozzáadjuk a liszthez, majd szépen sorban jöhet bele a 3 tojássárgája, a rum, és a maradék tejben felolvasztott margarin, a só és a citromhéj.
Jól összedolgozzuk és fél órát meleg helyen, letakarva kelesztjük.
Kb. egy centis vastagságúra kinyújtjuk majd ez egyik felét ráhajtjuk a másikra és ismét egy centisre nyújtjuk.
Fánk szaggatóval kiszaggatjuk és konyharuhával letakarva további fél órán át pihentetjük.
A megkelt fánkok közepére kézzel lyukat nyomunk és bőséges mennyiségű olajban kisütjük.
Tippek, hogy tökéletesen sikerüljön
Fontos, hogy az olajba helyezésnél az a rész kerüljön lefelé, ami a kelesztésnél felül volt.
Mindenképp tiszta olajat használjunk, amiben még nem sült semmi.
Az első oldalt fedővel letakarva süssük, megfordítás után pedig fedő nélkül.
Hagyjunk elég helyet a fánkoknak. Legjobb, ha saját maguktól meg tudnak fordulni, ha megsült az egyik oldaluk.
Szerezz be valahonnan házi baracklekvárt vagy dzsemet, mert avval a legfinomabb.
Jó étvágyat!
További olvasnivalók hasonló témában:
✿ Túrógombóc, ahogy mindig sikerül
✿ Nagyi-féle kapros-túrós lepény
✿ Brutálisan finom és egyszerű túrófánk
✿ Szalagos fánk, ahogy a nagymamám csinálta
Figyelem!
2021. január 1 után ez a blog nem frissül. Friss tartalmakért kérlek keresd a Balkonada.hu oldalt!
További lehetőségek, hogy kapcsolatban maradjunk:
Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek rendszeresen eljussanak hozzád!
Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!
Képes inspirációkért keresd fel a Pinterest oldalamat.
Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!
Nagyon jo ez a recept, bar en hagyomanyos fankot meg soha nem keszitettem. A turofankot viszont mindig a Te recepted alapjan csinalom es nagy kedvenc nalunk!
Köszönöm! 🙂
Azért a túrófánk sokkal egyszerűbb és gyorsabb, ez a ráérős hideg napokra való. az íze egész más.
Próbáld majd ki a meggyest is, verhetetlen és nem lehet elrontani sem: http://balkonada.cafeblog.hu/2014/06/19/mennyei-meggyes/
Kedvenc gyumolcsom a meggy, de sajnos itt Angliaban ismeretlen… Viszont ez a suti savanykas szederrel is jo lehet. Nyaron majd kiprobalom es beszamolok rola. 🙂
Biztos vagyok benne,hogy szederrel is isteni, na és áfonyával. Azt hiszem én is kipróbálom majd.
Sok sikert hozzá: Jucó