Balkonada

Szalagos fánk, ahogy a nagymamám csinálta

Akár farsangi fánknak is hívhatnánk a rendkívül finom szalagos fánkot, de hol van az megírva, hogy fánkot csak farsangkor lehet enni. Főleg, ha finom házi készítésű sárgabarack lekvárok is sorakoznak a spájzban. 

 

fánk2

 

Bár a szüleim és nagyszüleim házválasztásánál sosem az volt a fő szempont, hogy legyen a telken sárgabarack fa, valahogy még is úgy alakult, hogy mindig volt. És mindig volt diófa is. A sárgabarackból természetesen minden évben készült a boltival össze sem hasonlítható ízletes, csupa barack lekvár. A lekvárt és a dzsemet anyukám a mai napig is a régi, hagyományos módon készíti, mindenféle zselésítő anyag és mesterséges csodaszer nélkül. Igaz sokkal több időt és munkát igényel, de megéri a fáradtságot (persze én könnyen beszélek!). Talán nem csoda, hogy az ünnepek kedvenc süteménye a zserbó volt (jaj, ennek a receptjét is le kell majd írnom!), ha már a dió és a lekvár rendelkezésre állt.

Barack érés idején sosem maradt el a boldogító barackos csiga.

A téli hónapok sztárja a fánk. Az a jó zamatos, szalagos, ami mellé még jobban fogy a baracklekvár. Nagymamám már sajnos nincs köztünk. Nem is kerül minden héten sütemény az asztalra és én magam sokkal szívesebben sütöm a roppant egyszerű és brutálisan finom túrófánkot.  Azért néha-néha előkerül a régi recept, mert a nagymama szalagos fánkjának nincs párja.

 

barack

 

Farsangi szalagos fánk hozzávalói 

  • 50 dkg liszt
  • 3 tojássárgája
  • 6 dkg olvasztott margarin
  • 5 dkg porcukor
  • 3, 5 dl tej
  • 1 kanál rum
  • 3 dkg élesztő
  • kis só,
  • 1 citrom reszelt héja

 

Szalagos fánk elkészítése

Az élesztőt langyos tejjel és a cukorral felfuttatjuk. Hozzáadjuk a liszthez, majd szépen sorban jöhet bele a 3 tojássárgája, a rum, és a maradék tejben felolvasztott margarin, a só és a citromhéj. 

Jól összedolgozzuk és fél órát meleg helyen, letakarva kelesztjük. 

Kb. egy centis vastagságúra kinyújtjuk majd ez egyik felét ráhajtjuk a másikra és ismét egy centisre nyújtjuk.

Fánk szaggatóval kiszaggatjuk és konyharuhával letakarva további fél órán át pihentetjük.

A megkelt fánkok közepére kézzel lyukat nyomunk és bőséges mennyiségű olajban kisütjük. 

 

WP_20160131_13_28_44_Pro

 

 

Tippek, hogy tökéletesen sikerüljön

Fontos, hogy az olajba helyezésnél az a rész kerüljön lefelé, ami a kelesztésnél felül volt. 

Mindenképp tiszta olajat használjunk, amiben még nem sült semmi.

Az első oldalt fedővel letakarva süssük, megfordítás után pedig fedő nélkül.

Hagyjunk elég helyet a fánkoknak. Legjobb, ha saját maguktól meg tudnak fordulni, ha megsült az egyik oldaluk.

Szerezz be valahonnan házi baracklekvárt vagy dzsemet, mert avval a legfinomabb.

 

fánk1

 

Jó étvágyat!

 

További olvasnivalók hasonló témában: 

Túrógombóc, ahogy mindig sikerül

Nagyi-féle kapros-túrós lepény

✿ Brutálisan finom és egyszerű túrófánk

Szalagos fánk, ahogy a nagymamám csinálta

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Ildi76 says:

    Nagyon jo ez a recept, bar en hagyomanyos fankot meg soha nem keszitettem. A turofankot viszont mindig a Te recepted alapjan csinalom es nagy kedvenc nalunk!

  2. Nagy Jucó says: (előzmény @Ildi76)

    Köszönöm! 🙂

    Azért a túrófánk sokkal egyszerűbb és gyorsabb, ez a ráérős hideg napokra való. az íze egész más.

    Próbáld majd ki a meggyest is, verhetetlen és nem lehet elrontani sem: http://balkonada.cafeblog.hu/2014/06/19/mennyei-meggyes/

  3. Ildi76 says:

    Kedvenc gyumolcsom a meggy, de sajnos itt Angliaban ismeretlen… Viszont ez a suti savanykas szederrel is jo lehet. Nyaron majd kiprobalom es beszamolok rola. 🙂

  4. Nagy Jucó says: (előzmény @Ildi76)

    Biztos vagyok benne,hogy szederrel is isteni, na és áfonyával. Azt hiszem én is kipróbálom majd.

    Sok sikert hozzá: Jucó


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!