Szeretem minél több területen kipróbálni magam. Imádok tanulni, új dolgokat kísérletezni. Amikor a pár héttel ezelőtt a Sanoma kiadótól, a Cafeblog gazdájától érkezett egy levél, hogy a VIP programban résztvevő bloggereket szívesen látják egy gasztro fotózásos workshopra, egy percig sem gondolkodtam. Ugyan eddig csak a családi hagyomány alapján Húsvétkor készülő Napraforgó kalács receptjét osztottam meg, ki nem hagytam volna a lehetőséget, hogy profi gasztro újságírótól és fotóstól kapjak hasznos tanácsokat.
Eper szezon lévén egy gyorsan, sütés nélkül egyszerűen elkészíthető túrós, epres tortára esett a választásom. A workshopra a kész tortával érkeztem, amit biztos, ami biztos itthon lefotóztam.
A szakértői tanácsok után a helyszínen aztán ilyen fotót készítettem.
Elég egyértelmű a különbség. Azért ez még nem az igazi, főleg, ha a profi fotós, Acsai Miklós által készített képpel vetjük össze.
A Facebook oldalon már az első kép feltöltése után többen kérték a receptet, most szívesen megosztom mindenkivel.
Hozzávalók: 22 cm-s kapcsos tortaformához
Alaphoz:
120 g győri zabfalatok vagy daráltkeksz
50 g vaj
Töltelékhez:
50-70 dkg eper
50 dkg túró
1 csapott evőkanál zseletinpor
25 dkg porcukor
1 dl tejföl
1 vanília rúd
1 citrom reszelt héja és egy evőkanál átszűrt leve
2 és 1/2 dl hideg tejszín felvert habja
Csoki mázhoz:
10 dkg étcsokoládé
8 g margarin
3-4 csepp étolaj
1. A győri zabfalatokat mozsárban összetörjük, belekeverjük a vajat és belelapítjuk a tortaforma aljába. Kívülről kezdve sorba rakjuk eperrel. Kb. egy órára hűtőbe tesszük.
2. A töltelékhez a zselatint 1 dl vízzel elvegyítjük, majd takarék lángon a zselatin felengedéséig kevergetjük. Félre tesszük hűlni.
3. A porcukrot egy nagy keverőtálban 2-3 kanál forró vízzel simára keverjük. Hozzáadjuk a túrót, a vanília rúd kikapart belsejét, a citrom héját, a citrom levet, a tejfölt és a zselatinos vizet. Robot géppel 1-2 perc alatt összedolgozzuk. Végül óvatosan beleforgatjuk a felvert tejszínhabot.
4. A túrós masszát rárakjuk az eprekre.
5. Tetejére csoki mázat készítünk. A képen látható tortánál újítani akartam, ezért a vízgőzben felolvasztott csokiba 1 dl meleg tejszínt tettem. Mint látható nem lett tökéletes a végeredmény, ezért inkább javaslom a hagyományos margarinos a csoki máz készítését. A margarint tedd egy edénybe és alacsony lángon melegítsd. Ha már forr, vedd le a tűzről és dobd bele a csoki kockákat. Kézi habverővel keverd egyneművé, majd tegyél bele 3-4 csepp étolajat, hogy fényes legyen. Öntsd a túró tetejére és szobahőmérsékleten hagyd megdermedni.
Jót tesz a tortának, ha a csokimáz megdermedése után pár órára hűtőbe teszed, hogy összeérjenek az ízek.
Csokimáz helyett jó vastag rétegben felvitt kakaóport is használhatsz. Az epret pedig bármilyen más gyümölccsel is helyettesítheted, de gyümölcs nélkül is megállja a helyét.
Jó étvágyat kívánok!
Figyelem!
2021. január 1 után ez a blog nem frissül. Friss tartalmakért kérlek keresd a Balkonada.hu oldalt!
További lehetőségek, hogy kapcsolatban maradjunk:
Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek rendszeresen eljussanak hozzád!
Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!
Képes inspirációkért keresd fel a Pinterest oldalamat.
Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: