Balkonada

Isteni epres, túrós, csokis torta sütés nélkül, 5 lépésben

Szeretem minél több területen kipróbálni magam. Imádok tanulni, új dolgokat kísérletezni. Amikor a pár héttel ezelőtt a Sanoma kiadótól, a Cafeblog gazdájától érkezett egy levél, hogy a VIP programban résztvevő bloggereket szívesen látják egy gasztro fotózásos workshopra, egy percig sem gondolkodtam. Ugyan eddig csak a családi hagyomány alapján Húsvétkor készülő Napraforgó kalács receptjét osztottam meg, ki nem hagytam volna a lehetőséget, hogy profi gasztro újságírótól és fotóstól kapjak hasznos tanácsokat.

Eper szezon lévén egy gyorsan, sütés nélkül egyszerűen elkészíthető túrós, epres tortára esett a választásom. A workshopra a kész tortával érkeztem, amit biztos, ami biztos itthon lefotóztam.

 

Június_048

 

A szakértői tanácsok után a helyszínen aztán ilyen fotót készítettem.

 

Június_072

 

 

Elég egyértelmű a különbség. Azért ez még nem az igazi, főleg, ha a profi fotós, Acsai Miklós által készített képpel vetjük össze.

 

torta

 

A Facebook oldalon már az első kép feltöltése után többen kérték a receptet, most szívesen megosztom mindenkivel.

 

Hozzávalók: 22 cm-s kapcsos tortaformához

Alaphoz:

120 g győri zabfalatok vagy daráltkeksz

50 g vaj

 

Töltelékhez:

50-70 dkg eper

50 dkg túró

1 csapott evőkanál zseletinpor

25 dkg porcukor

1 dl tejföl

1 vanília rúd

1 citrom reszelt héja és egy evőkanál átszűrt leve

2  és 1/2 dl hideg tejszín felvert habja

 

Csoki mázhoz:

10 dkg étcsokoládé

8 g margarin

3-4 csepp étolaj

 

1. A győri zabfalatokat mozsárban összetörjük, belekeverjük a vajat és belelapítjuk a tortaforma aljába. Kívülről kezdve sorba rakjuk eperrel. Kb. egy órára hűtőbe tesszük.

2. A töltelékhez a zselatint 1 dl vízzel elvegyítjük, majd takarék lángon a zselatin felengedéséig kevergetjük. Félre tesszük hűlni.

3. A porcukrot egy nagy keverőtálban 2-3 kanál forró vízzel simára keverjük. Hozzáadjuk a túrót, a vanília rúd kikapart belsejét, a citrom héját, a citrom levet, a tejfölt és a zselatinos vizet. Robot géppel 1-2 perc alatt összedolgozzuk. Végül óvatosan beleforgatjuk a felvert tejszínhabot.

4. A túrós masszát rárakjuk az eprekre.

5. Tetejére csoki mázat készítünk. A képen látható tortánál újítani akartam, ezért a vízgőzben felolvasztott csokiba 1 dl meleg tejszínt tettem. Mint látható nem lett tökéletes a végeredmény, ezért inkább javaslom a hagyományos margarinos a csoki máz készítését. A margarint tedd egy edénybe és alacsony lángon melegítsd. Ha már forr, vedd le a tűzről és dobd bele a csoki kockákat. Kézi habverővel keverd egyneművé, majd tegyél bele 3-4 csepp étolajat, hogy fényes legyen. Öntsd a túró tetejére és szobahőmérsékleten hagyd megdermedni.

 

Jót tesz a tortának, ha a csokimáz megdermedése után pár órára hűtőbe teszed, hogy összeérjenek az ízek.

Csokimáz helyett jó vastag rétegben felvitt kakaóport is használhatsz. Az epret pedig bármilyen más gyümölccsel is helyettesítheted, de gyümölcs nélkül is megállja a helyét.

 

Jó étvágyat kívánok!

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!