Bár még nem hallottam, hogy tudósok kimutatták volna, de szerintem van valami varázserő a levendulában. Nemcsak illatos és dekoratív dísznövény, egyszerre frissítő és nyugtató gyógynövény, de könnyű francia ételek kitűnő ízesítőjeként is remekel. Kit így, kit úgy, de mindenkit levesz a lábáról.
A levendula nem csak a kertünk éke lehet, virágait többféle módon hasznosíthatjuk. A kinyílt virágokat érdemes levágni és dekorációs vagy egyéb célra felhasználni. A növényen hagyva pár hét múlva teljesen elnyílna és elvesztené díszítő értékét. Kár elpazarolni ezt a sokoldalúan használható illatos szépséget.
Akár frissen is felhasználhatjuk vagy leszáríthatjuk későbbi felhasználásra. A kinyílt levendulavirágokat szárral együtt kell levágni a virágzási idő közepén. Kis csokrokba rendezve, befőttes gumival összefogva, fejjel lefelé, árnyékos, szellős helyen szárítsuk.
Olajlepárlásra a virágzás vége felé legalkalmasabb a virág.
Levendula dekorációk
A néphit szerint az erős illata miatt a levendula távol tartja az ártó, rontó erőket, szellemeket. Moly ellen is előszeretettel használták. Illatpárnához a megszárított, száras virágok kis darabokra vágjuk és dekoratív szütyőbe.
Koszorút és egyéb virágdekorációt rugalmas, friss virágokból tudunk legegyszerűbben készíteni.
A levendula azon kevés virágok közé tartozik, amit nem feltétlenül kell csokorba kötve, fejjel lefelé szárítani. Akár egy üres vázában elrendezve is tarthatjuk. Hamar megszárad, mindeközben a virágok megtartják formájukat és illatukat.
Levendula, mint gyógynövény
A levendula a középkori kolostor kertek elmaradhatatlan növénye volt, pestis elleni védekezés fontos eszköze volt. Évszázadok óta használjuk fájdalomcsillapító, görcsoldó, nyugtató, idegrendszert erősítő szerként. Már az ókori görög és római fürdőkben is gyakran mártóztak meg levendulában, Egyiptomban balzsamozáshoz használták. Angliában a pedig a pestisjárvány idején a csuklóra kötözve viselték.
Hatásosan alkalmazható rüh és moly ellen, ficam gyógyítására, rovarcsípésre és fogfájás enyhítésére egyaránt. A II. világháborúban sebfertőtlenítőként is használták. A 20. század eleje óta gyógyszer alapanyagként is alkalmazzák: hasmenés, köhögés, fejfájás elleni szerekben. Rendkívül magas illóolaj-tartalmát kipárlással nyerik ki.
Gyógyteák
Légúti betegségekre: 1 liter vízzel leforrázunk 20 g levendulavirágot és 20 g fodormentalevelet. Naponta háromszor egy csészényit érdemes fogyasztani.
Kedélyjavítóként és fogyasztószerként: 5 g levendulavirág és 15 g zsálya keverékét egy 1 liter vízzel forrázzunk le. Jól lehűtve fogyasszuk.
Egyéb felhasználás
Illóolaj előállításával otthoni körülmények között nem érdemes próbálkozni.
Levendula, mint fűszer
A levendula provance-i gasztronómia fontos fűszere, húsételek, desszertek elmaradhatatlan ízesítője. A híres provance-i fűszerkeverék fő fűszere a kakukkfű, ami mellé a levendulán túl rozmaring, bazsalikom, babérlevél és borsikafű kerül. Jellemzően grillezett halak és húsok ízesítője, de kerül belőle zöldséges ragukba, salátákba és szószokba. Édességeknek, főleg krémeknek, dzsemeknek, barackos desszerteknek kellemes aromát kölcsönöz.
Szárítás után jól záródó üvegben, száraz, sötét helyen tároljuk a fűszert.
Édes felhasználáshoz pl. sütemények, fagyik, üdítő italok vagy baracklekvár ízesítéséhez legegyszerűbben kristálycukorba morzsolva tárolhatjuk akár hónapokig.
Étkezési célra csak biztos helyről származó, vegyszermentes növényt használjunk. Friss virágok használatakor óvatosan bánjunk vele, mert nagyon erős az aromája és könnyen pacsuli ízűvé válhat az étel.
A képek forrását és további ötleteket találsz a levendulás Pinterest albumomban.
További olvasnivalók hasonló témában:
🌷 Levendula dekorációk saját kezűleg
🌷 Festő szépségű levendulamező a Pilis lábánál
🌷 Balkonnövények metszésének fortélyai
🌷 Balkonnövények szaporítása három egyszerű lépésben
🌷 A levendula gondozása, szaporítása
🌷 Levendula gondozása és szaporítása olvasói tanácsokkal
Figyelem!
2021. január 1 után ez a blog nem frissül. Friss tartalmakért kérlek keresd a Balkonada.hu oldalt!
További lehetőségek, hogy kapcsolatban maradjunk:
Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek rendszeresen eljussanak hozzád!
Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!
Képes inspirációkért keresd fel a Pinterest oldalamat.
Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: