Kánikulában legjobb hűsítő egy jó citromos limonádé vagy egy jó fagylalt. Levendula szüret esetén mi másból készülhetnének, mint aromás levendula virágokból.
A levendula az egyik legsokoldalúbban használható növény. Lakásdísz vagy illatosító készülhet belőle, valamint gyógy- és fűszernövényként is igen jól teljesít. Konyhai használata nem csupán divatos, újkeletű hóbort, nem csak amolyan trendi dolog. Főleg a mediterrán vidékeken évezredek óta használják fűszernövényként. A híres Provance fűszerkeverék egyik fő fűszere a kakukkfű, a rozmaring, bazsalikom, babérlevél és borsikafű mellett. Jellemzően grillezett halak és húsok ízesítője, de kerül belőle zöldséges ragukba, salátákba és szószokba. Édességeknek, főleg krémeknek, dzsemeknek, barackos desszerteknek kellemes aromát kölcsönöz.
Csak biztos helyről származó, vegyszermentes növényt használjunk. Legjobb a frissen szedett virágok használata, ilyenkor különösen figyeljünk az adagolásra, mert nagyon erős az aromája miatt könnyen pacsuli ízűvé válhat az étel.
Levendulás limonádé
10 szál levendula virágját szedjük le a szárról és 5 dkg cukorral és 1 liter vízzel készült cukorsziruppal forrázzuk le. Fedjük le és egy óra állás után szűrjük le és ízlés szerinti mennyiségű frissen csavart citromlével savanyítsuk. A citromsavtól rózsaszínűvé válik a színe. Szénszavas és szénsavmentes vízzel hígítva is kitűnő. Igazi ínyencek mentalevéllel is megbolondíthatják.
Levendulás-fehércsokoládés házi fagylalt
Hozzávalók (kb. 7dl fagylalthoz)
4 dl tejszín
2 dl cukrozott, sűrített tej
5 dkg fehér csokoládé
4 teáskanál szárított levendula vagy 4-5 szál friss virág
2 tojássárgája
csipet só
A tejszínt a sűrített tejjel közepes méretű lábasba öntjük, és forráspontig melegítjük. Levesszük a tűzről és beletesszük a szárított levendulát. 20 percig letakarva állni hagyjuk. A tojássárgákat kézi habverővel fehéredésig sűrűre keverjük. Az illatos tejszínes folyadékot leszűrjük és lassan, folyamatos keverés mellett hozzáöntjük a tojáshoz. A masszát visszaöntjük a lábasba és állandó keverés mellett néhány percig alacsony tűzön főzzük. Majd hozzákeverjük a feldarabolt fehér csokoládét, hogy felolvadjon. A masszát teljesen lehűtjük. Érdemes előző este elkészíteni. Legjobb fagylaltgépben elkészíteni, mert akkor jó krémes állagú lesz. Ha nincs fagylaltgépünk, akkor a jéghideg masszát dobozba öntjük, majd a mélyhűtőbe tesszük. 4-5 alkalommal, kb. óránként kivesszük a hűtőből és mixerben átkeverjük.
További olvasnivalók hasonló témában:
» Levendula dekorációk egyszerűen
» Fenséges hűsítők balkonnövényekből házilag
Figyelem!
2021. január 1 után ez a blog nem frissül. Friss tartalmakért kérlek keresd a Balkonada.hu oldalt!
További lehetőségek, hogy kapcsolatban maradjunk:
Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek rendszeresen eljussanak hozzád!
Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!
Képes inspirációkért keresd fel a Pinterest oldalamat.
Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: