Balkonada

Ezzel kezdd a tavaszi kertészkedést

Ha lassan is, de hamarosan megérkezik a tavasz. Bár még elég szürkék és csípősek a reggelek, de a napközbeni napsütés már kicsalogatja a kertészkedőket a kertbe. Nézzük, mivel kezdjük a munkákat!

 

 

 

“Az idei tél igen szélsőséges képet mutatott csapadék és hőmérséklet tekintetében.

Mit köszönhetünk a hosszú télnek?

A kitartó mínuszok nagy segítségünkre voltak, mert a kártevők és kórokozók felszaporodott állományát végre megtizedelte a többhetes fagy. Vagyis előnyös számunkra ez a hideg tél, mert sokkal kevesebb rovarkártevő ellen kell védekeznünk tavasztól (hisz a mérgek kipermetezésétől inkább távol szeretnénk magunkat és a kertjeinket is tartani). Ez azért is jó nekünk, mert az elmúlt két évben olyan kártevők is tömegesen megjelentek, amelyek ezelőtt nem voltak jellemzőek Magyarország egész területére (pl. amerikai lepkekabóca, puszpángmoly, harlekinkatica…).

Hideg tél ide vagy oda, kora tavasszal találkozhatunk levéltetvekkel, amelyek a semmiből bukkannak elő, és szívogatják kedvenc virágaink hajtását. Néhány növény miatt nem szívesen nyúlunk permetezőért azonnal, de ha mégis elejét szeretnénk venni a levéltetvek szívogatásának, akkor csak a növénytisztító sprayt kapjuk elő, ami bio szer, és akár lekváros üveg mellett is lehet tartani a kamrában. Én ezzel a növénytisztítóval szoktam a szobanövényeimet is lefújni, ha szükséges.

Azonban van hátránya is ennek a télnek, amellyel már hóolvadás után szembesülhettünk a füves kertekben, hisz az alacsony hőmérséklet hatására a zöld gyep színe fakó sárgára változott.

Tipikus jelenség ez sokfelé, mert az őszi tápanyagozás elmaradása, vagy a téli felkészítés kihagyása ezt eredményezi. Ebből nagyon nehéz a gyepet igazi zölddé varázsolni, de nem lehetetlen. A tél végi gyönyörű napsütéses napok arra biztatnak bennünket, hogy valamit azonnal tegyünk a pozitív látvány érdekében. Azonban a kapkodásnak soha nincs kedvező eredménye, így ebben az esetben se fogjunk neki azonnal tápanyagozni vagy gyepet szellőztetni!

A tenni vágyásunkat korlátozzuk a fák és a bokrok metszésére, takarítsuk ki belülről a tujákat, lemosó permezéseket csináljuk meg, és várjunk az igazi tavaszi felmelegedés megérkeztére.

Tél végi teendők a fűvel

Ilyenkor tél vége felé, amit még tehetünk a gyep érdekében az, hogy tüzetesen átvizsgáljuk a fűállományt, és sárgás, barnás, rózsaszínszerű foltok, pettyek esetében gombabetegségre gyanakodva a növényvédelmi permetezésnek nekikészülünk: beszerezzük a Ridomil Gold Plusz + Topas készítményeket és a Trainer lombtrágyát

Amikor a nappali hőmérséklet eléri a 12 C o –ot (déli órák környékén, és akár február végén is lehet erre lehetőség), azonnal lepermetezhetjük a gyepet. Ezt én azért tartom fontosnak, hogy a végleges felmelegedés megérkezése előtt a betegség képletei ne vándoroljanak el a lábunkkal kertünk minden szegletébe (előkert, utcai rész, hátsó kert).

Kerti tároló vizit

A kerti szerszámost is érdemes átleltározni, így a gépparkot is átvizsgálni, átszervizelni. Amennyiben ősszel gondoskodtunk a gépek teleltetéséről, sok munkánk ilyenkor nincs, amellett, hogy leellenőrizhetjük a gépek működőképességét.

Ami legtöbbször el szokott maradni tavaszig, az a fűnyíró kések megélezése. Van, amikor már az élezés sem segít a fű rojtmentes vágásában, ezért tudomásul kell vennünk, hogy a fűnyíró késeknek is van egy élettartama. A nagyobb gyepek (1000-1500 m2) vágása esetén érdemes minden évben lecserélni a fűnyíró késeket. Ez nem jár nagy költséggel (pár ezer forint), inkább a nekikészülés, beszerzés a nagyobb feladat.”

Ma tanácsainkat Molnár – Gábor Éva, füvesasszonynak köszönhetjük!

A szerzővel készített interjúmat itt olvashatod:

A füvesasszony, aki előtt nincs lehetetlen, ha fűről van szó

 

További olvasnivalók hasonló témában: 

🌷 Így lesz egész évben szép füved

🌷 Ezt tedd, ha minden összeesküszik a fű ellen

🌷 Balkonnövények metszésének fortélyai

🌷 Kertészkedjünk gyerekekkel

🌷 Kezdő kertészkedők tízparancsolata

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!