Balkonada

Tulln álomszép mintakertjei

A virágok és rózsák városaként is emlegetett osztrák Tulln az évente megrendezett nemzetközi kertészeti kiállításán túl bemutatókertjeiről is híres. A kiállítási terület mellett kialakított, tavasztól őszig látogatható mintakertek igen népszerűek a hobbikertészek, kertészeti iskolák és gyakorló kertészek körében is. Az augusztus végi kertészeti kiállítás belépőjegyével az ökológiai kertek is megtekinthetők, így természetes, hogy ottjártamkor a kertek meglátogatását sem hagytam ki.  

 

a

 

A Tullni kert (Die Garden Tulln), Európa első ökológiai bemutatókertje a helyi hobbikertészek kezdeményezésére 2008-ban nyílt meg. Az 50 hektáros területen helyi kerttervező és kertépítő cégek a környék faiskoláinak és kertészeteinek támogatásával több mint 50 különböző díszkertet alakítottak ki. A kertépítők a kerteket saját költségükön és munkájukkal hozták létre és gondozzák, cserébe ingyenes reklámfelületet kapnak. A kertben kellemes, piros színnel jelölt sétaút vezet körbe, aminek végig járásával megismerhetjük a regionális kertészeti kultúrákat. Érdemes időnként letérni a fő útról, hisz minden zugban egy újabb csoda vár. 

A kertek közös jellemzője, hogy megfelelnek a “természetes kert” kritériumának. Nem használnak kemikáliákat, a biogazdálkodás jegyében előszeretettel alkalmaznak levéltrágyázást, ültetnek rezisztens fajokat, fajtákat, a permetezéshez csak réztartalmú szerek megengedettek. A kertbe a helyi természetben előforduló cserjéket, vadvirágokat, réti növényeket, lombhullató fákat, egynyári és évelő virágokat ültetnek, beleértve a ritka és a védett fajokat is. Az évelők és hagymás növények együttes használatával évekig látványos és minimális fenntartást igénylő, önmagukban is figyelemre méltó tereket alakítanak ki. A magas növényeket háttérnek használják, a csoportosan ültetett évelők és talajtakarók szegélyként szolgálnak a többnyire íves kialakítású kertekben. Angol gyep helyett a rétek növényeit részesítik előnyben. A növényi hulladékok újra hasznosítására, a komposztálásra nagy hangsúlyt fektetnek. A tápanyagszegény talaj termékenységének fokozása jó részt az itt előállított komposzttal történik. Az öntözést csapadékvízzel oldják meg. A jótékony élőlények számára búvóhelyet, lakóhelyet biztosítanak rovarhotelek, fészkelő helyek kialakításával.

Találunk itt árnyéki és napos kerteket csak úgy, mint mesterséges tavakat, romantikus helyszíneket. Német és angol nyelvű tájékoztató táblák segítenek abban, hogy megtudjuk a kert nevét és kialakításának főbb jellemzőit. 

A természet és a művészet összhangját a kertekben kiállított szobrok, művészeti alkotások reprezentálják. A kertekben a hívogató padok mellett csónakázási lehetőség és egy 30 méter magas, lombkoronát formáló acél kilátó gondoskodik arról, hogy az egész család jól érezze magát.

Nézz szét a galériában!

 

Tulln_229Tulln_233Tulln_234Tulln_235Tulln_238Tulln_240Tulln_252Tulln_266Tulln_277Tulln_286Tulln_289Tulln_296Tulln_298Tulln_259Tulln_264Tulln_230Tulln_236Tulln_237Tulln_242Tulln_245Tulln_268Tulln_248Tulln_255Tulln_257Tulln_276Tulln_280Tulln_283Tulln_297Tulln_302
< >

 

További fotókat találsz Tulln mintakertjeiről a Balkonada Facebook oldalon.

Ajánlom figyelmedbe a Tullni virágkiállításról írt bejegyzésem is.

Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.   

Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösségtagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!