Balkonada

Legyen télen is friss fűszered a konyhában!

A házilag termesztett fűszernövények amellett, hogy garantálják az ételeink frissességét és vegyszermentességét, megkapó látványt nyújtanak a szürke téli napokon. A legtöbb egynyári és évelő fűszernövény télen is biztosítja a friss, aromás ízeket és különleges illatával felüdíti a lakást, ha megfelelő helyet találunk számukra. Csupán egy déli fekvésű ablak, legalább 5-6 órányi a napfény és némi gondozás szükséges a fenséges zamatokhoz.

 

fűszer

 

Fűszernövények jellemzői

A zöldfűszerek minden ételt azonnal frissé varázsolnak, ugyanakkor termesztésük hely- és energiatakarékos. Igen dekoratívak is, ezért egy díszkertbe is remekül mutatnak, különösen igaz ez a zsályára, édesköményre és a snidlingre. Nem árt tisztában lenne a fűszernövények származásával, hisz ez nagyban megkönnyíti termesztésüket. A legfontosabb tudnivaló, hogy nem szobanövények, ezért a kertben kiültetve vagy a balkonon, erkélyen virágládákban, cserépben, függő kosarakban, fém vödrökbe érzik magukat legjobban. A könnyen szétterjedő fajtákat, pl menta, citromfű, kamilla, elkülönített virágágásba vagy süllyesztett edényben ültessük el, vagy cserépben neveljük, hogy megakadályozzuk, hogy egy idő után az egész kertet ők uralják. A cserepes fűszernövényeknél vigyázzunk, hogy a virágföld soha ne száradjon ki teljesen és a felesleges vízelvezetése meg legyen oldva. Érdemes őket évente átültetni, mindig egy kicsit nagyobb edénybe. 

 

fűszer1

 

A ma használt kedvenc fűszernövényeink jelentős része mediterrán származású (bazsalikom, kapor, zsálya, kakukkfű, koriander, borsikafű, oregáno, levendula stb) amik a meleg, száraz klímát, jó vízelevezetésű talajt kedvelik, kevés locsolást igényelnek. Az illóolajok koncentrációja akkor lesz a legmagasabb, ha rengeteg napfény éri őket. További jellemzőjük, hogy a mi éghajlatunkon főleg egynyáriként tarthatjuk őket, a hideg teleinken elfagynak a kertben. A nem mediterrán származásuk, mint pl. a menta, petrezselyem, borágó kimondottan a nedves talajt kedvelik, és árnyékos helyen is remekül termeszthetők.

A fűszernövények termesztési idejük szerint lehetnek egynyáriak (nem telelnek át) és évelők. Az évelők egy része ősszel lekopaszodik, de találunk köztük zöld lombjukat egész évben megőrzőket is.

  • Egynyáriak: kapor, koriander, bazsalikom, petrezselyem, körömvirág, borágó, turbolya, böjtfű, angyalgyökér, borsfű.
  • Évelők: snidling, édeskömény, majoránna, menta, tárkony, oregano, sóska, lestyán, torma, illatos ibolya.
  • Örökzöld évelők: babérlevél, kakukkfű, rozmaring, zsálya, téli borsika, egyes levendula fajták.

Az egynyári növényeket évente kell vetni kora tavasszal és a késő fagyokig szedhetjük illatos hajtásaikat. Az évelő növények egész évben a kertben maradhatnak. Ősszel nem igényelnek semmi különösebb beavatkozást, tavasszal újra kihajtanak. Őszi metszésre sincs szükség, azt tavasszal kell megtenni.   

 

fűszer4 

Fűszernövények a lakásban

Télen is vágyunk egy kis friss petrezselyemre, bazsalikomra, metélőhagymára, menekítsünk hát be ezeket cserépestül, hogy konyhánk díszei és illatforrásai legyenek. A világos, főleg déli fekvésű konyhaablakban tartva télen is folyamatosan szedhetjük a hajtásokat. A téli száraz levegő és a meleg miatt a növények hamar kiszáradnak, ezért fontos a rendszeres öntözés. A lakásban gyorsabban porosodnak, ezért gyakran kell füröszteni őket.

Az egynyári fűszernövényeket, pl. a kerti zsázsát, majoránnát, kaprot, bazsalikomot vett magról vessük, a saját magunk által szedett mag kikelése kérdéses. A majoránna, a bazsalikom, és a zsázsa magja fényen csírázó, ezért ne fedjük le földdel, a többi magot, 1-2 milliméterrel a föld alá vessük. A lakásban a csírázáshoz rövidebb idő kell, mint szabadföldben, a kapor 7-8, a kerti zsázsa 2-3, a bazsalikom 4-5, a majoránna 10-12 nap alatt bújik ki. Mivel a növények kevésbé fejlődnek, mint nyáron érdemes időeltolódással, minden fajtából három-négy cserépben vetni magokat, így folyamatos lesz az utánpótlás. 

 

fűszer3

 

A kertben nevelt fűszernövények egy részét bevihetjük télre. Az évelő növények (citromfű, tárkony, szurokfű, kakukkfű, zsálya) cserépbe ültetve újabb hajtást nem hoznak télen, de hűvös helyen tárolva egész télen csipegethetünk róluk. A rozmaring nehezen viseli benti körülményeket, a fényhiány miatt 1-2 hónapot bír csak ki. 

A petrezselymet a téli neveléshez a kertből földdarabbal együtt ássunk ki és ültessük be egy magas cserépbe. Először a régi levelek elsárgulnak, de rendszeres öntözés és elegendő napfény mellett hamar megjelennek az új hajtások.

 

fűszer2 

A frissen vásárolt fűszernövényeket rögtön ültessük át. Egy virágládába összeültethetünk többfélét is, de jobb szeretnek önmagukban lenni egy cserépben. A pangó vizet nem viselik el, ezért csak akkor locsoljunk, ha már kiszáradt a földjük és nagyon kókadoznak.

Kezdőként az egyszerűen kezelhető fajták nevelésével próbálkozzunk, válasszunk metélőhagymát (snidling), petrezselymet, kakukkfüvet, koriandert, lestyánt, oreganot, bazsalikomot. Ritka öntözéssel sokáig díszítik és illatosítják a konyhát és ételeinket.

 

fűszer5

 

Ajánlom figyelmedbe a fűszernövény tartósításról szól cikkemet is.

Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.   

Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösségtagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!