Balkonada

Kankalin gondozása a lakásban és a kertben

A tavasz közeledtének egyik első és legbiztosabb jele, hogy a virágboltokat, a nagy áruházakat benépesítik az ezer színben pompázó kis virágok a kankalinok. A latin nevén Primulának hívott cserepes növényt igénytelensége és olcsósága igazán vonzóvá teszi. Az egyik legpompásabb és leghálásabb tavaszi virág üde színeivel kellemes hangulatot varázsol a lakásba. A fagyok elmúltával a kertbe, erkélyre ültethető, ahol akár még az enyhébb téli napokon is gyönyörködhetünk benne. A pár száz forinttért beszerezhető növényből érdemes minden évben újabb színeket, fajtákat beszerezni. Elárulom mit tegyél, hogy évekig a kerted szépsége maradjon.

 

kankalin1

 
Fényigényes növény, nagyon világos, de közvetlen napfénytől mentes helyen tartsuk, legjobb az ablak közelébe helyezni. Az alacsonyabb hőmérsékletet kedveli, hidegebb lakásban hosszabb ideig virágzik. Szereti a vizet, virágzás alatt folyamatos nedves legyen a földje, de a pangó víztől óvni kell. Imádja a magas páratartalmat, meleg lakásban célszerű a cserepét kavicságyra helyezni.
 
 
kankalin
 
 
Elvirágzásuk után és a fagyok beálltával érdemes kiültetni a kertbe vagy a balkonra. Minimális gondozás után már a következő tavasszal virágba borulnak, de nem ritka az őszi újravirágzás sem. A kiültetés első évében még óvni kell a fagyoktól, célszerű letakarni, a többi évben már erre sincs szükség. 
 
 
primrose-322336_1280
 
 
A humuszban gazdag, nedves földet kedvelik, árnyékos, félárnyákos helyen érzik legjobban magukat. Jó ha tavasszzal, a virágzás idején kicsit több nap éri, nyáron viszont kevesebb. Magasabb fák, bokrok alá ideális növény. Kora tavasszal, amikor a kankalin nyílik, a fa koronája még nem vet árnyékot, nyáron viszont a bokrok, fák lombja biztosítja számukra az ideális, azaz az árnyékos helyet.  
 
 
primroses-5781_1280
 
 
Akár a lakásban is újravirágoztatható az előző évben vásárolt kankalin, de ha van kerted, akkor inkább hagyd kint a kertben és a lakásba vásárolj egy új példányt. Az előző évi növény a kertben is virágozni fog és így évről évre bővítheted a gyűjteményedet.  
 
 
primroses-290840_1280
 
 
Ha elszánt vagy a benti újravirágoztatással kapcsolatban, akkor a tavasszal a kertbe kiültetett virágot szeptemberben, amikor még jó idő van, ültesd egy cserépbe és késő őszig tartsd a szabadban. A fagyok közeledtével világos, de fűtetlen helyiségben, pl. garázsban, folyosón, előszobában tárold minimális öntözéssel. Aztán januárban elkezdheted szép fokozatosan szoktatni a meleghez és a több vízhez. Aztán csak egy kis türelem kell, hogy előbújjanak a bimbók és virágba boruljon kis kincsed.
 
 
flowers-114568_1280
 
 
Magról szaporítása nehézkes, tavasszal a virágzó növények is olcsón beszerezhetők, így szerintem magvetéssel nem érdemes foglalkozni. Tőosztással szaporíthatók, sőt érdemes is, ha több évig ugyanazon a helyen nevelted. Egy idő után minden növény eléri azt a szintet, hogy már nem fejlődik tovább, a közepe kihal. Ilyenkor jó ötlet a tőosztás, amivel megfiatalíthatod a növényt és több bokrot is csinálhatsz belőle.
   
Szem Lászlóné Rózsika

Szem Lászlóné Rózsika több éves kankalinja a kertben

 

A kankalinok virágait érdemes leszedni és megszárítani. A szárított virágokból kitűnő immunerősítő tea készíthető, ami nagyon hatásos a tavaszi fáradtság ellen is.

 

December_008 (2)

Ezt a primulát decemberben fényképeztem.

 

Kankalinokat a természetben szabadon is találunk, főleg a nyugati határaink közelében. A hazai vadon termő kankalinok mind védett fajok, így nem gyűjthetők be a természetből.

 

Ják_018

 

Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.   

Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösségtagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok Facebook csoportunkhoz

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!