Balkonada

Vágott fenyő, földlabdás fenyő vagy műfenyő?

Örök dilemma az ünnepek előtt: vágott fenyő, földlabdás fenyő vagy műfenyő díszítse a lakást? Gyakran a praktikum győz és vele együtt a műfenyő. Hosszú távon olcsóbb, nem kell minden évben újat venni, nincs bajlódás a tűlevelekkel, nincs gond az ünnep elmúltával, hogy szabaduljunk meg tőle. Ezek megcáfolhatatlan érvek, bár sokan épp nem ezzel, hanem a környezettudatosságukkal magyarázzák döntésüket. Úgy vélik, bűn egy ünnep, néhány hét vagy akár néhány nap kedvéért kivágni egy fát. Ez utóbbi igaz is lenne, ha fenyőket az erdőkből, környezetkárosítással nyernék ki. Ezzel szemben a karácsony előtt árult fenyőfák valójában mezőgazdasági termékek. Az ünnep utáni megfelelő hasznosításukkal a környezetünk sem sérül. A műfenyő árak elég széles skálán mozognak. Az igazán jó minőségű, szép műfenyők igen drágák. Egy műfenyő maximum nyolc-tíz évig használható, így még az sem feltétlenül igaz, hogy a műfenyő hosszú távon olcsóbb. A műfenyő látványban ugyan tudja helyettesíteni az élő fát, de az élő fenyő fanyar vagy citrusos illata pótolhatatlan.  

 

fenyő4-TWINKLE 

Bár imádom és óvom a természetet és nem vagyok híve az értelmetlen pusztításnak sem, minden évben vágott fenyőt választok. Tény, hogy az élő fenyővel sokkal több a teendő. Már a hazacipelése, az ünnepek előtti tárolása sem egyszerű feladat. A lehulló tűlevelek, a ragacsos gyanta miatt az ünnepek utáni takarítás sem egy leányálom. A döntésnél nem árt mérlegelni azt sem, hogy a fenyőfatermesztés egy szakma, sokaknak az egyetlen megélhetési lehetőség. Nyugat-Magyarországon egész falvak élnek fenyőfa termesztésből. pl. ilyen a Zala megyei Surd. A fenyőfákat hatalmas ültetvényeken, csemetekertekben termesztik. Egy-egy fát 5-8 évig nevelnek, mire a piacra kerül. 

 

fenyő1

 

Az ünnepek előtt árusított fenyőfák jelentős részét hazánkban gondozták, magyar emberek gyarapodását szolgálják. A magyar fenyő ugyanolyan jó minőségű, ugyanolyan szép, mint pl. a Dániából importált nordmann fenyő. Lehetőség szerint magyar fát válassz. A fenyőfák ára az utóbbi években szinte változatlan. A választék hatalmas, mind minőségben, mind méretben, mind árban bárki megtalálhatja a számára megfelelőt. Egy kisebb lucfenyőt már két-háromezer forintért megvásárolhatunk. Pénztárca kímélő lehet, ha az utolsó napra, 24.-ére hagyjuk a vásárlást, ilyenkor az árusok már olcsóbban is igyekeznek megszabadulni a fáktól. Érdemes szétnézni a kertészeti árudák akciói között. Egyre nagyobb számban vannak olyan áruházak, ahol fenyőbérlésre is lehetőség van. A náluk vásárolt fákat az ünnep után visszaveszik és helyben levásárolható utalványt adnak. Találunk olyan kertészeti árudákat is, ahol a fa értékének egy részével vagy akár az egészével megegyező, januárban levásárolható vásárlási utalványt kapunk a vásárlásunk mellé.  

 
fenyő
 

A fenyőfa választásnál a legfontosabb, hogy frissen kivágott legyen. A megfelelő minőségű fán a tűlevelek csillognak, nem szárazak, kézzel való érintéskor sem hullanak le. A fák legtöbbjét már november végén, december elején kivágják. Ha otthon hűvös, szellőző, nem napsütötte helyen tudjuk tárolni, – pl. erkélyen, vagy pincében -,  akkor akár már hó elején hazavihetjük. Ha megoldható, legjobb vízbe állítani, hogy minél tovább friss maradjon. Jó ötlet a vízzel tölthető karácsonyfa talp használata is. A fa vízbe állítása előtt érdemes tíz centit levágni az aljából, hogy jól fel tudja szívni a vizet. A hűvös helyről bevitt fának kell egy kis idő az akklimatizálódáshoz, hogy a gyenge ágak, ne törjenek le a díszek súlya alatt. 

 

fenyő3

 

Ne sajnáld tehát a szegény kivágott fenyőfát. Már régóta nem az erdőkből vágják ki őket, azok több száz ember megélhetését biztosítják. Persze most a fatolvajokról nem beszélek! Sokkal szomorúbb az ünnep után az el nem adott, feleslegesen kivágott fákat látni és tudni, hogy küldetésük beteljesítése nélkül kerülnek a darálóba.

 

Kiskert4_004
 
 
Nem szereted a műfenyőt? Nem szeretnél elpusztítani egy élő fát, de ragaszkodsz a fenyőillathoz? A földlabdás fenyőfa választással egyszerre lehet környezettudatos és természetes a karácsonyod. Elárulom azt is, hogy mit kezdj a földlabdás fenyővel.
 
 
Szívesen megosztanád Te is balkonkertész tapasztalataidat vagy olvasgatnád mások jól bevált trükkjeit? Gyere és csatlakozz hozzánk a Burjánzó balkonok Facebook csoportban!

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!