Balkonada

Bioszemléletű kertészkedés a kiskertben

Szó nem érheti a ház elejét. Az én lelki ismeretem nyugodt, én szóltam. Jeleztem időben, hogy valami jó dolog készül. Hívtalak, hogy gyere velem kertészkedést tanulni. Invitáltam a kiskerttel rendelkezőket, a balkon tulajdonosokat, kezdő és gyakorló kertészkedőket egyaránt. Most már késő. Aki nem jött, annak egészen tavaszig kell várnia az újabb Kiskert tanfolyamra. Némi vigaszt adhat talán, ha beszámolok arról, hogy milyen volt az első három óra, így fény derül arra is, mit értünk bioszemléletű gazdálkodáson a kiskertekben.

 

Kiskert1_002

 

Az ismeretterjesztő kertészeti tanfolyamot a Kert Lap Kertészeti Magazin és az Oázis kertészet szervezte. A helyszínt az Oázis kertészet biztosította, a Kőbányai úti áruház emeleti részén. Nem volt kérdés, hogy igyekeztem úgy odaérni, hogy a három órai kezdés előtt még legyen időm szétnézni az áruházban. Ezúttal sem kellett csalódnom, jól ápolt, egészséges növényeket láttam. A választék óriási, a vásárlónak az egyedüli fejtörést épp a hatalmas kínálat okozhatja.

 

Kiskert1_008

 

Kiskert1_004

 

Az őszi Kiskert tanfolyam első eladása  a “Bioszemléletű növényvédelem” címet kapta. Az előadó, Dr. Némethy Zsuzsanna egyetemi adjunktus, okleveles kertészmérnök és okleveles növényvédelmi szakmérnök 35 éve foglalkozik növényvédelmi szaktanácsadással és oktatással. Saját honlapján, a Növénydoktor.hu-n az aktuális növényvédelmi munkák mellett olvasó kérdésekre adott válaszokat is olvashatunk.

 

Kiskert1_010

 

Az előadó felkészülten érkezett az órára,  mondanivalóját kivetítőn követhettük nyomon. A téma hatalmas és tömény volt, rengeteg új, hasznos információt hallottunk a szünet nélküli három órában. Az előadó hitelességét erősítette, hogy a saját kertjéből hozott példákkal, tapasztalatokkal és fényképekkel támasztotta alá mondanivalóját. Nagyon nagy pozitívum volt, hogy a három óra elteltével a tanárnő készségesen válaszolt a hallgatóság kérdéseire. A három órából így három és félóra lett, de a lelkes tanulók ezt egyáltalán nem bánták. Az látszott, hogy az előadó még órákig képes lenne beszélni a témáról, számára ez igazi szenvedély, nem csak túl akart lenni az előadáson.

 

Kiskert1_014

 

Mi az a bioszemléletű kertészkedés?

 

Nagy divat ma a biokertészkedés, de ha jól belegondolunk, ez valójában nem egy új keletű hóbort. Jó százötven évvel ezelőtt még mindenki bio módon gazdálkodott, csak nem tették elé a bio jelzőt. A bioszemléletű gazdálkodás nem más jelent ugyanis, mint természetességet, a kemikáliák kiiktatását. A biogazdálkodás során minél kevesebbet változtatunk a természeten, úgy neveljük tehát a növényeket, hogy azok saját erejükből képesek legyenek ellenállni a kártevőknek és a betegségeknek.

A bioszemléletű kertészkedés lényege, hogy csak természetesen módon, a környezet veszélyeztetése nélkül védekezünk a kártevők, kórokozók ellen. A gyomírtók, rovarölőszerek amellett, hogy a talajban és az ételben is megmaradnak, a növények természetes kártevőinek ellenségeit is elpusztítják. Egy erős kémiai szer nemcsak a levéltetveket öli meg, hanem azok természetes lakmározóit, a katicabogarakat is.

 

Kiskert1_001

 

Egy jól működő kiskertben a természet törvényei érvényesülnek: a gyengék elpusztulnak, az erősek pedig megmaradnak. A természet praktikáinál nincsenek jobbak. A biokertészetnél arra kell törekedni, hogy a növényeket minél jobb kondícióban tartsuk. Csak úgy, mint az embereknél, csak a fitt, egészséges növény képes ellenállni a kórokozóknak.  Egészséges csak úgy lehet egy növény, ha mindent biztosítunk, amire szüksége van. Fontos, hogy megfelelő helyre kerüljön és a tápanyag igénye is ki legyen elégítve. A jó kondícióban tartott növények ellenállóbbak, kevesebb növényvédelmi beavatkozást igényelnek.

A nővény kiválasztás fő szempontja ne a kinézet legyen, hanem vegyük figyelembe az igényeket és hogy azokat hogy tudjuk kiszolgálni. Mérlegelendő szempont a fény, víz és tápanyag igény, fagytűrés, PH érték,  beporzási viszonyok, betegségekkel szembeni ellenálló-képesség.  A meghonosodott növények ellenállóbbak (rezisztensek) a betegségekkel szemben. A talaj kimerülésének megelőzése érdekében célszerű a vetésforgó alkalmazása, tehát a növények helyének váltogatása. A biokertészek a műtrágyák helyett a szarvasmarha trágyát és házi komposztot részesítik előnyben. A komposztálás során a háztartásban, a kertben felgyülemlett szerves anyagokat gyűjtjük, hogy abból a természet “szorgos munkásai” a giliszták, a baktériumok és a gombák talajjavító anyagot készítsenek.

 

Kiskert1_007

 

A biokertészkedés nem más tehát, mint egy szemléletmód, ami maximálisan figyelembe veszi a növények természetes igényeit és az ember és környezete közötti természetes egyensúly kialakítására törekszik.

Kiskert1_009

 

A fentieken túl rengeteg ismerettel gazdagodtunk. Megismerkedünk többek közt a biológiai és a hagyományos növényvédő szerekkel és alkalmazásukkal. Sok hasznos tanácsot kaptunk, hogy a kiskertünk – ami akár egy 2 négyzetméteres balkon is lehet a tizediken –  is lehet környezetbarát. Utólag már egyáltalán nem csodálkozom, hogy a hallgatók közt volt olyan, aki előzőleg már elvégezte a metszés tanfolyamot, az ott szerzett pozitív élményei sarkallták arra, hogy a Kiskert tanfolyamon is részt vegyen.

 

Izgatottan és kíváncsian várom az eheti előadást, ahol is kiskert kialakítás rejtelmeibe vezet be bennünket Dr. Komiszár Lajos egyetemi főtanácsos.

 

Nem szeretnél Te sem lemaradni a praktikákról? Iratkozz fel minden kötelezettség nélkül a hírlevélre és hetente egyszer értesítést kapsz az új blogbejegyzésekről!

 

hírlevél

 

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!