Balkonada

Szeptemberi teendők a balkonon

Szeptember még az a hónap, amikor bőven akad teendő a balkonon. A virágok egy része ugyan már nem olyan üde, sárgulnak a levelek, de ontják a virágokat. A  futó és angol muskátlik ebben az időszakban a legszebbek. El kell azonban fogadnunk, hogy egyes egynyári növények ideje már lejárt. A felszabaduló helyekre viszont beszerezhetjük a csodálatos őszi  növényeket. A gondos növény választással télre is biztosíthatjuk a terasz zöldjét. Az iskola kezdéssel a gyakran iskolás növényeknek hívott hagymások, gumósok elültetése is aktuálissá vált, amivel már a jövő tavaszi pompáról gondoskodhatunk.

 

márta

Wolf Márta terasza

 

Balkonnövényeinket továbbra is rendszeresen kell öntözni langyos vízzel. A víz mennyiséget már csökkenthetjük, de tápanyag utánpótlás elkél még a növények többségénél. Az átteleltetendő növényeknél, mint pl. a leander, bougainvillea (murvafürt) viszont már abba kell hagyni a tápoldatozást.

 

Horváth Melinda szépségei

Horváth Melinda szépségei

 

A tisztogatás, az elnyílott, elszáradt növényrészek eltávolítása továbbra is szükséges. A rendszeres kártevő vizsgálattal és azonnali intézkedéssel megelőzhetjük a nagyobb károkat. Aki augusztusban elmulasztotta a muskátli szaporítást, most még gyorsan hozzáláthat. Az ősz a megfelelő időszak a magok begyűjtésére is.

 

Harangozó László erkélye

Harangozó László erkélye

 

A fűszernövényeinkről, ha még maradt rajtuk valami és nem használtuk el őket főzéshez most érdemes leszedni a növényrészeket a szárításhoz vagy fagyasztáshoz. A félcserjés fűszernövényeket, mint pl. a rozmaring, kakukkfű, levendula a muskátlihoz hasonló módon lehet szaporítani. A 12-15 centis levágott ágak szárát hagyjuk egy kicsit megszáradni, majd dugjuk be cserépbe. Öntözzük meg és tegyünk rá nylont, hogy jó párában legyen. Pár nap alatt  meggyökeresedik. Ezeket az új növényeket a fagyokig kint lehet hagyni a szabadban, aztán be kell vinni. Tavasszal kiültethetők lesznek a kertben és jövő őszre annyira megerősödnek, hogy át is teleltethetők a szabadban.

 

Mártáék14_030

 

Vannak olyan egynyáriak, amiknek szeptemberre az összes díszítőértéke elmúlt. Ezekkel felesleges kísérletezni, ez ilyen ládákat szét kell szedni. A használt földdel az erkélyen nem érdemes újra próbálkozni, de a kertbe kiválóan alkalmazható, főleg olyan helyeken, ahol nagyon homokos vagy agyagos a talaj. A balkonládákat alaposan mossuk ki, fertőtlenítsük, készítsük fel az új növényekhez.

 

Február_033

 

A felszabadult helyek és balkonládák módot adnak az őszi növények kiültetésére. Az ősz egyik legszebb virága a krizantém. Nagyon tartós, rendkívül változatos színű és  formájú dísznövény.  A balkonokon a rengeteg színárnyalatban elérhető gömbkrizantém mutat a legjobban. Napfényes, széltől védett helyet igényel. Könnyen alákap a szél és felborítja, ezért érdemes nehéz kaspóba helyezni. Az elnyílt virágokat le kell csipkedni, hogy folyamatosan szép maradjon és a bimbók is kinyíljanak.

 

krizantén

 

Most aktuális az iskolás növények hagymáinak, gumóinak kiültetése. A hóvirág, a krókusz, a tulipán, a jácint, stb hagymákat gyökerükkel lefelé, legalább 2-3 cm földréteggel takarva kell a ládákba helyezni. Ősszel mérsékelten kell locsolni, télen egyáltalán nincs rá szükség. Tavasszal aztán az első napsugarakra az üresnek tűnő ládákban megindul az élet.

 

Kövér_007

 

Nagy kedvencem az árvácska. Olcsó, igénytelen és hálás növény.  Nemcsak az őszi erkélyt díszíti, de gyakran téli, havas erkélyre is színt visz.

 

árvácska2

 

A hónap végén már előfordulhatnak fagyok, az érzékeny növényeket és azokat, amiket csak nyaraltatni vittünk a balkonra (pl. clívia, cikász), vigyük a szobába vagy a kevés hőt igénylőket folyosóra, egyéb védett helyre. Készüljünk fel a nagyobb balkonnövények, dézsások teleltetésére. Ausztriában már vannak kertészetek, ahol teleltetési szolgáltatást is nyújtanak. Igaz elég borsos áron, de van. Hazánkban ilyenről nincs tudomásom. Marad tehát a folyosó, a pince, esetleg egy hűvös szoba.

 

Mári Eszter nyaraltatott növényei

Mári Eszter nyaraltatott növényei

 

Szívesen megosztanád Te is balkonkertész tapasztalataidat vagy olvasgatnád mások jól bevált trükkjeit? Gyere és csatlakozz hozzánk a Burjánzó balkonok Facebook csoporthoz.

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!