Balkonada

Júliusi teendők a balkonon

Már júniusban sem volt sok teendője a balkonon annak, aki az első napsugarakat kihasználva már márciusban elkezdte a balkon kialakítását. A fokozatosan beszerzett balkonnövények mára már virágba borultak, illatoznak. Az elért idilli állapot fenntartását nehezíti, hogy beköszöntött a forróság és a nyaralások ideje.

 

hollókő

 

Nyár közepén a rendszeres víz és tápanyag utánpótlás jelenti a legnagyobb kihívást. A víz a virágok fő éltető ereje. Forró nyári napokon a vízigényesebb növényeket, pl. a leándereket  reggel és este is célszerű locsolni. Ügyeljünk arra, hogy a locsolásra a hűvösebb órákban kerüljön sor, semmiképp ne a legnagyobb kánikulára időzítsük. A víz hőmérsékletét is körültekintően kell megválasztani. A túl hideg víz sokkot okoznak a felmelegedett növényeknek, gyökereknek. Ajánlatos langyos vizet használni.  A növények többsége szereti a szűrt  vagy esővizet, ezért célszerű gyűjteni vagy kannában ülepedni hagyni. Az öntözést sem szabad viszont túlzásba vinni. Kerüljük a pangó vizet, mert az a gyökerek rothadását idézheti elő. A legkedveltebb balkonnövények, a muskátli és a petúnia is különösen érzékeny a cserépben álló vízre. A petúnia vízellátását egy nagyobb, vízzel teli edénybe állítva felszívatással célszerű biztosítani.

 

muskátli

 

A júniusban megkezdett, előírás szerinti tápanyag utánpótlást továbbra is meghálálják a növények. Dús, burjánzó virágáldással viszonozzák a szakszerű gondoskodást. Tápanyag után pótlásként kitűnően használható pl. a kávé zacc és a teafű is.

 

tea

 

A növények növekedésével szükség lehet támasztékra. A magasra nyúlt, gyenge ágú virágok mellé helyezzünk tartó karót. A kúszó növények hajtásait vezessük át a támasztékon.

 

árnyék

 

Az elnyílott virágok maradványait rendszeresen távolítsuk el és ellenőrizzük, hogy nem jelentek-e meg kártevők a növényen. A kártevőket azonnal távolítsuk el, és szeparáljuk el a fertőzött növényt a többitől, mielőtt azokra is átterjedne.

 

leánder

 

A fokozódó melegben az északi fekvésű balkonok kivételével nem árt az árnyékolásra is gondolni. Magunkat és az árnyékkedvelő növényeinket védhetjük a tűzőnaptól kúszónövényekből kialakított lugassal, nagyobb dézsás növényekkel, árnyékoló textíliákkal. Jó szolgálatot tehetnek a napernyők, a függönyök vagy a gyékény rolók.

 

Balkon

 

A nyári szünet idején a lurkók is szeretnek egyre több időt tölteni a balkonon. Az önfeledt játék közben hajlamosak elfelejtkezni a balkon ezer veszélyéről. Legjobb, ha sosem hagyjuk egyedül a gyerekeket a balkonon.

 

Balkon

 

 

Szívesen válaszolok balkonnövényekkel kapcsolatos kérdésekre. Megköszönöm, ha tetszésedet a tetszik és a megosztás gombok megnyomásával is kifejezed, ami sok bátorítást ad nekem a folytatáshoz. További inspirációkért látogass el a Balkonada Facebook oldalra.

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!