Balkonada

Tiéd a legszebb balkon? Balkon Aranya pályázatra fel!

“Mutasd a balkonod, megmondom ki vagy!” szlogennel hívják a budapestieket egy kis kertészkedésre és megmérettetésre a Corvinus Egyetem Tájépítészeti Karának munkatársai. A Balkon Aranya néven kiírt pályázat célja a város zöldebbé tétele, fővárosunk kopár erkélyeinek felvirágoztatása. A pályázati kiírásból vett idézettel: “Budapesten a legtöbb balkon kihasználatlan, csupaszok a homlokzatok és a párkányok. Csakis rajtunk áll, hogy ezeket bezöldítsük, virágosítsuk! Azért, hogy egy szebb és élhetőbb főváros lakosai legyünk, és azért is, hogy megteremtsük magunknak a természet közelségét.”

A pályázat céljával teljes mértékben egyetértek, bár sokszor sokkal szomorúbbnak látom a jelenlegi helyzetet. A szocializmus idején tömegével, rövid idő alatt felhúzott lakótelepek azon túl, hogy nem nevezhetők építészeti remekműveknek, sok hiányossággal készültek. A betonrengetegben található lakások kis hányadának van erkélye, nincs tárolójuk, pincéjük, így sokan az erkélyt használják tárolóként. Gyakran kerékpárok, hűtőszekrények, kiselejtezett bútorok foglalják el a virágok helyét. Itt az idő, hogy tegyünk ellene. Pályázattal vagy anélkül, szépítsük balkonunkat, környezetünket.

 

balkon

 

A pályázaton csak budapesti lakosok vehetnek részt a pályázati űrlap kitöltésével és maximum 4 fotó beküldésével. Három kategóriában várják a jelentkezéseket:

  • Erkély, balkon
  • Ablakpárkány
  • Körfolyosó, gang

A kategóriák első három helyezettjét szakértőkből álló zsűri választja ki.  A beküldött képek felkerülnek majd a Balkon aranya Facebook oldalra, ahol közönség szavazással és sorsolással dőlnek el a további díjak .

A pályázat 2014.09.10-i leadási határideje messze van ugyan, az első fotót a helyszín kezdeti állapotáról kell készíteni. Itt az ideje tehát elkészíteni az első fotót, aztán megtervezni milyen növényeket szeretnél. Szerintem nem érdemes sokat gondolkodni, hisz veszteni valód nincs. Nem a győzelem a fontos. Csak nyerhetsz azzal, ha szép, virágos balkonnal örvendezteted meg magad, a hozzátartozóid, a szomszédokat, az utcán sétálgatókat.  

 

balkon

 

A részletes pályázati anyag megtekinthető: http://balkonaranya.hu/data/balkonaranya2014.pdf, a pályázati űrlap elérhetősége: http://www.balkonaranya.hu/

A balkon kialakításhoz már most is sok tippet találsz itt a blogon. A következő hetekben a különböző tájolású balkonokhoz ajánlok majd mutatós, hálás, összeültetésre ajánlott növényeket.  Nézz vissza máskor is, tegyük szebbé együtt Budapestet.

 

Június_059

 

+ Tipp: Nézz szét a kerületedben, lehet, hogy ott is van hasonló pályázat. Akár mindkét pályázaton is indulhatsz ugyanazzal a balkonnal. A XVIII. kerületben, ahol élek  Szebb, virágosabb kerületünkért a pályázat neve. Az 5 kategóriában kiírt pályázat sikerességét ráadásul egynyári növényekkel támogatja az önkormányzat. Tavaly begóniát, petúniát, bársonyvirágot, pocsinrózsát és paprikavirágot osztottak a kígyózó sorokban várakozó növénybarátoknak.

 

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg, hogy barátaidhoz is eljusson, lájkold, hogy ösztönözz engem a további írásra! Tovább nézelődnél? Keresd fel a Balkonada Facebook vagy Pinterest oldalát. Kérdésed, véleményed van? Írd meg a bejegyzés alá vagy küldd meg emailben!

 

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!