Balkonada

Aki a kicsit nem becsüli… – Mire jó a kis balkon?

A beton rengetegben, lakótelepen lakók számára igazi isten áldása egy balkon. Akár mekkora legyen is, egy lehetőség arra, hogy közelebb hozza a természetet.  Egy kis fortéllyal, ügyeskedéssel bárki megtalálhatja a módját, hogy egyedivé, izgalmassá varázsolja a legkisebb zugot is. Már a tervezésnél figyelembe kell venni a balkon adottságait, a lehetőségeket. Jó hír, hogy bármelyik égtáj felé néz is balkon,  találhatunk olyan növényeket, amik jól érzik ott magukat, megtöltik élettel a teret.

Nagy divat mostanság a balkonon biogazdálkodni, fűszernövényeket, paradicsomot termeszteni.  Hasznos és sikerrel kecsegtető próbálkozás. Csak ajánlani tudom mindenkinek. Akinek csak egy csöppnyi erkély adatott, annak egy kicsit több fantáziára van szüksége, hogy a helyet minél jobban ki tudja használni. Sokat segít ebben a térben gondolkodás, amikor megpróbáljuk kiterjeszteni a határokat. Pl. függő virágoskerttel.

Láttál már ilyet?

 

phpThumb_generated_thumbnailjpg                                                          Forrás: Boskke.com

 

Izgalmasan hangzik ugye? Ez a téma megér egy külön bejegyzést , így erre még visszatérek majd, akárcsak a másik lehetőségre, a függőkertre.

Egy növényekkel gazdagon berendezett balkon az esztétikai hatáson túl hozzájárul a balkonnal kapcsolatban álló helyiség mikroklímájának javításához is. Kis balkon, kis mikroklíma javulás, de nagy öröm. Nem érdemes bosszankodni a méret miatt, inkább arra kell energiát fordítani, hogy kihozzuk belőle a maximumot.

Hoztam néhány gondolat ébresztő képet.

Mennyivel jobban néz ki így ez a franciaerkély, mintha csupaszon állna. Nem de?

 

olaszorszag-erkely-trevisoban

 

Szerintem ez az épület növények nélkül kaszárnyának tűnne. Te hogy látod?

 

MINOLTA DIGITAL CAMERA

 

El tudod képzelni, milyen unalmas lenne ez a ház növények nélkül?

 

balcony-7112_1920

 

Pont olyan unalmas, mint ez itt. Nem gondolod, hogy erről  a párizsi házról nagyon hiányoznak a növények? Meg egyáltalán a gyönyörű párizsi erkélyekről… Valahogy ott nem szokás…

 

parizsi-utcareszlet

 

Jól harmonizálnak a virágok Münchenben a városháza épületével. Kitűnő színválasztás. Pl. a piros túl élénk, túl domináns lenne, elnyomná az épület apró részleteinek szépségét. Szerinted?

München_2490

 

Az arab országokban a forróság miatt zárt balkonokat építenek, amiket nem is díszítenek növényekkel. Funkciójuk és esztétikai értékük azért van. Hogy nézne ki a csupasz fal vagy ha fehérre festették volna ezt a balkont?

 

freeimage-9806451-high

 

Spanyolországban a nagy meleg elleni védekezésként sokszor az egész ablakot felvirágozzák. Üdítő látvány, nem ?

 

1423636_97750145

Cordobában (Spanyolország) külön látványosságnak számítanak a színpompás szűk utcácskák a jellegzetes belső udvarokkal, a “patio”-kkal. Itt aztán nincs gond a mikroklímával! Egyetértesz?

 

cordoba-spain-patio

 

Kíváncsi vagyok a véleményedre. Nem kell velem egyetérteni. Nyugodtan írd, meg, hogy mit gondolsz, akár egyetértesz, akár nem!

 

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!