Balkonada

Így nevelj fűszernövényeket az erkélyen!

Sosem volt olyan nagy érték az erkély, mint a mostani karantén létünkben. Milyen jó is az, ha csak az erkélyre kell kiugrani egy kis zöldfűszerért, hogy megbolondítsuk a konyhában rotyogó finomságokat vagy még üdítőbbé varázsoljuk italunkat! Csak úgy lazán, melegítőben, maszk nélkül… A balkonon termesztett fűszernövények garantálják az ételeink frissességét és vegyszermentességét. A fűszernövények mindezen túl a kis helyen is remekül mutatnak, különösen igaz ez a zsályára, édesköményre és a snidlingre. Minden ételt azonnal frissé varázsolnak, ugyanakkor termesztésük hely- és energiatakarékos. 

 

Snidling

 

Fűszernövények nevelése az erkélyen

A fűszernövények származásának ismerete nagyban megkönnyíti termesztésüket. Tekintve, hogy nem szobanövények, a kertben kiültetve vagy a balkonon, erkélyen virágládákban, cserépben, függő kosarakban, fém vödrökben érzik magukat legjobban.

A könnyen szétterjedő fajtákat, – pl menta, citromfű, kamilla -, elkülönített virágágyásba, süllyesztett edényben ültessük el vagy cserépben neveljük, ezzel megakadályozhatjuk, hogy egy idő után az egész bakonládát ők uralják.

A cserepes fűszernövényeknél vigyázzunk, hogy a virágföld soha ne száradjon ki teljesen és a felesleges víz elvezetése is meg legyen oldva. Ezért mindenképp legyen lyuk az ültető edény alján.

Az évelő fajtákat érdemes évente átültetni, mindig egy kicsit nagyobb edénybe.

 

Fűszernövények

 

A ma használt kedvenc fűszernövényeink jelentős része mediterrán származású (bazsalikom, kapor, zsálya, kakukkfű, koriander, borsikafű, oregáno, levendula stb), ebből adódódan a meleg, száraz klímát, jó vízelevezetésű talajt kedvelik, kevés locsolást igényelnek.

Az illóolajok koncentrációja akkor lesz a legmagasabb, ha rengeteg napfény éri őket. További jellemzőjük, hogy a mi éghajlatunkon főleg egynyáriként tarthatjuk őket, a hideg teleinken elfagynak kint.

A nem mediterrán származásuk, mint pl. a menta, petrezselyem, borágó kimondottan a nedves talajt kedvelik, és árnyékos helyen is remekül termeszthetők.

A fűszernövények a termesztési idejük szerint lehetnek egynyáriak (nem telelnek át) és évelők. Az évelők egy része ősszel lekopaszodik, de találunk köztük zöld lombjukat egész évben megőrzőket is.

Egynyáriak: kapor, koriander, bazsalikom, petrezselyem, körömvirág, borágó, turbolya, böjtfű, angyalgyökér, borsfű.

Évelők: snidling, édeskömény, majoránna, menta, tárkony, oregano, sóska, lestyán, torma, illatos ibolya.

Örökzöld évelők: babérlevél, kakukkfű, rozmaring, zsálya, téli borsika, egyes levendula fajták.

 

Az egynyári növényeket évente kell vetni kora tavasszal és a késő fagyokig szedhetjük illatos hajtásaikat.

Az évelő növények egész évben kint maradhatnak. Ősszel nem igényelnek semmi különösebb beavatkozást, tavasszal újra kihajtanak. Ezeket tavasszal érdemes metszeni és átültetni.

Ne búslakodj, ha a megvetésről lemaradtál, elég méltányos áron kínálják a palántákat. A nagyobb élelmiszer üzletekben beszerezheted a legnépszerűbb fajtákat. 

Fontos, hogy a palántákat azonnal ültesd át nagyobb cserépbe.

 

Tipp: akár fűszertornyot is készíthetsz.

 

Fűszertorony

 

Illatos balkon-fűszerkertekre fel!


Figyelem!
2021. január 1 után ez a blog nem frissül. Friss tartalmakért kérlek keresd a Balkonada.hu oldalt!

További lehetőségek, hogy kapcsolatban maradjunk:

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek rendszeresen eljussanak hozzád!

 

Balkonada hírlevél

 

Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Képes inspirációkért keresd fel a Pinterest oldalamat.

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Én hagymát és fokhagymát szoktam ültetni a száráért. Most is van fokhagymám ültetve. Nincs is jobb, mint viráglocsolás közben leszakítani egyet s rágcsálni. 😀 😀


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!