Ahogy halad az idő és nőnek a paradicsomjaim az erkélyen, egyre biztosabb vagyok benne, hogy ezeket mind nyersen fogjuk elfogyasztani. Olyan istenien finomak, édesek, hogy vétek megvonni magunktól ezt az ízorgiát. Az persze már az első palánta elültetésekor egyértelmű volt, hogy négy négyzetméteren nem terem olyan hatalmas mennyiség, hogy befőzésre is jusson. Naivan azért arról álmodoztam, hogy egy jó magyaros lecsóban végzik majd. Hát nem fogják!
Ez az egész paradicsom nevelés jó móka. Szinte szemmel látható a bogyók növekedése és színesedése. Az apró sárga virágok megjelenése jelzi, hogy itt készülődik valami. Aztán jön a beporzás. Bár a paradicsom önbeporzó, ha biztosra akarunk menni, egy kis ecsettel rásegíthetünk a porzószálak és bibék összefonódására.
A paradicsom melegigényes növény, ezért mindenképp napra tegyük. A cserépben lévő föld hamar kiszárad, így a rendszeres öntözés elmaradhatatlan. A tápoldatozást több és nagyobb termésekkel hálálja meg. Nálam bevált az élesztős lötyi, amit már több olvasóm is eredményesen alkalmazott.
Kártevőkkel nekem nem kellett megküzdenem, de ha esetleg megjelennek a nem kívánatos élőlények, akkor csak is biohatású szereket szabad használni. Ezek nem szívódnak be a növény rostjaiba, így nincs egészségkárosító hatásuk.
Persze, hogy hajtott a kíváncsiságom. Amint beérett az első szem, rögtön leteszteljem. Mit mondjak. Fenséges volt. Csak úgy magában ettem, mint egy gyümölcsöt szokás. Na itt is vagyunk az örök vitánál. A paradicsom gyümölcs vagy zöldség? Nézőpont kérdése. Bogyótermése miatt gyümölcsnek minősül, de termesztése alapján zöldségféle. A gyümölcsök évelőként élnek, ezzel ellentétben viszont a paradicsomot egynyári növényként, évente magról vetve neveljük, pont úgy, mint a többi zöldséget.
Pár napig még így ment a kóstolgatás. Aztán eljött a nap, amikor több paradicsom is beérett egyszerre. Az idei első paradicsomszüretet meg kellett ünnepelni, így egy jó kiadós vacsora lett belőle. Nem zsíros kenyér mint gyerekkoromban, sőt nem is csak vajas. Került mellé sajt és felvágott és még néhány szintén az erkélyen termett erős paprika is. A tetejét a fűszerkertem kakukkfűjével bolondítottam meg.
A paradicsom felhasználási területe igen szerteágazó. Nyersen, aszalva, savanyúságnak, levesnek, mártásnak, üdítőitalnak is kitűnő. A C-vitamin tartalma (20–30 mg) a legjelentősebb, de még 11-12 féle vitamin található benne, többek közt A, B1, B2 vitamin és karotin is. Főzve is megmarad a tápértéke, mert a likopin a meleg hatására könnyebben ki tud szabadulni a növényi rostok közül.
Jelentős gyógyhatásokkal is bír. Gombás betegségek, gyulladásos folyamatok elleni kenőcsöket készítenek belőle. A likopin egészségmegőrző hatású, csökkenti egyes daganatos betegségek kialakulásának esélyét, védelmet nyújt degeneratív idegrendszeri megbetegedésekkel szemben, jelenléte a bőrben véd a káros UV-sugaraktól.
A népgyógyászatban ízületi gyulladás kiegészítő kezelésére szárított leveles hajtását alkalmazzák fürdővízbe téve.
Vízhajtó hatása miatt fogyókúrákban is gyakori vendég.
A második nagyobb szüretkor már főétellé avanzsáltak a piros bogyók. A tzatzikivel töltöttem a kibelezett üregeket és grillezett hús egészséges köreteként végezte. A paradicsom belsőket pedig csak úgy, előételként megettem.
Mátyás király dúsgazdag lakomáin nem tálaltak fel ilyen fenséges ízeket! És ez nem túlzás, van benne némi igazság. A Közép- és Dél-Amerikában őshonos növény ugyanis csak a 16. században jutott el Európába, hazai források 1649-ben említik először. Sokáig csak dísznövényként nevelték. Az első élelmiszer célú paradicsomtermesztés az 1870 években indult Budapest környékén.
Elődeink csupán ételízesítésre és sűrített, konzervált állapotban használták. A két világháború között a nagyüzemi konzervgyártás és az export adott új lendületet termesztésének. Nehéz elképzelni, de igaz, hogy csak I. világháború után kezdték nyersen és salátának fogyasztani.
A paradicsom felhasználásának csak a fantázia szab határt. Szinte minden ételbe jól illik, legyen az a mediterrán vagy hagyományos magyar konyha remeke. Mi például a pörköltbe, halászlébe, gulyáslevesbe is teszünk. Jaj, a töltött paprikát ki ne felejtsem!
Szerencsés helyzetben vagyok, mert Anyukám kertjében bőven terem, így szoktam fagyasztani is. Bár télen is lehet nálunk paradicsomot kapni, de szerintem a fagyasztott házinak is jobb íze van, mint az agyon manipulált boltinak.
Az érett paradicsomokból finom chutney, paradicsomlé, ketchup vagy sűrített paradicsom készülhet. Az ősszel már beérni nem képes bogyókból minden évben teszünk el zöld paradicsomot és vegyes-vágott savanyúságot. Nincs az a háznál termesztett paradicsom mennyiség, ami el ne fogyna.
Már ki is találtam, hogy a következő adagból kedvenc paradicsomsalátám készül majd jó sok hagymával. Aztán pedig jön sorba a többi kedvencem a mozzarellás paradicsom, a bruschetta, a pizza…
A paradicsom befőzést pedig meghagyom profiknak.
A történet megjelenését a Heinz Magyarország támogatta. Köszönöm a megkeresést és az együttműködést!
További olvasnivalók hasonló témában:
🌷 Tisztázzuk végre: mitől bio a bio?
🌷 Paradicsom és mexikói egérdinnye a hatodikon
🌷 Kezdő kertészkedők tízparancsolata
🌷Így lehet hatékony és környezetkímélő a növénytáplálás
Figyelem!
2021. január 1 után ez a blog nem frissül. Friss tartalmakért kérlek keresd a Balkonada.hu oldalt!
További lehetőségek, hogy kapcsolatban maradjunk:
Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek rendszeresen eljussanak hozzád!
Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!
Képes inspirációkért keresd fel a Pinterest oldalamat.
Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: