Nem tudom mi lett volna, ha gyermekkoromban már léteznek azok az okos kütyük, amelyek manapság megkönnyítik és sokszor megkeserítik a napjainkat. Abban viszont szinte biztos vagyok, hogy kevesebb időt töltöttem volna anyukám szoknyája mellett a konyhában. Sokkal kevesebb dolgot tanultam és tapasztaltam volna a konyhai praktikákból. Talán sose jutott volna eszembe, hogy neki álljak rétest sütni. Így sem sokon múlott… Pedig ezt az egyszerű rétest vétek lenne nem kipróbálni…
Élénken él az emlékeimben az is, hogy nyújtogatta anyukám a rétest és mutogatta, milyen mozdulatokkal kell bűvészkedni, hogy ne szakadjon el a vékony tészta.
Mondanom sem kell, nekem sosem sikerült. Állandóan elszakadt.
Hamar el is ment a kedvem rétes nyújtogatástól egy életre. Persze a fincsi rétestől nem.
Pár éve, mióta rátaláltam egy egyszerű, ugyanakkor ugyan olyan finom rétes receptre minden megváltozott.
Már nem kell rettegnem, hogy csupa lyuk lesz a tészta és nem lesz, ami összetartsa a tölteléket.
Most ha nem is túl gyakran, de boldogan kezdek bele a rétes készítésbe.
Sikerorientált vagyok a főzés terén is. Ha egy új ételt készítek, már az első főzés során eldől, lesz-e folytatás. Egy étellel maximum kétszer vagyok hajlandő kisérletezni. Ha másodszorra sem jön össze olyanra, mint én szeretném, akkor attól könnyes búcsút veszek. Megy a süllyesztőbe és többet nem vagyok hajlandó időt szánni rá.
Ez a húzogatás nélküli rétes már rögtön elsőre is tökéletes lett. Nem győztem besöpörni a dícsérő szavakat. Képzelheted, hogy azóta rendszeren készül.
Rétes húzogatás nélkül receptje
Hozzávalók – 5 hosszú szálhoz
Tésztához:
30 dkg liszt,
1 pohár tejföl (2 dl),
1 tojás,
kis só.
Tészta kenéséhez:
12 dkg olvasztott zsírt,
6 dkg liszt,
zsír a feltekerés közbeni kenéshez.
Annyira gyorsan és egyszerűen elkészül a rétes tésztája, hogy mindig a töltelékek elkészítésével szoktam kezdeni. Főleg, ha meggyes készítek, mert a tölteléknek úgyis hűlnie kell.
A töltelék persze bármi lehet ízlésünk szerint. Most a három kedvencemet elkészítését írom le. A mennyiségek egy szál megtöltéséhez elegendőek.
Meggyes töltelék: Kis zsíron vagy olajon búzadarát pirítok. Amikor már megszínesdett, megsózom, cukrozom és vizet öntök rá és pár perc alatt megpárolom. Ha kihűlt, a kinyújtott és zsíros liszttel megkent tésztára teszem a pirított darát és friss, mirelit vagy befőtt meggyel jó gazdagon megszórom. Fahéjjal megszórom és maár tekerhetem is. A meggyet úgy szeretem, ha jó savanyú, ezért cukrot nem szoktam szórni a meggyre, de akár azt is lehet.
Túrós töltelék:
1/2 kg túró,
1 tojás,
10 dkg cukor,
1 csomag vaníliás cukor,
beáztatott mazsola,
2 kanál tejföl. A hozzávalókat egyszerűen összekeverem és már mehet is a kinyújtott tésztára.
Káposztás (sós) tötelék: A fejeskáposztát lereszelem, besózom és 20-30 percig állni hagyom. Az idő letelte után kicsavarom a levétől. Egy kevés zsiradékon megpárolom. Szoktam rá egy kis cukrot is szórni, úgy barnábbra pirul és finom karelles ízt is kap. Megborsozom és ha szükséges, teszek még rá sót is. Már csak a tésztán kell egyenletesen eloszlatni.
Egyszerű rétes elkészítése
A lisztet, a tejfölt és a tojást egy kicsi sóval összedolgozom.
Kinyújtom.
A kenéshez a 12 dkg olvasztott zsírt a 6 dkg liszttel elkeverem.
A zsíros lisztet a nyújtott tésztára kenem.
Felcsavarom.
Egy órán át pihentetem.
Öt egyenlő részre osztom.
Az öt részt egyesével tepsi hosszúságú (kb 35-40 cm) és 20 cm széles lappá nyújtom.
A tészta közepére rárakom a tölteléket, az alsó és felső egy harmadra nem teszek semmit.
Az alsó szélét a töltelékre hajtom.
Olvasztott zsírral megkenem a tetejét.
A tészta másik felét is ráhajtom.
A kizsírozott vagy sütőpapírral kibélelt tepsibe teszem.
Megzsírzom a tetejét.
Közepes hőfokon világosra sütöm.
Sok sikert és jó étvágyat kívánok!
További kitűnő receptekért keresd fel a Balkonada.hu oldalt!
Figyelem!
2021. január 1 után ez a blog nem frissül. Friss tartalmakért kérlek keresd a Balkonada.hu oldalt!
További lehetőségek, hogy kapcsolatban maradjunk:
Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek rendszeresen eljussanak hozzád!
Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!
Képes inspirációkért keresd fel a Pinterest oldalamat.
Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: