Balkonada

Nyár nem múlhat el nélküle: sárgabarackos gombóc

Vannak olyan kedvenc családi receptjeink, amelyeket évről évre előveszünk. Ilyen például a szalagos farsangi fánk, a napraforgó kalács húsvétkor, a mennyei meggyes  júniusban és a boldogító barackos csiga júliusban. Sárgabarack érés idején azonban van még egy nagy kedvenc: a sárgabarackos gombóc. Az illendőség úgy kívánja, hogy a sorból a sárgabarack lekvárt se hagyjam ki, de most a gombóc receptjét hoztam.
 
 
sárgabarackos gombóc
 

Sárgabarackos gombóc hozzávalói 

Tésztához:

  • 50 dkg burgonya,
  • egy kávéskanál só,
  • 10 dkg finomliszt,
  • 1 tojás,
  • 1 evőkanál búzadara,
  • csöppnyi vaj vagy zsír a tésztába,
  •  sárgabarack,
  • cukor,
  • fahéj.

Pirított morzsához:

  • zsír vagy olaj a zsemlemorzsához,
  • zsemlemorzsa,

Sárgabarackos gombóc elkészítése

  • a burgonyát alaposan megmossuk, héjával együtt enyhén sózott vízben puhára főzzük,
  • meghámozzuk,
  • még melegen átpasszírozzuk,
  • hagyjuk kihűlni,
  • a kihűlt burgonyát a liszttel, a tojással, a búzadarával, a kávéskanál sóval és az olvasztott vajjal összedolgozzuk,
  • akkor jó a tészta, ha nem túl kemény,
  • az összeállt tésztát 2-3 mm vastagra kinyújtjuk,
  • 4-5 centis négyzetekre vágjuk,
  • minden egyes tésztakockába beleteszünk egy kisebb méretű kimagozott barackot, aminek a közepébe fahéjas cukrot teszünk,
  • behajtjuk a tészta négy sarkát,
  • majd két kézzel gombócokat formázunk belőle,
  • enyhén sózott, lobogva forró vízbe dobjuk,
  • amíg főnek a gombócok, a zsírt vagy olajat egy serpenyőben felforrósítjuk és egy kis sóval megpirítjuk benne a zsemlemorzsát,
  • amikor az összes gombóc feljött a víz tetejére, még 2-3 percig főzzük, 
  • a megfőtt gombócokat kiszedjük a vízből,
  • megforgatjuk a pirított morzsában,
  • ízlés szerint porcukorral meghintjük, 
  • melegen tálaljuk.

Vigyázzunk a liszttel, mert ha túl sokat teszünk bele, akkor kemények lesznek a gombócok.

Jó étvágyat!

Neked ajánlott receptek

Könnyű túrógombóc duplaepres eperöntettel

 

Kívül mákos mákosgombóc (bácskai mákos gombóc)

 

Isteni epres, túrós, csokis torta sütés nélkül, 5 lépésben

 

Sós-diós vendégváró aprósütemény


Figyelem!
2021. január 1 után ez a blog nem frissül. Friss tartalmakért kérlek keresd a Balkonada.hu oldalt!

További lehetőségek, hogy kapcsolatban maradjunk:

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek rendszeresen eljussanak hozzád!

 

Balkonada hírlevél

 

Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Képes inspirációkért keresd fel a Pinterest oldalamat.

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!