Balkonada

Mákkal, dióval töltött fánk készítése – fázis fotókkal

Elég régen írtam már receptet itt a blogon. Na nem azért, mert soha nem sütök vagy főzök. Egyszerűen a fényképezésről valahogy mindig elfeledkezem. Most viszont egy különleges olvasói receptet hoztam, ami a dió- és mákimádóknak kihagyhatatlan. Főleg farsang idején.

 

Mákkal, dióval töltött fánk

 

Bevallom én még sosem hallottam mák vagy dió töltelékes fánkról. Lekvárral töltöttről igen. Az örök kedvencem a farsangi szalagos fánk, ahogy a nagyi készítette. Valljuk be, ezt azért elég macerás elkészíteni. Amit sokkal gyakrabban készítek és nemcsak farsang idején, az egyszerű és elronthatatlan túrófánk, aminek receptjét az elsők közt osztottam meg itt a blogon. 

Illésné Nagy Mária olvasónk egy nagybörzsönyi finomságot hozott, amire az Ízőrzők, Sült tészták című könyvben bukkant rá.

 

Mákkal, dióval töltött fánk hozzávalói:

  • 50 dkg liszt,
  • kb. 4 dl tej,
  • 5 dkg élesztő,
  • 5 tojás sárgája,
  • 10 dkg vaj,
  • csipet só,
  • 1 teáskanál cukor,
  • 4 evőkanál porcukor,
  • sütéshez: olaj

Mák töltelékhez:

  • 10 dkg darált mák,
  • 4 evőkanál tej,
  • 3 evőkanál porcukor,
  • reszelt citromhéj,
  • mazsola.

Dió töltelékhez:

  • 10 dkg darált dió,
  • 2 evőkanál porcukor,
  • kb 2 evőkanál tej,
  • reszelt citromhéj, mazsola

Mákkal, dióval töltött fánk

 

Mákkal, dióval töltött fánk elkészítése

1 dl langyos tejhez adjuk az egy teáskanál cukrot, az élesztőt belemorzsoljuk, felfuttatjuk.
A tojások sárgáját négy evőkanál porcukorral addig keverjük, hogy elolvadjon a cukor, hozzáborítjuk a megkelt élesztőt.

A lisztet (jó ha picit langyos!), csipet sót és a maradék tejből annyit öntünk hozzá, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk, összedolgozzuk. Felolvasztjuk és langyosra hűtjük a vajat, majd végül a tésztába dolgozzuk.

Hólyagosnak kell lennie a tésztának.
Liszttel meghintjük a tetejét, letakarjuk és 30 percig kelesztjük.

 

Mákkal, dióval töltött fánk

 

Amíg kel a tészta, elkészítjük a töltelékeket:
A darált mákot, négy evőkanál tejjel, három evőkanál porcukorral, reszelt citromhéjjal (mazsolával), rövid ideig felfőzzük.
A diót, két evőkanál porcukorral, citromhéjjal és annyi tejjel (mazsolával) keverjük össze, hogy pépes, de ne folyós állagú legyen…nem kell főzni.

 

Mákkal, dióval töltött fánk

 

A gyönyörűen megkelt tésztát, lisztezett deszkára borítjuk és kézzel kb. ujjnyi vastagságúra széthúzogatjuk.

 

Mákkal, dióval töltött fánk

 

A töltelékekből a tésztára kis halmokat teszünk, ráhajtjuk a tésztát és kiszaggatjuk.

 

Mákkal, dióval töltött fánk

 

Mákkal, dióval töltött fánk

 

Félretesszük és hagyjuk kb. 20 percet kelni a fánkokat. 
Felmelegítjük az olajat, közepesnél enyhébb hőfokon, fedővel lefedve kezdjük sütni, megfordítjuk és már fedő nélkül pirosra sütjük.

 

Mákkal, dióval töltött fánk

Papírkéztörlőre szedjük ki.
Vaníliás porcukorral meghintve kínáljuk.
Langyosra hűlve a legfinomabb!

Tipp: célszerű a kelt tésztákhoz mindig picit langyosra melegített lisztet használni, mert ez a tökéletes minőség titka! – ezt javasolják a hozzáértők 😉

 

Mákkal, dióval töltött fánk

 

Nagyon köszönjük a receptet Illésné Nagy Máriának!

További fánk receptek

Szalagos fánk, ahogy a nagymamám csinálta

 

Túrófánk Marika módra

 

Mutatós rózsafánk recept képpel

 


Figyelem!
2021. január 1 után ez a blog nem frissül. Friss tartalmakért kérlek keresd a Balkonada.hu oldalt!

További lehetőségek, hogy kapcsolatban maradjunk:

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek rendszeresen eljussanak hozzád!

 

Balkonada hírlevél

 

Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Képes inspirációkért keresd fel a Pinterest oldalamat.

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!