Elég régen írtam már receptet itt a blogon. Na nem azért, mert soha nem sütök vagy főzök. Egyszerűen a fényképezésről valahogy mindig elfeledkezem. Most viszont egy különleges olvasói receptet hoztam, ami a dió- és mákimádóknak kihagyhatatlan. Főleg farsang idején.
Bevallom én még sosem hallottam mák vagy dió töltelékes fánkról. Lekvárral töltöttről igen. Az örök kedvencem a farsangi szalagos fánk, ahogy a nagyi készítette. Valljuk be, ezt azért elég macerás elkészíteni. Amit sokkal gyakrabban készítek és nemcsak farsang idején, az egyszerű és elronthatatlan túrófánk, aminek receptjét az elsők közt osztottam meg itt a blogon.
Illésné Nagy Mária olvasónk egy nagybörzsönyi finomságot hozott, amire az Ízőrzők, Sült tészták című könyvben bukkant rá.
Mákkal, dióval töltött fánk hozzávalói:
- 50 dkg liszt,
- kb. 4 dl tej,
- 5 dkg élesztő,
- 5 tojás sárgája,
- 10 dkg vaj,
- csipet só,
- 1 teáskanál cukor,
- 4 evőkanál porcukor,
- sütéshez: olaj
Mák töltelékhez:
- 10 dkg darált mák,
- 4 evőkanál tej,
- 3 evőkanál porcukor,
- reszelt citromhéj,
- mazsola.
Dió töltelékhez:
- 10 dkg darált dió,
- 2 evőkanál porcukor,
- kb 2 evőkanál tej,
- reszelt citromhéj, mazsola
Mákkal, dióval töltött fánk elkészítése
1 dl langyos tejhez adjuk az egy teáskanál cukrot, az élesztőt belemorzsoljuk, felfuttatjuk.
A tojások sárgáját négy evőkanál porcukorral addig keverjük, hogy elolvadjon a cukor, hozzáborítjuk a megkelt élesztőt.
A lisztet (jó ha picit langyos!), csipet sót és a maradék tejből annyit öntünk hozzá, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk, összedolgozzuk. Felolvasztjuk és langyosra hűtjük a vajat, majd végül a tésztába dolgozzuk.
Hólyagosnak kell lennie a tésztának.
Liszttel meghintjük a tetejét, letakarjuk és 30 percig kelesztjük.
Amíg kel a tészta, elkészítjük a töltelékeket:
A darált mákot, négy evőkanál tejjel, három evőkanál porcukorral, reszelt citromhéjjal (mazsolával), rövid ideig felfőzzük.
A diót, két evőkanál porcukorral, citromhéjjal és annyi tejjel (mazsolával) keverjük össze, hogy pépes, de ne folyós állagú legyen…nem kell főzni.
A gyönyörűen megkelt tésztát, lisztezett deszkára borítjuk és kézzel kb. ujjnyi vastagságúra széthúzogatjuk.
A töltelékekből a tésztára kis halmokat teszünk, ráhajtjuk a tésztát és kiszaggatjuk.
Félretesszük és hagyjuk kb. 20 percet kelni a fánkokat.
Felmelegítjük az olajat, közepesnél enyhébb hőfokon, fedővel lefedve kezdjük sütni, megfordítjuk és már fedő nélkül pirosra sütjük.
Papírkéztörlőre szedjük ki.
Vaníliás porcukorral meghintve kínáljuk.
Langyosra hűlve a legfinomabb!
Tipp: célszerű a kelt tésztákhoz mindig picit langyosra melegített lisztet használni, mert ez a tökéletes minőség titka! – ezt javasolják a hozzáértők 😉
Nagyon köszönjük a receptet Illésné Nagy Máriának!
További fánk receptek
Figyelem!
2021. január 1 után ez a blog nem frissül. Friss tartalmakért kérlek keresd a Balkonada.hu oldalt!
További lehetőségek, hogy kapcsolatban maradjunk:
Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek rendszeresen eljussanak hozzád!
Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!
Képes inspirációkért keresd fel a Pinterest oldalamat.
Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!











Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: