Az amarilliszről, az egyik legkedveltebb télen virágzó hagymásnövényről sokan tudják, hogy elvirágzás után nem kell kidobni. Az újravirágoztatásába azonban sokaknak beletörik a bicskájuk. Most felfedjük a csodás virágok titkát.
Az igen mutatós amarillisz a büszkeség, az eltökéltség és a sugárzó szépség szimbóluma. Nevét Amarylisről, a görög mitológia szép, félénk és szemérmes pásztorlánykájáról kapta. A legenda szerint Amarylis mélységesen beleszeretett a szépséges, büszke és erős Alteo-ba, aki nem viszonozta a lány szerelmét. Amarylis elkeseredésében a Delfoi jóshoz fordult, hogy megtudja, hogy szerezhetné meg a fiú szerelmét. Megfogadva a jós tanácsát harminc éjszakát töltött Alteo ajtaja előtt úgy, hogy minden éjjel egy arany nyilat merített a szívébe. A harmincadik éj után az ajtaján kilépő Alteót Amarylis véréből életre kelt gyönyörű, tűzpiros virágok kápráztatták el.
Bár a mitológia tűzpiros virágokról tesz említést, a piroson túl a színe lehet fehér, rózsaszín és narancssárga is. Egyszínű és cirmos változataival egyaránt találkozhatunk.
Az amarillisz újravirágzásának titka a hagymák nyári felhizlalásában és a pár hónapos pihenő időszak biztosításában rejlik. A január vége, a február eleje az ideális időszak arra, hogy a pihentetett hagymákat felélesszük téli álmukból. A hagymák ültetéséhez egy nagyobb cserepet válasszunk, a cserép átmérője duplája legyen a hagyma átmérőjének. A virágföldbe keverjünk tőzegmohát vagy homokot, hogy a vízáteresztő-képességet növeljük. A beültetésnél a hagymát csak félig fedjük be földdel.
Világos, 15-20 celsius fokos hőmérsékletű helyre állítsuk a cserepet, a bimbók megjelenéséig mérsékelten tápoldatozzuk és öntözzük. Rendszeres öntözést igényel, de vigyázni kell, mert a túllocsolás kárt okozhat. Jó, ha két locsolás között hagyjuk kiszáradni a földjét. A virágbimbó megjelenését serkenthetjük, ha a hagymát kartonpapírból készített kúppal letakarjuk a virágszár megjelenéséig.
A bimbók növekedésével egyre több vizet igényel. Célszerű a cserepét 2-3 naponta forgatni, hogy egyenes legyen a növény szára. Az amarillisz virága nagyon tartós, a virágon tartva vagy vágott virágként is hetekig gyönyörködhetünk benne. Nyugodtan vágjuk le a bimbós vagy virágzó virágszárat és tegyük vázába. A vízben tovább fog nyílni a növény és ezzel segíthetjük a hagymán az újabb virágfejek megjelenését is.
Ha előtte nem tettük meg, az elvirágzás után távolítsuk el a virágszárat. Hűvös helyre tegyük és őszig folyamatosan tápoldatozzuk, hogy a hagyma megerősödjön és növekedjen. Ha lehetőségünk van rá, ültessük ki a kert árnyékos részébe, ahonnan ősszel szedjük fel. A hagymáknak az újabb virágoztatás előtt 2-3 hónap nyugalmi állapotra van szükségük. Pihenő időben 5-10 fokos hőmérsékletű sötét helyen, föld nélkül tároljuk.
A megjelenő kis fiókhagymákkal könnyen szaporítható, bár a kis hagymák virágzására akár két-három évet is várni kell. Ha nem szedjük le a sarjakat, évek alatt csodálatos nagy növényünk lesz, rengeteg virággal.
Figyelem!
2021. január 1 után ez a blog nem frissül. Friss tartalmakért kérlek keresd a Balkonada.hu oldalt!
További lehetőségek, hogy kapcsolatban maradjunk:
Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek rendszeresen eljussanak hozzád!
Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!
Képes inspirációkért keresd fel a Pinterest oldalamat.
Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: