Most szaporítsd a balkonnövényeket

Bár a szinte már elviselhetetlen forróságban hihetetlennek tűnik, de egy hónap múlva már beköszönt az ősz és búcsút mondhatunk a szépen pompázó egynyári virágainknak. Kedvenceink egy részét viszont átmenekíthetjük a jövő évre, ha most hozzálátunk a megfiatalításnak. Elárulom, hogyan szaporítsd a balkonnövényeket a siker érdekében.

Most van itt az ideje balkonnövényeink megújításának, hogy jövő tavasszal a saját magunk által készített kis növényekkel indíthassuk a balkonszezont. A gyökereztetett dugványok a fagyokig még megerősödnek és teleltetés után tavasszal hamar új erőre kapnak a friss növények. A fiatalítás után szebb és dúsabban virágzó példányaink lesznek. Legnagyobb sikerre a muskátlik, leanderek, enciánok, bugainvilleák, hortenziák szaporításánál számíthatunk. Kedvelt növényeink megújításához hajtásnövényeket és félfás szárrészeket használhatunk és csupán három lépésből áll a folyamat.

Dugványvágás

Az egészséges növényről éles késsel vágjunk le erős, 12-20 cm hosszú hajtásdarabokat, úgy hogy az alsó szárcsomó alatt hagyjunk még 0,5-1 cm szárat. A bimbókat, az alsó leveleket szedjük le, mert ezek sok energiát elvonnának a növénytől. A félfás szárú növényeknél, mint pl. a leander, encián, bougainvillea mindenképp olyan hajtást válasszunk, amin már elkezdődött a fásodási folyamat.

Kertészeti áruházakban kapható gyökereztető hormonnal serkenthetjük a gyökereztetést. Különösen a nehezen gyökerező növényeknél, mint például az örökzöldek, rózsák érdemes alkalmazni. Fontos tanács, hogy sose közvetlenül a tégelyben lévő porba mártsuk a növényt. Mindig öntsünk ki egy kis mennyiséget egy külön edénybe és ebbe dugjuk bele a szárat. Így megelőzhetjük a növényfertőzéseket.

Cserepezés

Várjunk pár órát, míg a levágott szár nedve elpárolog, megszikkad, majd jó minőségű táptalajba 3-4 cm mélyre ültessük be. Félfás dugványoknál a növényrész fele kerüljön a föld alá. A növények körül alaposan nyomkodjuk le a földet, jól öntözzük be és fedjük be zacskóval, hogy biztosítsuk a páratartalmat. Egyes növényeknél, mint pl. a leander vagy a díszcsalán a vízben gyökereztetés is sikerrel kecsegtet. A dugványokat vízzel telt üvegbe állítsuk úgy, hogy 3-5 cm a víz felszíne alatt legyen. Amint az első gyökerek megjelennek, már cserepezhetjük is.

Gyökereztetés

A meggyökeresedésig 18-22 fokos, világos, de tűző naptól védett helyen tartva rendszeresen öntözzük a kis növénykét. Amíg nem fejlődtek ki a gyökerek, a növény csak a levegőből tud nedvességet felvenni, ezért párásítani kell. Kiszáradás ellen legjobban úgy védhetjük a növényt, ha átlátszó fóliát húzunk rá vagy befőttes üveggel takarjuk, ami biztosítja a páratartalmat. A földet tartsuk folyamatosan nedvesen. Kb. 2-4 hét után számíthatunk a gyökerek megjelenésére, de félfás növényeknél ez akár 6 hét is lehet. A sikerességet az új hajtások és levelek megjelenése jelzi. Ekkor vegyük le a takarást, továbbra is félárnyékban tartsuk és mérsékelten öntözzük.

A fagyok előtt nem túl világos és viszonylag hűvös helyre, pl. folyosóra, előszobába helyezzük el a növényeket. A teleltetés alatt csak mérsékelten locsoljuk. A tápoldatozást februárban már meg lehet kezdeni.  Tavasszal ezek a kis növények hamarabb erőre kapnak és virágba borulnak, mint a régi tövek.

Tipp: Gyökereztetést segítő szerrel még eredményesebb lehet a szaporítás, bár ezek sem helyettesítik a jó technikát.


Figyelem!

2021. január 1 után ez a blog nem frissül. Friss tartalmakért kérlek keresd a Balkonada.hu oldalt!



További lehetőségek, hogy kapcsolatban maradjunk:

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek rendszeresen eljussanak hozzád!

 

 

Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Képes inspirációkért keresd fel a Pinterest oldalamat.

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

Tovább a blogra »