Különleges vizuális élményben lehet részük a Marokkó délnyugati részére látogatóknak. A fára mászó kecskék igazi turistalátványosságnak számítanak. De hogy kerülnek a kecskék a fára? És miért csak itt hódolnak a különleges testmozgásnak?
A magyarázat felettébb egyszerű. Itt őshonos az argánfa, melynek gyümölcsét, az argándiót imádják a kecskék. A csemegéért akár 10 méter magasra is felmásznak. Az argánt azonban nemcsak a kecskék imádják, rengeteg embernek ad megélhetést, nem véletlen, hogy a belőle készült olajat Marokkó folyékony aranyának nevezik.
Az argánfa (Argania spinosa) egy fás szárú növényfaj, a vajfafélék (Sapotaceae) családjából. Természetes körülmények között csak Északnyugat-Afrikában fordul elő, főleg Marokkóban, de kis részben átnyúlik Algériába is. Az argánfa termőterületét UNESCO bioszféra-rezervátummá nyilvánította.
Az argánfák 8-10 méteres magasságig nőnek meg, szétterülő lombkoronájuk körmérete akár a 70 métert is elérheti, az ágai a föld felé hajlanak. A 200 évet is megérő fák áprilisban hozzák zöldessárga, apró virágaikat.
A termései 2-4 centiméter hosszúak és 1,5-3 centiméter szélesek. Az egy-három mag egy kemény csontáron belül helyezkedik el. A magoknak igen gazdag az olajtartalmúk, a belőlük nyerhető ki az argánolaj, amit étkezési és kozmetikai célra is használnak. A kecskék a terméshúst imádják, ezért a csemegéért másznak a fákra, akár 10 méter magasra is. A hagyományos feldolgozási eljárások során a magokat azokból a csontárokból nyerték ki, amelyek előzőleg keresztülhaladtak a kecskék tápcsatornáján.
A termések beéréséhez több mint egy év szükséges, betakarításukra általában a virágzást követő év júniusában-júliusában kerülhet sor. A magokból kinyert olaj az itt élő berber törzs legfontosabb megélhetési forrása és a világ legdrágább olaja.
A kecskék megeszik a gyümölcsöt, de mivel a magot nem tudják megemészteni, vagy otthagyják, vagy később a kérődzés során visszaöklendezik. A kecskepásztorok összegyűjtik a magokat, aztán nők kézzel préselik ki az olajat. Semmiféle kémiai adalékanyagot nem használnak a folyamathoz, csakis mechanikus préselést alkalmaznak.
Figyelem!
2021. január 1 után ez a blog nem frissül. Friss tartalmakért kérlek keresd a Balkonada.hu oldalt!
További lehetőségek, hogy kapcsolatban maradjunk:
Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek rendszeresen eljussanak hozzád!
Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!
Képes inspirációkért keresd fel a Pinterest oldalamat.
Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: