Az első orchidea sikere vagy kudarca nagyban meghatározza, hogy lesz-e kedvünk újabb példányokat beszerezni. Indokolatlanul sok orchidea végzi a kukában azért, mert a tapasztalatlan tulajdonos a többi növényhez hasonlóan dédelgeti. A kudarc másik gyakori oka, hogy a kezdő orchideás nem ismeri azt az egyszerű trükköt, amivel fellélegzik a kis szépség és elindul a hosszú élet útján. Lássuk, mit kell tenni az orchidea tartós virágzásáért és életéért!
Domján Sándorné Niki olvasónk kezdő orchideásként a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportban kért segítséget.
“Üdvözlök Mindenkit! Kezdő (nagyon kezdő) virágtartóként segítséget szeretnék kérni. A férjemtől kaptam ezt az orchideát. Amit tudok róla hogy nem állhat víz alatta. Milyen sűrűn kell locsolni őt illetve hogyan? Amelyik ablakba van 10 órától kb délután 4-ig süt rá a nap már amikor épp nem hó van 😀 🙁 . Köszönöm a segítséget!”
Szokás szerint rögtön záporoztak a válaszok, a legkomplexebb és válasz Vadady Máriától érkezett.
“Először is áztasd be az egészet. Pl. Engedd fel a kaspót állott vízzel és hagyd benne a cserepet 1-2 órát, aztán öntsd ki a vizet és csepegtesd le a cserepet. Ne este csináld, fontos, hogy éjszakára sehol se maradjon vizes a tő. Majd szedd ki a kéregdarabkákat a tövénél és ahonnan a gyökerek kiindulnak óvatosan az ujjaddal kotorj bele, hogy van-e benne egy kicsi cserép formájú, eredetileg a gyökereztetést szolgáló mohacsomó, meg az ezt körülvevő műanyag kosárka.
Ennek a közepénél ott a mohacsomó, amit el kell távolítani.
Ha nincs mohacsomó nagyon jó. Ha van, akkor ki kell emelni a cserepéből az orchideát, lerázogatni róla a kéregdarabkákat és lebontani a töve alól a mohacsomót, levágni ollóval a kosárkát. Ha ez benne marad, az állandó nedvességtől rothadásnak indulhat az egész tő. Ha voltak a mohában pálcikák is, akkor azokat tedd vissza. Miután visszatöltötted a kérget, óvatosan szúrd vissza a pálcákat, hogy a gyökerek ne sérüljenek.
Ha szép egészségesek a gyökerek, rakd vissza a növényt óvatosan hogy ne pattanjanak a gyökerek, majd szórd vissza köré a kérget. Ha van otthon agyaggranulátumod, megmosva az is mehet a közegbe.
Ha nagyon forró alatta a radiátor nem lesz jó helye fölötte az orchideának, mert a forró felszálló levegőtől hősokkot kaphat. Ez ellen és a biztonságosabb elhelyezésért én egy polcdeszkát csavaroztam az eredeti műanyag párkányra, ami a radiátor fölé nyúlik és védi egy kicsit a párkányon levő orchideáimat.
Virágláda alátéteken párologtatok, ezen állnak kaspókban a virágaim. Távfűtésnél 10-14 naponta áztatok (a kaspókat teleöntöm vízzel), ezt akkor kell, ha a cserépben az összes gyökér fehéres-ezüstössé válik. A kaspókból nagyon gondosan kiöntöm mindig a vizet. Még a radiátoron is párologtatok.
Ha a növények megszokják télen a napsütést, nem kell védeni, takargatni, rakosgatni, nem hullanak le a virágok, de párologtatni kell körülöttük. Akkor kell áztatni, amikor minden gyökér fehéres-ezüstös.
Nem árt fúróval óvatosan, hogy a gyökereknek ne szaladjon a hegye lukakat fúrni oldalról a cserepekre, jobban szellőzik a gyökérzet ettől.”
Nagyon köszönjük Vadady Máriának a hasznos tanácsokat!
További olvasnivalók hasonló témában:
Ismered az orchideákat? – 10 kérdéses kvíz
Orchidea locsolás kulissza titkai
Orchidea gondozási tippek elsőkézből
10+1 meglepő tény az orchideákról
Így gyógyíthatod meg a beteg lepkeorchideát
Orchidea kiállítás csodálatos képeken és videón
Figyelem!
2021. január 1 után ez a blog nem frissül. Friss tartalmakért kérlek keresd a Balkonada.hu oldalt!
További lehetőségek, hogy kapcsolatban maradjunk:
Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek rendszeresen eljussanak hozzád!
Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!
Képes inspirációkért keresd fel a Pinterest oldalamat.
Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: