Sokáig nem értettem, mit szeretnek az emberek a mézeskalácson. Az édes, puha tésztában semmi különlegeset nem találtam. Jó tíz évvel ezelőtt aztán minden megváltozott, amikor az egyik kolléganőnktől zamatos, ropogós mézeskalácsot kaptunk karácsonyi ajándékként. Még abban az évben én is elkészítettem, rögtön családi kedvenc lett. Azóta nem telik el karácsony zamatos, ropogós mézeskalácsok nélkül. Most viszont egy szilveszteri bulihoz illő változatot hoztam.
A ropogós mézeskalács titka a liszt és méz aranyában, a vékonyra nyújtásban és a hosszabb idejű sütésben rejlik.
A mézet, a cukrot és a margarint a cukor elolvadásáig lassan felmelegítjük. Kihűtjük, majd beleütjük az egész tojást, elkeverjük. Majd beletesszük a lisztet, a sütőport, a mézeskalács fűszerkeveréket és a reszelt citromhéjat is. Összekeverjük a hozzávalókat és deszkán jól összedolgozzuk.
Alufóliába tekerjük és minimum 5 órára hűtőbe (nem fagyasztó rész!) tesszük. Mi általában este állítjuk össze, éjjel a hűtőben pihen és másnap jön a folytatás.
A ropogós állaghoz nagyon vékonyra kell nyújta, hisz így is megdagad majd a sütőportól. Különböző formákat készítünk belőle és vajazott sütőlmezre tesszük. Hagyjunk bőven helyet a formák közt, mert megnőnek majd. Ebből a mennyiségből két gáztepsinyi adag lesz. Előmelegített sütőben nyolc-tíz perc alatt megsütjük.
Egy tojásfehérjét 6 kanál porcukorral jól elkeverünk és a kihűlt mézeskalácsokat megdíszítjük. A mázat akár ételszínezékkel meg is színezhetjük. A szilveszteri bulihoz illő változatot apró díszítő gyöngyökkel, színes cukorkákkal is díszíthetjük.
A ropogós, zamatos mézeskalács akár a szilveszteri buli aprósüteménye is lehet. Ugye felismerted, hogy ezeknek a sütiknek az alapja valójában egy szív forma. A szívecskék kiszúrása után egyszerűen levágjuk az alsó részüket és már kész is a bugyik és melltartók alapja. Ha kihűlt a sütemény, jöhet a változatos díszítés.
További olvasnivalók hasonló témában:
✿ Sós-diós vendégváró sütemény
✿ Túrógombóc, ahogy mindig sikerül
Figyelem!
2021. január 1 után ez a blog nem frissül. Friss tartalmakért kérlek keresd a Balkonada.hu oldalt!
További lehetőségek, hogy kapcsolatban maradjunk:
Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek rendszeresen eljussanak hozzád!
Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!
Képes inspirációkért keresd fel a Pinterest oldalamat.
Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!