Balkonada

Nagyi-féle kapros-túrós lepény

Anyák napján természetes, hogy megemlékezünk azokról a nagymamákról is, akik már nincsenek köztünk. Ilyenkor óhatatlanul előkerülnek az együtt töltött pillanatok, vicces történetek is és persze a nagyi ízei, illatai. Nálunk legendás az anyai nagyanyám túrós bélese és túrós lepénye, ami utánozhatatlan.  

 túrós1

 

Mindkét recept megvan, a régi kézzel írt receptkönyv tartalmazza a hozzávalókat, de az igazi titok, amitől különleges lesz, rejtve marad. Azért én rendre próbálkozom, hátha egyszer sikerül pont olyan finomra készíteni, mint az emlékeimben él. Aki nem kóstolta az eredetit, ezt is tökéletesnek tartja. De én érzem a különbséget…

 

Kapros-túrós lepény

Kelt tészta hozzávalói közepes méretű tepsihez:
30 dkg liszt
3 dkg élesztő
3 kanál cukor
1 tojássárgája
2 evőkanál olaj
2 dl tej
zsemlemorzsa vagy darált keksz

Az élesztőt a cukros langyos tejben felfuttatjuk. A hozzávalókat jól összedolgozzuk. Duplájára kelesztjük (kelesztőtálban kb. 20-25 perc). Ezután betesszük a sütőpapírral kibélelt tepsibe, ahol a töltelék elkészültéig tovább kelesztjük.
 

Túró töltelék hozzávalói:
50 dkg túró
1 tojássárgája
2 tojásfehérje
5 kanál porcukor
2 dl tejföl
1 csomó kapor

A túrót összekeverjük 4 kanál cukorral, 2 kanál tejföllel, az apróra vágott kaporral, majd óvatosan hozzáteverjük 2 tojás felvert habját.
 
A maradék tejfölbe 1 kanál cukrot  és egy tojássárgáját keverünk.
 
A tepsiben lévő tésztára először  egy kis zsemlemorzsát vagy darált kekszet szórunk, ami felszívja majd a túró nedvességét. Erre kerül a túróréteg, végül a pedig rákenjük a cukros tejföl réteget.
 
Sütjük és behabzsoljuk. Azért én gyorsan készítettem egy fotót a sütiről, annál a pálmánál, amit több, mint harminc éve a nagyitól kaptunk. 🙂 
 

túrós

 

 

 
Ha nem szeretjük a kaprot, akkor a túróba kapor helyett vaníliás cukor, mazsola és reszelt citromhéj kerülhet. Nálunk is vannak kevésbé ínyencek a családban, így mindig készül mazsolás változat is. Azért jól elférnek együtt a tányéron és a pocimban is 🙂 .
 
Ha még ettől is egyszerűbb túrós édességre vágysz ajánlom a brutálisan finom és egyszerű túrófánkot vagy a sütés nélküli epres, túrós, csokis tortát.
 
Jó étvágyat!

Figyelem!
2021. január 1 után ez a blog nem frissül. Friss tartalmakért kérlek keresd a Balkonada.hu oldalt!

További lehetőségek, hogy kapcsolatban maradjunk:

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek rendszeresen eljussanak hozzád!

 

Balkonada hírlevél

 

Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Képes inspirációkért keresd fel a Pinterest oldalamat.

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!