A házilag termesztett fűszernövények amellett, hogy garantálják az ételeink frissességét és vegyszermentességét, megkapó látványt nyújtanak a szürke téli napokon. A legtöbb egynyári és évelő fűszernövény télen is biztosítja a friss, aromás ízeket és különleges illatával felüdíti a lakást, ha megfelelő helyet találunk számukra. Csupán egy déli fekvésű ablak, legalább 5-6 órányi a napfény és némi gondozás szükséges a fenséges zamatokhoz.
A zöldfűszerek minden ételt azonnal frissé varázsolnak, ugyanakkor termesztésük hely- és energiatakarékos. Igen dekoratívak is, ezért egy díszkertbe is remekül mutatnak, különösen igaz ez a zsályára, édesköményre és a snidlingre. Nem árt tisztában lenne a fűszernövények származásával, hisz ez nagyban megkönnyíti termesztésüket. A legfontosabb tudnivaló, hogy nem szobanövények, ezért a kertben kiültetve vagy a balkonon, erkélyen virágládákban, cserépben, függő kosarakban, fém vödrökbe érzik magukat legjobban. A könnyen szétterjedő fajtákat, pl menta, citromfű, kamilla, elkülönített virágágásba vagy süllyesztett edényben ültessük el, vagy cserépben neveljük, hogy megakadályozzuk, hogy egy idő után az egész kertet ők uralják. A cserepes fűszernövényeknél vigyázzunk, hogy a virágföld soha ne száradjon ki teljesen és a felesleges vízelvezetése meg legyen oldva. Érdemes őket évente átültetni, mindig egy kicsit nagyobb edénybe.
A ma használt kedvenc fűszernövényeink jelentős része mediterrán származású (bazsalikom, kapor, zsálya, kakukkfű, koriander, borsikafű, oregáno, levendula stb) amik a meleg, száraz klímát, jó vízelevezetésű talajt kedvelik, kevés locsolást igényelnek. Az illóolajok koncentrációja akkor lesz a legmagasabb, ha rengeteg napfény éri őket. További jellemzőjük, hogy a mi éghajlatunkon főleg egynyáriként tarthatjuk őket, a hideg teleinken elfagynak a kertben. A nem mediterrán származásuk, mint pl. a menta, petrezselyem, borágó kimondottan a nedves talajt kedvelik, és árnyékos helyen is remekül termeszthetők.
A fűszernövények termesztési idejük szerint lehetnek egynyáriak (nem telelnek át) és évelők. Az évelők egy része ősszel lekopaszodik, de találunk köztük zöld lombjukat egész évben megőrzőket is.
Az egynyári növényeket évente kell vetni kora tavasszal és a késő fagyokig szedhetjük illatos hajtásaikat. Az évelő növények egész évben a kertben maradhatnak. Ősszel nem igényelnek semmi különösebb beavatkozást, tavasszal újra kihajtanak. Őszi metszésre sincs szükség, azt tavasszal kell megtenni.
Télen is vágyunk egy kis friss petrezselyemre, bazsalikomra, metélőhagymára, menekítsünk hát be ezeket cserépestül, hogy konyhánk díszei és illatforrásai legyenek. A világos, főleg déli fekvésű konyhaablakban tartva télen is folyamatosan szedhetjük a hajtásokat. A téli száraz levegő és a meleg miatt a növények hamar kiszáradnak, ezért fontos a rendszeres öntözés. A lakásban gyorsabban porosodnak, ezért gyakran kell füröszteni őket.
Az egynyári fűszernövényeket, pl. a kerti zsázsát, majoránnát, kaprot, bazsalikomot vett magról vessük, a saját magunk által szedett mag kikelése kérdéses. A majoránna, a bazsalikom, és a zsázsa magja fényen csírázó, ezért ne fedjük le földdel, a többi magot, 1-2 milliméterrel a föld alá vessük. A lakásban a csírázáshoz rövidebb idő kell, mint szabadföldben, a kapor 7-8, a kerti zsázsa 2-3, a bazsalikom 4-5, a majoránna 10-12 nap alatt bújik ki. Mivel a növények kevésbé fejlődnek, mint nyáron érdemes időeltolódással, minden fajtából három-négy cserépben vetni magokat, így folyamatos lesz az utánpótlás.
A kertben nevelt fűszernövények egy részét bevihetjük télre. Az évelő növények (citromfű, tárkony, szurokfű, kakukkfű, zsálya) cserépbe ültetve újabb hajtást nem hoznak télen, de hűvös helyen tárolva egész télen csipegethetünk róluk. A rozmaring nehezen viseli benti körülményeket, a fényhiány miatt 1-2 hónapot bír csak ki.
A petrezselymet a téli neveléshez a kertből földdarabbal együtt ássunk ki és ültessük be egy magas cserépbe. Először a régi levelek elsárgulnak, de rendszeres öntözés és elegendő napfény mellett hamar megjelennek az új hajtások.
A frissen vásárolt fűszernövényeket rögtön ültessük át. Egy virágládába összeültethetünk többfélét is, de jobb szeretnek önmagukban lenni egy cserépben. A pangó vizet nem viselik el, ezért csak akkor locsoljunk, ha már kiszáradt a földjük és nagyon kókadoznak.
Kezdőként az egyszerűen kezelhető fajták nevelésével próbálkozzunk, válasszunk metélőhagymát (snidling), petrezselymet, kakukkfüvet, koriandert, lestyánt, oreganot, bazsalikomot. Ritka öntözéssel sokáig díszítik és illatosítják a konyhát és ételeinket.
Ajánlom figyelmedbe a fűszernövény tartósításról szól cikkemet is.
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.
Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösségtagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!
Figyelem!
2021. január 1 után ez a blog nem frissül. Friss tartalmakért kérlek keresd a Balkonada.hu oldalt!
További lehetőségek, hogy kapcsolatban maradjunk:
Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek rendszeresen eljussanak hozzád!
Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!
Képes inspirációkért keresd fel a Pinterest oldalamat.
Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!