A tikkasztó nyári melegben a növényeknek és nekünk is sokkal több folyadékra van szükségünk. Nem elég a balkont hűsíteni, saját magunk egészsége is gondolni kell, növelni kell a folyadék bevitelt. Szomjoltásra legjobb a tiszta víz, de ez egy idő után unalmassá válik. Valami ízesebbre, csábítóbbra vágyunk. Semmi gond, ha jó háziasszonyokhoz illően a balkon nevelünk pár fűszernövényt is. Szakemberek szerint ugyan kerülni kell a cukros, szénsavas italok fogyasztását, de a házilag készített üdítőkben még is kevesebb a kalória, mint a bolti cukros üdítőkben. Néha-néha megengedhetjük magunknak, főleg, ha a fehér cukor helyett barna- vagy nyírcukrot, mézet vagy esetleg szteviát használunk édesítőszerként. A mesterséges édesítőket az utóízük miatt én ki nem állhatom, inkább semmi édesítőt nem keverek az italba. Olyan hűsítő italokat gyűjtöttem egy csokorba, amikhez a balkonon nevelt eper, bazsalikom, citromfű vagy menta mellé csak édesítőszer és citrom vagy lime szükséges.
1. Jégkockába zárt aroma
A balkonon megnevelt növényeket jégbe zárhatjuk, hogy aztán akár hónapok múlva is élvezhessük üdítő ízüket. A jégkocka tartóba helyezzük be az epret, mentát, bazsalikomot, citromfüvet, levendula virágokat, stb, majd töltsük fel vízzel. Az elkészült jégkockák szörpökbe, üdítőkbe, koktélokba helyezve a hűsítő hatás mellett pikáns ízt is biztosítanak.
2. Mentás limonádé
Hagyományos, jól bevált módon limonádét készítünk, citrommal, tetszőleges édesítőszerrel, szénszavas vagy szénsavmentes vízzel. Tetszés szerinti mennyiségű jégkockát – ami akár jégkockába zárt aroma is lehet – és 8-10 mentalevelet teszünk bele. A menta íz különösen frissítő hatású.
3. Levendula üdítő
10 szál levendula virágját szedjük le a szárról és 5 dkg cukorral és 1 liter vízzel készült cukorsziruppal forrázzuk le. Egy óra állás után szűrjük le és ízlés szerinti mennyiségű frissen csavart citromlével savanyítsuk. Szénszavas és szénsavmentes vízzel hígítva is kitűnő. Igazi ínyencek mentalevéllel is megbolondíthatják.
4. Eper limonádé
Három citrom levét kifacsarunk, 3 dl szénszavas és 2 liter szénsavmentes vízzel, ízlés szerinti édesítőszerrel, 30 dkg friss eperrel és 3 maroknyi bazsalikommal, citromfűvel vagy mentalevéllel összekeverjük. Szerintem bazsalikommal a legfinomabb.
5. Citromfű szörp
Négy nagy csomag citromfüvet fél liter vízben egy egész napig áztatjuk. Másnap negyed kilogramm cukorral, 1 dkg citromsavval kb. 10 percig forraljuk. Leszűrés után száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
6. Menta szörp
Fél deciliter vízből és negyed kilogramm cukorból karamell szirupot főzünk. Majd hozzáöntjük a többi vizet és a karamell elolvadásáig tovább főzzük. Levesszük a tűzről és hagyjuk kihűlni. A kihűlt szirupba egy negyed citrom levét csavarjuk. Beleteszünk egy csipet citromsavat és a mentát és egy napig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Újra felforraljuk és üvegbe öntve száraz dunsztban hagyjuk kihűlni. Elkészítése egy kicsit macerás, de vízzel, szénszavas ásványvízzel hígítva, citrom karikával, mentalevéllel szervírozva kitűnő.
6+1 Forró menta tea
Talán már a címre is felkaptad a fejed, pedig felesleges. Afrikai országokban, ahol egész nyáron kánikula van, az egyik legkedveltebb hűsítő a szárított mentalevelekből készített jó cukros forró tea. Többször próbáltam és állíthatom igen is hatásos. Bár a cukor mennyiségét én csökkenteni szoktam, de a friss mentaleveleket sosem hagyom ki.
Figyelem!
2021. január 1 után ez a blog nem frissül. Friss tartalmakért kérlek keresd a Balkonada.hu oldalt!
További lehetőségek, hogy kapcsolatban maradjunk:
Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek rendszeresen eljussanak hozzád!
Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!
Képes inspirációkért keresd fel a Pinterest oldalamat.
Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: