Balkonada

Boldogító barackos csiga

A családunkban minden kedvenc süteménynek van egy jelzője, ami arra utal, hogy kitől származik a recept pl. Izuka féle meggyes, Takács mama túrós lepénye. Hogy nézne már ki, ha imádott barackos süteményemet egyszerűen csak barackos csigának hívnám. A mennyei jelzőt már elsütöttem a kedvenc meggyesemnél, az istenit kapta a sütés nélküli  epres. túrós.  A barackoshoz pedig a boldogító passzol a legjobban, bár néha tréfásan tükör tojásnak is szoktuk hívni a a kinézete miatt. A boldogító mégis csak jobb, mert valóban olyan igazi bánatűző, boldogság hormon termelő hatása van. Nem találkoztam még olyannal, aki egy darabnál megállt volna. Valahogy mindig mindenki megkóstolt egy másodikat is. Talán azért, hogy megállapítsa tényleg mindegyik olyan finom-e. Szerinted?

 

Vágólap01

 

Ez egy ezer éves bevált recept, amit barack érés idején többször is elkészítünk. Jó 30 éve, amikor még nem volt internet és több újságot vásároltunk, mint manapság, nem volt ilyen recept őrület sem. A hetente megjelenő Nők Lapján kívül talán csak a Magyar Konyha című képes újság tartalmazott étel leírásokat. A 38 Ft-os Magyar Konyha, aminek a címlapján szerepelt a süti még meg van, igaz ronggyá olvasva, de meg van.  Pedig a barackos csigát évek óta a saját kis kézzel írott süteményes füzetecskénkből készítjük.

 

Boldogító Barackos csiga

Hozzávalók a tésztához:
50 dkg rétesliszt,
7 dkg cukor,
15 dkg vaj vagy margarin,
4 dkg élesztő,
kb. 1/4 liter tej,
1 tojás,
1 citrom reszelt héja,
csipet só,
10 dkg mazsola

Töltelékhez: 
8 szem szép sárgabarck,
1 csomag vaniliaízű pudingpor,
1/2 liter tej,
1 csomag vaníliás cukor,
4 dkg porcukor,
1 tojássárgája, bár mi ezt el szoktuk hagyni
csipet só
tepsi kikenéséhez zsír vagy olaj 


A tésztához lisztet összegyúrjuk a tojással, a kevés tejben felfuttatott élesztővel, csipet sóval, és annyi langyos tejjel dagasztjuk be, hogy közepesen kemény kelt tésztát kapjunk. Végül beledolgozzuk az olvasztott, de alig langyos vaj felét, és belereszeljük a citrom héjat. Langyos helyen addig pihentetjük, amíg a duplájára nem kelt.
 
Közben az előírásnak megfelelően elkészítjük a pudingot, ízét még egy tasak vaníliás cukorral és egy csipet sóval erősítjük. Ha kihűlt, közékeverjük a tojássárgáját is. Tojássárgáját írja ugyan az eredeti recept, de ezt mi ki szoktuk hagyni, anélkül is tökéletes.
 
A megkelt tésztát 30*45 cm-es téglalappá nyújtjuk, megöntözzük maradék olvasztott vajjal, (kevés vajat még félreteszünk a kenésre) és meghintjük a jól megmosott mazsolával. Úgy göngyöljük össze, akár a beiglit, majd 16 egyforma darabra vágjuk. Az így kapott csigákat kizsírozott tepsibe egymás mellé fektetjük, közepükre mélyedéseket nyomunk, félig megsütjük.
 
 
Június_188
 
 
 
Június_206
 
 
barackokat meghámozzuk, félbevágjuk kimagvaljuk. Minden mélyedésbe teszünk egy halom pudingot, erre magházával lefelé egy-egy fél barackot borítunk. Visszatoljuk a forró sütőbe és teljesen megsütjük. A sütés vége felé még megkenjük a félretett olvasztott vajjal, hogy szép fényes legyen.
 
 
Smarci2010_013
 
 
 
Próbáltuk más gyümölcsökkel is, nekünk igazán a barackos és a szőlős változat jött be. Talán ezért mert a többi gyümölcsre mind van egy másik tuti receptünk…
 
 
 

Figyelem!
2021. január 1 után ez a blog nem frissül. Friss tartalmakért kérlek keresd a Balkonada.hu oldalt!

További lehetőségek, hogy kapcsolatban maradjunk:

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek rendszeresen eljussanak hozzád!

 

Balkonada hírlevél

 

Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Képes inspirációkért keresd fel a Pinterest oldalamat.

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

Címkék:

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!