Balkonada

Ezt tedd, hogy jövőre is szépek legyenek a tulipánok

A tavaszi kertek egyik sztár növényét, a változatos színű és formájú tulipánokat sokan imádják. Az évről évre újravirágoztatásba viszont sokaknak beletörik a bicskája. Elárulok pár titkot, amivel jövőre is előcsalogathatod a virágokat az idén elvirágzott hagymákból.      A tulipán Ázsiából, a mai Törökország területéről származik.Már az ókori Perzsiában is tisztelték, a tökéletes szerelmet szimbolizálta. A középkorban… Tovább »

Valentin-napra ajándékozz tulipánt

A Valentin-nap legkedveltebb virága még mindig a vörös rózsa. Pedig nem feltétlenül kellene ennek így lennie. Az év első nagyobb ünnepe nemcsak a szerelemről szól, hanem a szeretet, a barátság kifejezésnek különleges alkalma és egyben tavaszváró esemény is. Mindenkit arra szeretnék bátorítani, hogy a kissé unalmas és minden évszakban elérhető rózsa helyett válasszon inkább tulipánt,… Tovább »

Ezzel a trükkel már februárban virágzó tulipánod lesz

A tavasz kezdetét évek óta nekem a tavaszi hagymások nyílása jelenti. Már februárban elegem van a télből, latyakból, hideg és borús napokból, ezért mindent megteszek, hogy siettesem egy kicsit a természetet. Van egy kipróbált trükköm, amivel már Valentin-napra saját magam által virágoztatott tulipánokat tudok ajándékozni szeretteimnek. Próbáld ki Te is!     A tulipán az… Tovább »

Most ültesd el a tavaszi hagymásokat az erkélyen

A kertészkedés sok türelemet igényel és mindig előrelátónak kell lennünk, ha szép lakókörnyezetet szeretnénk kialakítani magunk körül. Már most ideje munkához látnod, ha azt szeretnéd, hogy kora tavasszal színpompás és illatozó legyen az erkélyed.     A tulipán, jácint, nárcisz, stb hagymákat, gumókat szeptember végétől október közepéig érdemes cserepekbe ültetni, hogy legyen idejük begyökeresedni. Nyugodtan beültethetők… Tovább »

Április végi tél a kertekben

Azt már megtanultuk, hogy a palántázást, az egynyári növények beszerzését nem érdemes elkapkodni, a fagyos szentekig vissza kell fogni magunkat. Az időjárás összes szeszélye ellen azonban igen nehéz védekezni. A kora tavaszi napok után sokakat váratlanul ért az április végi tél. A fagykárok sem maradtak el.     A holland tulipán földeket ritkán látni hóval borítottan.  … Tovább »

Bejutottunk a titokzatos, magán tulipánkertbe

Igazán szerencsésnek mondhatja magát az a pár száz ember, akinek sikerült eljutnia a Kecskemét melletti magán tulipánkertbe. Olvasónk fotói most téged is elröpítenek a titokzatos kert gyönyörű növényei közé.     Sümeginé Nemes Nagy Ágnes olvasónk csodálatos fotókat és levelet küldött a Kecskemét melletti tulipánkertben tett látogatásukról.  “Köszönöm, hogy írtál a kertről, és így volt lehetőségünk… Tovább »

Varázslatos tulipánszőnyeg hódít Isztambulban

Isztambulban idén már 11. alkalommal rendezik meg a tulipánfesztivált, ahol nem kevesebb, mint 563 ezer színes tulipán elültetésével hozták létre a világ legnagyobb tulipánszőnyegét.      Isztambul elfoglalásának 563. évfordulójára ismét a tulipánok vették át a főszerepet a török fővárosban. A 11. nemzetközi tulipánfesztivál keretében az isztambuli önkormányzat 563 ezer tulipánt ültetett, amivel a világ legnagyobb élő virágszőnyege… Tovább »

8 tanács, hogy jövőre is virágozzanak a tulipánok

A tavaszi kertek kedvencét, a tulipánt nem is olyan nehéz évről évre virágzásra bírni. Elég csupán az alábbi nyolc tanácsot megfogadni és jövőre ismét régi szépségükben fognak virítani.     1. Öntözést csak módjával Amint a bimbók megjelennek, kerüljük az esőztető öntözést. Ügyeljünk rá, hogy csak a földet érje a víz.     2. A leveleket… Tovább »

Csodálatos fotók a világ legnagyobb virágos kertjéről

Május 15-ig ismét látogatható a világ legcsodálatosabb és legnagyobb tavaszi kertje a hollandiai Keukenhofban. A 32 hektáros parkot úgy alakították ki, hogy a közel két hónap alatt mindig lenyűgözze a látogatókat.      Keukenhof egy csoda, amit minden természetimádónak és depressziósnak receptre fel kellene írni. A park szabadtéri területén évente 7 millió hagymás növényt ültetnek el. A márciusban érkezők… Tovább »

Készülj a tavaszra hagymások ültetésével

Október közepe az utolsó időpont, amikor a tavaszi hagymás növények még a földbe kerülhetnek. A mostani enyhe idő megfelelő ahhoz, hogy begyökeresedjenek. Ne halaszd tovább, állj neki minél előbb, hogy a február végi napsugarakkal a színpompás virágok is megjelenjenek a balkonodon!      A tulipánnak, a nárcisznak és a többi tavaszi hagymásnak hideghatásra van szüksége… Tovább »

McCartney-tulipán a szerelem és a korlátlan lehetőségek színeiben

A tulipán nemesítésben élenjáró Hollandiában bevett szokás, hogy az új fajtákat híres emberekről nevezik el. Most már Paul McCartney is büszkén vallhatja, hogy egy csodálatos tulipán faj viseli a nevét. A Beatles együttes legendás énekese tulipán névadóként olyan neves német-alföldi művészekhez csatlakozott, mint Rembrandt és Van Gogh.     A tűzvörös színű, a szirmok szélein fehér McCartney-tulipán nemesítésén nem… Tovább »

Művészet és tulipánok megkapó találkozása

A természet szépségét még a mai kor technikai eszközeivel is igen nehéz visszaadni. Vannak, azonban, akiknek ez már évszázadokkal ezelőtt is sikerült.     A képrögzítő eszközök megjelenése előtt festők ezreit ihlették meg a természet ékkövei a csodálatos virágok. Bár az egyik legismertebb német-alföldi festő Vincent Van Gogh a napraforgóiról, pipacsairól, íriszeiről és barackfa virágairól híres, most… Tovább »

Keukenhof, a csodálatos holland virágpark

Szélmalom, facipő, bicikli, csatorna, foci, tulipán. Közhelyek, amik Hollandiáról először eszünkbe jutnak. Aki egyszer már járt ott tavasszal  az garantáltan a tulipánt említi az első helyen. A végeláthatatlan színpompás tulipánmezők mindenkit lenyűgöznek. A kis ország idegenforgalmában igen jelentős a tavaszi időszakban virágbarátok százezrei zarándokolnak a világ legnagyobb és legszebb tavaszi kertjeként ismert virágparkba, Keukenhofba. A látogatók jó… Tovább »

Tulipánba borultak Isztambul parkjai

A tulipánról szinte mindenki Hollandiára asszociál, azt tartja a tulipán hazájának. Napjaink valóban a hollandok termesztik a legtöbb tulipánt a világon, de a legkedveltebb hagymásnövény csak a XVI. században érkezett meg Európába. Indulhat a virtuális utazás a tulipánok őshazájába?      A tulipán őshazája Ázsia. Az Oszmán Birodalomból, a mai Törökország területéről a török hódítások… Tovább »

Virágos programajánlók áprilisra

A tavasz biztos jele, hogy egyre több virágos program hívogatja a természetkedvelőket országszerte. Most, hogy az üzletek zárva tartanak vasárnap, talán több család is elcsábul ezekre a rendezvényekre. Sokan a hétvégén jártak a kertészetekbe is vásárolni, ennek most már vége. Sajnos hiába tiltakozott több virágos szervezet és szövetség, a törvény nem változott, a virágkereskedelem sem… Tovább »

Virágvasárnap a kertekben

Hogy kerül a csizma az asztalra, azaz a kert egy balkonkertészkedéssel kapcsolatos blogba? Teljesen jogos a kérdés. A Balkonada blogot azoknak a sorstársaimnak kezdtem el írni, akik kertészkedési vágyaikat csak egy pár négyzetméteres balkonon csillapíthatják. Aztán az élet mást hozott. Az olvasók közt egyre több a kiskerttel rendelkező. Ezt a tendenciát támasztja alá a hozzám intézett… Tovább »

Mi legyen a szobában elnyílt hagymás növényekkel?

 A hagymás virágok nagyszerűsége abban rejlik, hogy épp azokban a napokban tudunk velük tavaszt varázsolni a lakásba, amikor már a vitamin tartalékaink fogytán vannak és lelkünk is a színek, a természet üdesége után vágyódik. Ha jól összeválogatjuk a virágokat, jácintot, tulipánt, krókuszt, nárciszokat, akkor a különleges szín és illatélményt hetekig élvezhetjük a négy fal között… Tovább »

Elbűvölő hófödte virágok

A tavasz színes kerti hírnökeit időnként megtréfálja az időjárás. Az enyhébb hőmérsékletet érzékelve hamar véget vetnek téli álmuknak és kidugják kis fejüket a hagymások. Időnként azért melléfognak és belepi őket a pihe-puha hóréteg. Ha a havazás nem társul komoly fagyokkal, akkor még ezt is büszkén viselik. Nézd csak!              … Tovább »

Indul a tulipánszezon

Több éves hagyomány Hollandiában, hogy január közepén Nemzeti tulipán nappal nyitják meg a tavaszi szezont és így népszerűsítik a holland hagymás virágok termesztését. A tulipán hallatán szinte mindenkinek a végtelen, szélmalmokkal tarkított csodálatos holland tulipánmezők jutnak eszébe. Nem véletlenül. Hollandia a tulipán termesztés fellegvára. A világ különböző tájain eladott tulipánok több, mint 90 %-a innen… Tovább »

Köszöntsd a tavaszt a festői Hollandiában!

Hollandia egész évben izgalmas, csodálatos látnivalókban bővelkedő ország. Legszebb arcát azonban tavasszal, a tulipánok virágzása idején mutatja. A napsütötte végeláthatatlan tulipánföldek, a komoran és büszkén álló szélmalmok igazán romantikus hangulatot kölcsönöznek a tájnak. A hollandok kedvesek, szeretik a külföldieket, hisz tudják, hogy a növénytermesztés mellett a turizmusból van a legnagyobb bevételük.  Nincsenek hegyeik, a globális felmelegedés… Tovább »

Dupla örömös karácsonyi ajándék tipp

Szeretek úgy ajándékozni, hogy azzal féktelen boldogságot okozzak. Többnyire sikerül is eltalálni mire vágynak a szeretteim. Lehet, hogy a korral jár, de az utóbbi években a tárgyak helyett egyre inkább élményt ajándékozok. Hol egy színházjegy, hol egy múzeumi belépő, hol egy különleges utazás kerül a fa alá. Azért is imádom az ilyen jellegű ajándékot, mert… Tovább »

10+1 meglepő tény a holland virágtőzsdéről

Belegondoltál már, amikor a virágüzletben virágot választottál, hogy az az egy szál növény milyen hosszú utat tett meg, mire a virágüzletbe eljutott? Valahogy így kezdem a virágkereskedelem hazai rejtelmeiről szóló cikkemet.  A Facebook oldalon több hozzászólást és kérdést is kaptam, főleg a holland virágtőzsdével kapcsolatban.  A kérdéseket természetesen ott megválaszoltam, de a nagy érdeklődésre tekintettel… Tovább »

Tulipán virágzás extra virágosan Hollandiában

Csodálatos virágos utazásra invitállak, ezúttal nemcsak virtuálisan. Hollandia – a  fél magyarországnyi területű ország – minden évszakban tartogat szépségeket, meglepetéseket az odalátogatóknak, de talán tavasszal a legkülönlegesebb. A végtelen hosszúságú tulipánföldek, a virágos parkok feledhetetlenné teszik az utazást. Mi erre most ráteszünk még egy lapáttal.   A PROKO Travel utazási irodával közösen egy virágos programokkal… Tovább »

Egyszer mindenkinek látnia kell: Bloemencorso virágfelvonulás Hollandiában

Az emberiség sose tudott növények, virágok nélkül élni. A virágok nyelve az egész világon közös. Bár az egyes virágok üzenete, jelentéstartalma országonként eltérő. egy dolog vitathatatlan: az örömet és vigasztalást hoznak. Nagy múltra tekintenek vissza a virágkarneválok, virágfelvonilások is. Hazánkban a több, mint 100 éves,  évente, az augusztus 20-i héten megrendezésre kerülő Debreceni Virágkarnevál a… Tovább »

Európa virágoskertje: Keukenhof, a holland “konyhakert”

Külföldi kitekintő sorozatomban ma egy fantasztikus helyet szeretnék bemutatni, amit minden természet kedvelőnek látnia kellene egyszer. Csütörtökön nyitja meg kapuit a világ legnagyobb és legszebb tavaszi kertjeként ismert virágpark Keukenhofban, Hollandiában. A nemes egyszerűséggel Európai virágoskertjének is nevezett 32 hektáros park neve szó szerinti fordításban konyhakertet jelent.       Az évente több százezer látogatót… Tovább »

Tavaszt a lakásba, a balkonra is!

A csillagászati tavasz kezdete március 21,  de sokan már az egész márciust tavaszi hónapnak tekintik, hisz a meteorológiai tavasz március 1.-jén kezdődik. Egy biztos, már nagyon éledezik a természet. Az első apró hírnökök, a hóvirág, a téltemető, a krókuszok és a kankalin már megjelentek az erdőkben, kis kertekben. A madarak csicsergése is egyre vidámabb. A virágboltok,… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!