Balkonada

Virágos programajánló a hétvégére

A hétvége a virágok tündöklése jegyében telik. Országszerte jobbnál jobb programok várják, hogy elcsábuljunk és átadjuk magunkat a nyár színes, illatozó szépségeinek.      Magyar Orchidea Társaság nyílt nap Füvészkert, Budapest – 2017. június 24 A látogatók bepillantást nyerhetnek az Orchidea Társaság működésébe, láthatnak orchidea zsűrizést, orchideabemutatót és vásárolhatnak is.  Belépőjegy: 950 ft Kedvezményes belépőjegy: 500 ft A Magyar… Tovább »

Orchidea kiállítás csodálatos képeken és videón

Az orchideák szépségével nem lehet betelni. A tavasszal és ősszel rendezett orchidea kiállítást a nagy érdeklődésre való tekintettel pár éve már négy napon keresztül megcsodálhatjuk. Az orchidea rajongókat a pénztár előtti kígyózó sor sem tántorítja el, hogy megtekintsék a különleges orchideákat.      A kiállítás 2017. március 12-én délután még nyitva van.  Sinka Erika csodálatos fotóival… Tovább »

Így gyógyíthatod meg a beteg lepkeorchideát

Időnként még a legtapasztaltabb orchidea-imádóval is megesik, hogy valami félre megy és féltve őrzött orchideája több pátyolgatást igényel. Az első negatív jeleknél nem kell kétségbe esni, neki kell állni az életmentésnek. Vadady Mária olvasónk a lepkeorchidea gondozási tanácsai után most azt is elárulja, hogy hozhatjuk rendbe a betegeskedő orchideákat.      “Az életmentéskor a virágszárat levágjuk,… Tovább »

Lusták ideális szobanövénye: a lepkeorchidea

Sokan úgy tartják, hogy az orchideák tartása nagyon macerás, így bele sem vágnak. Még mindig él az a tévhit is, hogy lakótelepi lakásban lehetetlen újravirágzásra bírni. Olvasónk minderre rácáfol, sőt azt állítja, a lepkeorchidea a lusták ideális szobanövénye.      Vadady Mária kijelentésében lehet valami. Elég csak arra gondolni, hogy csupán 7-10 naponta kell öntözni. A legjobb… Tovább »

Ékszerorchidea gondozása olvasói tanácsokkal

A leghálásabb télen virágzó növényeink kétség kívül az orchideák. Egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a könnyen gondozható, apró, illatos virágú ékszerorchideák is. Gondozásuk, sőt szaporításuk is egyszerű. Olvasónk elárulja bevált praktikáit.     Bársony vagy fekete orchideának (Ludisia discolor) is hívják a Délnyugat-Ázsiából származó talajlakó orchideát. A sűrű lombkoronák alatt, a sziklás patak partok mentén megbúvó kis virág jól… Tovább »

Mesés orchideák az idei kiállításról

Az orchideák látványával egyszerűen nem lehet betelni. A Magyar Orchidea társaság évente kétszer rendezett kiállítása mindig több ezer embert vonz. A nagy népszerűségre tekintettel az őszi kiállítás már négy napon át várta a látogatókat.      Egyéb elfoglaltságaim miatt a mostani kiállításra nem tudtam elmenni. A blogon páros belépőt nyert olvasók viszont szerencsére készítettek fotókat… Tovább »

Ismered az orchideákat? – 10 kérdéses kvíz

Az orchideák különleges szín és forma gazdagsága megunhatatlan, népszerűségük évszázadok óta töretlen. Változatos színvilágukkal, fenséges szépségükkel, légies könnyedségükkel, törékenységükkel a titokzatosság példaképei. Teszteld tudásod, hogy megtudd, mennyire ismered az orchideákat! További olvasnivalók hasonló témában:  ✿ 10+1 meglepő tény az orchideákról ✿ Így gondozd a lepkeorchideát! ✿ Orchidea gondozás kulisszatitkai   Nyomj egy lájkot, ha szívesen… Tovább »

Orchidea locsolás kulisszatitkai

A virágok királynőjének is nevezett orchideák kecsességükkel, egzotikus szépségükkel a legnagyobb számban eladott növények közé tartoznak. Ennek ellenére sokakban még ma is él a hiedelem, hogy kényes, nehezen nevelhető növények. Az egyik fő gondozási trükk, az öntözésükben rejlik, amiről most tapasztalt orchidea gondozó olvasóimmal minden titkot felfedünk.     Mai tanácsainkat Vadady Mária olvasónknak köszönhetjük, aki… Tovább »

Képes beszámoló az orchidea kiállításról

A Magyar Orchidea Társaság idén tavasszal is megrendezi nagysikerű orchidea– és bromélia kiállítását a Vajdahunyadvárban. A kiállítás idén először, kivételesen négy napon keresztül várja a látogatókat, 10 és 18 óra között. A második napon készített fotóimmal biztatlak, hogy vasárnap vagy hétfőn látogass el a Mezőgazdasági Múzeum épületébe.                 … Tovább »

Gardenexpo és Orchidea Ünnep 2016

Magyarország legnagyobb kerti trend és életmód kiállítása, a Gardenexpo, 10. alkalommal várja a kertbarátokat friss ötleteivel, hogy ihletet adjon az ideális kert megalkotásához. Az azonos jeggyel látogatható társrendezvénye, az Orchidea Ünnep pedig már harmadik alkalommal kápráztatja el az orchideák rajongóit.     A március 18-19-20-i rendezvény különlegesen izgalmas programokkal és kertépítő versennyel kiegészülve várja visszatérő és új vendégeit a… Tovább »

Lepkeorchideák kiállítása a Vajdahunyadvárban – Nyerd meg a belépőjegyed!

A Magyar Orchidea Társaság idén tavasszal is megrendezi nagy sikerű orchidea- és bromélia kiállítását a Vajdahunyadvárban. A kiállítás középpontjában a legkönnyebben tartható és legcsodálatosabb színvilágú lepkeorchideák állnak.     Az elmúlt években a kiállítások az esőerdők lenyűgöző és különleges orchideáit mutatták be, amelyek nálunk kevésbé ismertek. Ez alkalommal visszatérnek ahhoz az orchideához, amely a leginkább megtestesíti… Tovább »

Karácsonyi ablakdekorációk egyszerűen

Talán nem vagyok egyedül azzal a nézettel, hogy a karácsony leginkább a szívünkben él. Ahogy közeleg az ünnep egyre inkább megnyílik szívünk és adventi időszak végére épp készen állunk a csoda befogadására. Az ünnepvárásnál egyre nagyobb szerepet kapnak a külsőségek is. Ma egyszerűen elkészíthető ablak dekorációkat hoztam, amelyek segítik a ráhangolódást és az ünnepi hangulatot is… Tovább »

Orchideák téli gondozása

A rövid és szürke napok üdítő színfoltjai a virágzó dísznövények. A télen nyíló virágok egy kis színt, egy kis tavaszi hangulatot varázsolnak az életünkbe. A karácsonyi kaktuszok, mikulásvirágok mellett örök téli kedvencek az orchideák? De mit kell tenni, hogy életben maradjanak és újravirágozzanak?      Az otthon tartható orchidea fajok a származási helyük függvényében más-más gondozást… Tovább »

Inkák orchidea gyöngyszemei

A Magyar Orchidea Társaság 2015. november 6-8 között ismét bemutatja legszebb orchideáit és broméliáit a Vajdahunyadvárban. A látványos kiállítás a Dél-Amerikából származó Masdevallia orchideákat helyezi a középpontba. A különleges és titokzatos növények megérnek egy látogatást.     A Masdevalliák látványos, színes virágaikkal valódi gyöngyszemei a dél-amerikai köderdőknek. Élőhelyük Ecuador, Kolumbia, és Peru. A 18-19. században még ezek a különleges orchideák… Tovább »

Masdevallia, az inkák kincse – Nyerj jegyet az orchidea kiállításra!

Az orchidea rajongók széles tábora mindig nagy izgalommal várja a novembert és vele együtt a hagyományos őszi orchidea kiállítást. Nagy kérdés ilyenkor, hogy melyik földrész melyik büszkesége kerül a kiállítás középpontjába. Elkalauzoltak már eddig többek közt Afrika, Japán és Thaiföld virágzó csodái közé, most pedig az inkák szent városához, a Machu Picchu körüli mezőkre invitálnak. Engedj a csábításnak!  … Tovább »

Thaiföld csodálatos orchideái a Vajdahunyadvárban

A Vajdahunyadvár csodálatos termeit ismét benépesítették az orchideák. A Magyar Orchidea Társaság tavaszi kiállítása ismét egy orchidea termő területre, ezúttal Thaiföldre, korábbi nevén Sziámba röpítette el a látogatókat. Az egzotikus környezetbe helyezve még inkább megmutatkozott az orchideák fenséges szépsége. A kiállítás 2015. április 19-én, vasárnap is nyitva tart. Nézd meg a kedvcsináló képeim és a… Tovább »

Orchidea Ünnep a Gardenexpon

Az idei Gardenexpo sem múlhatott el társrendezvénye, az Orchidea ünnep nélkül. Az egzotikus csodák mindig vonzóbbá teszik a kiállítást. A hazai és nemzetközi nemesítők ritkaságait rendhagyó, formabontó miliőbe helyezték. Az ókori Egyiptom díszletei közé megálmodott időutazás alapvetően nem rossz elképzelés. Bár ebben a korban Egyiptomban nem ismerték az orchideát, a gigantikus díszletelemek között pazar látványt nyújtott… Tovább »

Kék orchidea létezik vagy átverés?

A kék szín különleges helyet foglal el a növényvilágban. Az erőteljes, hűvös, alapvetően távolságtartó szín nem túl gyakori. Elsősorban tavaszi virágok között találunk kéket (gyöngyike, jácint, írisz). Nyugtató és belső békét sugárzó színűk napos időben érvényesül leginkább. Esős időben, árnyékban és főleg nagy mennyiségben nyomasztó hatást nyújthatnak, ezért mindenképp ajánlott halvány színű virágokkal összeültetni őket. A… Tovább »

Orchidea kiállítás Németországban

Nem vagyok semmi jónak az elrontója. Akarattal legalább is nem. Nem állítom, hogy mindig mindent ideálisan, hibátlanul csinálok, de törekszem rá. Megbántani soha senkit nem áll szándékomban és fontosnak tartom, hogy minden nap nyugodt szívvel hajtsam álomba a fejem. Valahogy úgy, ahogy Teréz anya megfogalmazta: “Soha ne engedd, hogy valaki ne legyen boldogabb a veled való… Tovább »

7+1 pompás piros virág az ünnepi hangulathoz

Biztos vagyok benne, hogy ha megkérdezzük az embereket, hogy a karácsonyról melyik színek jutnak eszükbe, legtöbben a zöldet és pirosat válaszolják. A zöld télen a reményt és a hűséget, a piros Krisztus vérét szimbolizálja, ezért is ez a két szín a karácsonyi dekorációk meghatározója. Az ünnep fényét nagyon jól hangsúlyozzák a lakás több pontján elhelyezett… Tovább »

Orchidea gondozási tippek első kézből

Vannak emberek, akiknek a kezében minden arannyá válik. Bármit tesznek, abból jó sül ki. Egyszerűen nem tudnak hibázni. Azt hiszem én épp egy ilyen ügyes kezű fiatalba botlottam az interneten. Legalább is, az orchidea nevelés terén elmondható róla, hogy különleges képességekkel rendelkezik. Boti  – így hívják a fiatalembert -, amikor látta a lepkeorchidea gondozásáról írt… Tovább »

Így gondozd a lepkeorchideát!

A változatos szín-. és formavilágú orchideák borsos áruk és speciális igényeik miatt még 200 évvel ezelőtt is csak kiváltságosok féltett kincse voltak. Ma az orchidea tartás nem feltétlenül drága mulatság és tartásuk is egyszerűen megoldható. Az elérhető egzotikus szépségek nemesített, hibrid fajták, amiket üvegházakban, mesterséges fény és klíma viszonyok között termesztenek. A rengeteg orchidea faj közül a lepkeorchideák a legismertebbek… Tovább »

10+1 meglepő tény az orchideákról

Az őszi Orchidea és Bromélia Kiállításnak a hagyományokhoz híven ismét a Mezőgazdasági Múzeum impozáns épülete adott otthont. A kiállítás több száz színes orchidea csodája ismét több ezer látogatót ejtett ámulatba. Az orchideák különleges szín és forma gazdagsága megunhatatlan, népszerűségük évszázadok óta töretlen. Változatos színvilágukkal, fenséges szépségükkel, légies könnyedségükkel, törékenységükkel a titokzatosság példaképei. Ideje pár titokról fellebbenteni… Tovább »

Cattleya, az orchideák királynője

A Magyar Orchidea Társaság őszi Orchidea- és Bromélia kiállítását és vásárát a tavaszihoz hasonlóan ismét a Vajdahunyadvárban, Magyar Mezőgazdasági Múzeum csodálatos épületében rendezi 2014. november 14 és 16 között. Az őszi kiállítás főszereplője az egyik legkedveltebb, leginkább csodált orchidea nemzetség, a CATTLAYA lesz.         Történetük a 19. század első évtizedéig nyúlik vissza,… Tovább »

Afrika csillagai: Orchidea csodák

A májusi programajánlómban előkelő helyen szerepelt a Magyar Orchidea Társasság által által tervezett Orchidea Kiállítás. A kiállítás második napján látogattam el, gyorsan leírom élményeim, hogy aki kedvet kap, holnap még ellátogathasson. Ismét fantasztikus élménnyel gazdagodtam. A rendkívül látványos, jól megrendezett, rengeteg orchidea különlegességet felvonultató rendezvény megint tudott újat mutatni. Míg tavaly ősszel Japán volt a… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!