Balkonada

Ezt tedd, ha madárfiókát találsz a kertben

Egy kertbe sokféle élőlény látogat. Ki hosszabb, ki rövidebb időre. Vannak akiket szívesen látunk, de sajnos vannak kártevők is, akiket szeretnénk minél távolabb tartani az udvarunktól. A madaraknak szinte mindenki örül, gyakran a cicusok is. A Magyar Madártani Egyesület információs ábrája segít eligazodni, mit kell tennünk a kertben talált madárfiókákkal.     Áprilistól augusztusig tart a fiókaszezon. A… Tovább »

Ezekkel az ötletes madáretetőkkel magadhoz csalogathatod a kis szárnyasokat

A hideg közeledtével érdemes a kert kis lakóira is gondolni. Madáretetőkből igen széles a választék, igen ízléses darabokat is beszerezhetünk, de akár házilag is barkácsolhatunk egyet. Inspirálódj és állj neki, hogy madárcsicsergősek legyenek a hideg napjaid!                              Képek forrása és tovább fotók a… Tovább »

Madarak és Fák Napja Országos Verseny felhívás

A Pro Vértes Természetvédelmi Közalapítvány a 2015/2016. tanévre is meghirdeti a Madarak és Fák Napja Országos Versenyt, melyre 10-14 éves (5-8. osztályos) tanulókból álló háromfős csapatok jelentkezését várják.     A verseny célja: Versenylehetőség biztosítása azoknak a természet iránt érdeklődő 10-14 éves tanulóknak, akik tanórai, erdei iskolai, szaktábori, madárgyűrűző, vonuláskutató, szakköri, természetjáró, madarász suli programok… Tovább »

Téli madáretetés veszélyei

A téli balkon félszeg szárnyasai hamar megtanulják, hol találnak egy kis étel és italt, hol várja őket terülj-terülj asztalkám. A zord időben a számukra kikészített madáreleség és langyos víz életmentő lehet, de ha nem figyelünk, a vesztüket is okozhatja.      A költés utáni nyugalmi időszakban az őszi és még inkább a téli havas, fagyos napokon a madarak egyetlen… Tovább »

Hogy kerül a kuka a fa tetejére?

Briliáns újrahasznosítással találkozhatnak a szemfüles természetjárók az Őrség erdeiben. Kiselejtezett kukák keltek új életre 5-6 méter magasságban, a fák tetején. De miért és hogy kerültek oda?      Ki tud oda a szeméttel beletalálni? Remélem senki nem is próbálkozik vele. Ezek a kimustrált szemetesek ugyanis új, szebb életet kezdtek. Az átalakított kukák az egyik legnagyobb hazai bagolyfaj, az… Tovább »

Nagyvárosi szafari – Rákosmente természeti értékei fantasztikus videón

Gyakran észre sem vesszük micsoda szépségek, természeti kincsek közelében éljük mindennapjainkat. Gondoltad volna, hogy Budapest közigazgatási területén belül is vannak szántók, legelők és védett állat- és növényfajok? Csupán a kivételes természeti adottságokkal rendelkező Rákosmentére kell ellátogatni, hogy megcsodálhass pár színpompás gyurgyalagot, búbos bankát, árva lányhajat és további lenyűgöző természeti ritkaságokat. Vagy elég megnézned Borbély István díjnyertes videóját, ami három… Tovább »

Hihetetlenül találékony madarak

A madarak otthonteremtésénél, a fészekrakásnál a biztonság az egyik legfontosabb szempont. Természetes ellenségeiktől függően minden faj más helyen érzi magát otthonosan, védettnek. Míg egyes madarak az üregeket részesítik előnyben, mások a sík felületeket kedvelik. Találunk földön fészkelő fajokat és magaslati helyeket imádókat is. Egyetlen közös van bennük: találékonyságuk határtalan. Amióta az erdőirtások és az urbanizáció… Tovább »

Megkezdődött a Magyar Nemzeti Parkok hete

A hétvégén ünnepélyes keretek között Békéscsabán már megnyitották a Magyar Nemzeti Parkok Hetét, de a java még hátra van. Az idén is hihetetlenül gazdag programkínálattal várják a természetbarátokat földön, vízen, levegőben. Az izgalmas kalandtúrák és változatos családi programok mindegyike kedvezményes áron vagy ingyen látogatható.     Az idén immár nyolcadik alkalommal látogatható rendezvénysorozatba az ország egész területén be lehet kapcsolódni. Mind… Tovább »

Madarak és fák napja

Az emberiség ősidők óta különös vonzalmat érez a madarak és fák iránt. A természeti népek még szorosabb kapcsolatban voltak a természettel, mint a ma embere. Létük is jobban függött tőle, így nem csoda, hogy a virág, a fa és a madár szimbólumok voltak a legkedveltebbek. Talán nem véletlen az sem, hogy több, mint 20 természettel… Tovább »

Készíts madáretetőt cserépalátétből!

Csodálatos érzés a meleg szobából kikandikálva figyelni, ahogy az elégedett cinkék csipegetik a számukra kikészített madár eleséget. A rendre visszatérő kis vendégek nagyon félszegek, ijedősek. Közelről szinte lehetetlen lencse végre kapni őket. Már a függöny elhúzás neszére is összerezzennek és tovaszállnak. Nem felejtik azonban, hogy hol látták szívesen őket, melyik balkonon várta őket terülj terülj… Tovább »

Legyen madárbarát a balkon is!

Október 4-én, Assisi Szent Ferencnek, az állatok védőszentjének halála napján ünnepeljük az Állatok Világnapját.  Nem gondolom, hogy a kampányszerűen kellene gondoskodnunk az állatokról. Fontosnak tartom, hogy egész évben harmóniában éljünk a természettel, a környezettel és kis kedvenceink részére megfelelő életkörülményeket teremtsünk. A védtelen kis madarak különösen igénylik a téli gondoskodást, amire már most érdemes felkészülni. Ideje… Tovább »

Madárbarát kert – óvodai pályázat

Régi olvasók már tudják, hogy mindig nagy lelkesedéssel írok olyan rendezvényekről, amik a növényekről, kertészkedésről, környezetünk szebbé varázslásáról szólnak. Különösen szívügyem a gyermekek megismertetése ezzel a csodálatos világgal. Mint oly sok mindent, a természet szeretetére nevelést sem lehet elég korán elkezdeni. A gyermekkorban látott minták, jó példák egész életünkre kihatnak. A családdal közösen eltöltött vidám percek örökre… Tovább »

Stílusos madáretetőt a balkonra!

Tavasszal, nyáron és ősszel egyszerű dolguk van az erkély tulajdonosoknak, sok mindenre használhatják és növényekkel kedvükre felcicomázhatják a kis zugot. Télen mindez nehezebb, de nem lehetetlen. Most a téli hasznosításra hoztam egy ötletet.  A tél beköszöntével és most már azt is mondhatom, hogy a hó megérkezésével a kis madarak egyre kevesebb táplálékhoz jutnak. Egy kis… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!