Balkonada

A vadalma lett 2017 fája

Az Országos Erdészeti Egyesület 1996 óta minden évben megválasztja az év fafaját. Az Év Fája mozgalom célja az adott őshonos fafajjal kapcsolatos figyelemfelhívás, ismeretterjesztés mind az erdész szakemberek, mind a nagyközönség számára. 2017-ben a vadalma lett az Év fája.   Az Országos Erdészeti Egyesület (OEE) 20 éve indította útjára az Év Fája mozgalmat, amelyet 2013… Tovább »

Erdész, aki halála után megviccelte a világot

Hatalmas kelta kereszt tűnt fel az írországi, Dogenal megye egyik erdejének lombkoronájában. A rejtélyes alakzat kialakulása körül azonnal megindultak a találgatások.      Csalódniuk kell azoknak, akik földönkívüli erők jelenlétét vélték felfedezni a látványos alakzatban. A kereszt létezésének oka igen prózai. Az ősi jelkép feltűnése az írországi, Dogenal megye egykori erdészének, Liam Emmery-nek köszönhető. A férfi már… Tovább »

Bátaszék molyhos tölgye lett a 2016-os Év Európai Fája

Soha rosszabb hírt a Föld napjára! Két év után ismét magyar fa nyerte az Év Európai Fája díjat.      Idén már tizenöt ország vett részt az Európai Év Fája versenyben, újonnan csatlakozott Észak-Írország és Németország. Hazánkat a hatodik versenyünkön a bátaszéki molyhos tölgy képviselte, miután 2015-ben megnyerte az Ökotárs Alapítvány által szervezett magyarországi Év Fája versenyt. Az ünnepélyes… Tovább »

Nemet váltott a 3000 éves tiszafa

Alaposan meglepődtek a skót botanikusok, amikor a perthshire-i Fortingall falucska temetőjében álló 3000 éves tiszafán váratlanul megjelent néhány termés. A fát mindeddig hímivarúnak tartották, mivel pollent termelt, az idén azonban egyik ágán piros bogyószerű képződmények jelentek meg, ami a nőivarú fák jellegzetessége.     A skóciai fortingalli tiszafát háromezer és ötezer év közötti korúnak becsülik, amivel valószínűleg Európa… Tovább »

Bátaszék molyhos tölgye lett az Év Fája

Hathetes online szavazás eredményeként Bátaszék 300-400 évesre becsült molyhos tölgye lett az Év Fája 2015 díj nyertese. Az Ökotárs Alapítvány által 2010 óta meghirdetett versenybe bármely közösség nevezhette az általa kedvesnek vélt, érdekes történettel rendelkező fát. Az idén több mint 60 fát jelöltek, ezek közül szakmai zsűri választotta ki a 15 döntőst, aki közül közönség szavazás döntött a győztesről…. Tovább »

Őszi séta az Alcsúti Arborétumban

A Vértes hegység lábánál elterülő, 40 hektáros természetvédelmi terület, az Alcsúti Arborétum főleg a hóvirágmezejéről és világító szentjánosbogarairól híres. Az egykori kastélypark az ország egyik legértékesebb élőfagyűjteményének ad helyet. Óriásira nőtt idős fáinak, különleges cserjéinek, a kert közepén ékeskedő tavának látványa minden évszakban maradandó élményt nyújt. Gyere és tégy egy hangulatos sétát az őszi napsütésben!        … Tovább »

Capri ősszel is mesés növényvilága

Capri, a Sorrentói-félszigethez közeli olasz sziget kellemes éghajlatának köszönhetően már a rómaiak korában is népszerű üdülőhely volt. A csöppnyi sziget területén két község osztozik: Anacapri és Capri. Fő látnivalói a római kori emlékek, a tengerből kiemelkedő Faraglioni-sziklák és a híres Kék barlang (Grotta Azzurra) mellett érdemes a divatos nyaralóhely növényvilágát is szemügyre venni.      Dél-Olaszországban barangolva… Tovább »

Hogy kerül a kuka a fa tetejére?

Briliáns újrahasznosítással találkozhatnak a szemfüles természetjárók az Őrség erdeiben. Kiselejtezett kukák keltek új életre 5-6 méter magasságban, a fák tetején. De miért és hogy kerültek oda?      Ki tud oda a szeméttel beletalálni? Remélem senki nem is próbálkozik vele. Ezek a kimustrált szemetesek ugyanis új, szebb életet kezdtek. Az átalakított kukák az egyik legnagyobb hazai bagolyfaj, az… Tovább »

Ősz a Budai Arborétumban

Az októberi hosszú hétvége mindenkit a természetbe hív. Az ezernyi színben pompázó lombkoronák, az avar zizegése, a napsugarak simogató melege és a tiszta levegő frissessége csodálatos, energiával feltöltő kirándulást ígér. Csábulj el a főváros 7,5 hektáros természetvédelmi területén, a Budai Arborétumban!     A Budai Arborétum a mai Corvinus Egyetem területén található, legrégebbi részét még 1893-ban… Tovább »

Madeira botanikus kertje

A Portugáliához tartozó, de Lisszabontól 978 km-re fekvő Madeira öt kontinens több száz növényfajának ad otthont. Az óceáni éghajlatnak és a szigeten végig vonuló vulkáni eredetű hegyvonulatnak köszönhetően mediterrán és hegyvidéki növényeket egyaránt találunk. Madeirán járva kihagyhatatlan a botanikus kert, ahol pár óra alatt átfogó képet kaphatunk a 57 km hosszú és 23 km széles sziget növényvilágáról.    … Tovább »

Szavazz Az Év Fája 2015 döntőseire!

Október 18-ig bárki beleszólhat abba, hogy hazánk melyik nevezetes fája nyerje el Az Év Fája 2015 verseny díját és ezzel a nemzetközi megmérettetés lehetőségét. A versenyt az idén már hatodszorra szervezi meg az Ökotárs Alapítvány azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a természetvédelem és a közösségek kapcsolatára. A versenybe bárki nevezhetett egyedi fát egy történet kíséretében,… Tovább »

Csodás fotók arról, ahogy az ember behódol a természetnek

Míg mi azon izgulhatunk, hogy mi lesz a Budai Arborétum sorsa vagy hány fát vágnak ki értelmetlenül a Városligetben, addig a világ más részein mindent megtesznek azért, hogy minden fát megmentsenek. Mert igen is lehet a természettel békésen együtt élni, megóvni azt ami már megvan és értelmes kompromisszumokat kötve látványos megoldást találni a fák megmentésére.   … Tovább »

Megkezdődött a Magyar Nemzeti Parkok hete

A hétvégén ünnepélyes keretek között Békéscsabán már megnyitották a Magyar Nemzeti Parkok Hetét, de a java még hátra van. Az idén is hihetetlenül gazdag programkínálattal várják a természetbarátokat földön, vízen, levegőben. Az izgalmas kalandtúrák és változatos családi programok mindegyike kedvezményes áron vagy ingyen látogatható.     Az idén immár nyolcadik alkalommal látogatható rendezvénysorozatba az ország egész területén be lehet kapcsolódni. Mind… Tovább »

A világ legzöldebb utcája: Rua Goncalo de Carvalho

Porto Alegre-ben, egy brazil kikötő városban található az ötszáz méter hosszú, csodálatos fákkal szegélyezett sétány, melyet sokan a világ legszebb utcájának neveznek. Az egyedülállóan csodálatos utca, a Rua Goncalo de Carvalho az ipari nagyváros betonrengetegének közepét szeli át. Ha nem is a világ legszebb utcája, a legzöldebb címet mindenképp megérdemli. Az ámulatba ejtő hatalmas tipuanák (rózsafák) híressé tették… Tovább »

Kék virágszőnyeg az angliai erdőkben

Nem véletlen, hogy az emberek többsége a tavaszt nevezi meg kedvenc évszakának. A világ minden táján a pihenő hónapok utáni megújulási időszak nyújtja a legtöbb szépséget. A tavasz elhozza mindazt, amire legjobban vágyunk, amit legjobban szeretünk az erdőben. A jó levegő, a pompás színek és illatok csábításának nehéz lenne ellenállni. De miért is kellene?  Mindenkit… Tovább »

Madarak és fák napja

Az emberiség ősidők óta különös vonzalmat érez a madarak és fák iránt. A természeti népek még szorosabb kapcsolatban voltak a természettel, mint a ma embere. Létük is jobban függött tőle, így nem csoda, hogy a virág, a fa és a madár szimbólumok voltak a legkedveltebbek. Talán nem véletlen az sem, hogy több, mint 20 természettel… Tovább »

Zalakaros, a parkok és ligetek városa

Az idén május 31-ig jelentkezhetnek a települések önkormányzatai a 22. Virágos Magyarországért versenybe, amelynek fődíja Magyarország képviselete a 2016-os Európai Virágos Városok és Falvak versenyében. Az ország legsikeresebb környezetszépítő versenyében évente közel két millió ember mozgósítanak a kulturált, rendezett, tiszta, virággal díszített környezet megteremtése és megőrzése érdekében. Az idei évi verseny kiemelt témája a templom vagy… Tovább »

Ültess fát a Föld napján

Április 22-én, a Föld Napján 1990 óta országszerte különböző megmozdulásokat, eseményeket tartanak, hogy felhívják az emberek figyelmét a környezetünk megóvásának fontosságára.  Magam részéről arra biztatlak, hogy ültess fát a szebb, élvezhetőbb környezetért, a tisztább levegőért, a jövő nemzedékért.     Jókai Mór : Ültess fát!   Ültess fát! Hogyha másért nem, lombot ád. Árnyékában megpihenhetsz,… Tovább »

Cseresznyevirágzás Japánban

 A cseresznyefák (Sakura) fehér és rózsaszín apró virágaival beköszöntött a tavasz Japánban és ezzel elkezdődött az ország egyik legszínpompásabb fesztiválja a Hanami. A sakura japán nemzeti szimbóluma, nagyon sok művészeti alkotás témája, rengeteg vers és dal örökíti meg csodálatos báját. A cseresznyevirágzást a japánok a tavasz visszavonhatatlan eljövetelének tekintik és több napon át tartó ünnepség sorozattal… Tovább »

Így gyűjtsd a medvehagymát!

Most, hogy már a medvék is előbújtak téli álmukból, hogy az egyik kedvenc csemegéjüket, a medvehagymát megízleljék nem árt tisztázni néhány dolgot a medvehagyma gyűjthetőségével kapcsolatban. A tavasz erdők markáns illatú növénye látványnak is csodálatos. Gyógyhatásának és széleskörű gasztronómia felhasználhatóságának köszönhetően az utóbbi évek sláger növénye lett. Nagyanyáink újra felfedezett évelő kedvence a nedves, árnyas, savanyú… Tovább »

Fantasztikus hóvirágmező Alcsúton

Különleges élményben volt részem a napokban, amikor ellátogattam a Vértes hegység lábánál, a Vál-völgyében található Alcsúti Arborétumba. A 40 hektáros területű arborétum főleg óriásira nőtt idős fáiról és a hazánkban egyedi méretű hóvirágmezejéről ismert. A látogatásomat én is épp ehhez, a 2,5 hektáron virító hóvirágok nyílásához időzítettem. A hóvirágok virágzása már két hete elkezdődött, de március közepéig… Tovább »

2015-ös Év Európai Fája ezüstérmes: Tatai nagy platán

Meg van a 2015-ös Év Európa Fája szavazás végeredménye. Ismét örülhetünk. A versenyben közel 185 ezren voksoltak, a szavazatok több, mint 60 %-a az első két helyezettre érkezett. Óriási küzdelem zajlott az elsőségért, amiben végül alul maradtunk.  Az 2015-ös Év Európai Fája címet a Tölgy a focipálya közepén (Észtország) 59 836 szavazattal nyerte.    … Tovább »

Tavaszi virágmező a Kámoni Arborétumban

Március elseje a meteorológiai tavasz kezdete. A Marsról, a háború római istenéről elnevezett hónapban, ha lassan is, de egyre melegebbre fordul az idő. Érzik ezt a növények is. Az első hírnökök fürgén dugják ki apró fejecskéjüket és pillanatok alatt borítják virágba a kerteket, erdőket, védett területeket. Látványos, színes virágmezők csábítják az arborétumokba a hosszú tél… Tovább »

Szívmelengető bölcsességek egy idős fától

A kor előrehaladtával sok minden kopik, lelassul, negatív irányba változik. Formálódnak ez értékrendek, egész másként gondolkodik az ember az életről, a sorsról és a végzetről. Legnagyobb nyeresége kétség kívül a növekvő a bölcsesség és hallgatás képessége. A lecsendesedés felbecsülhetetlen adománya a természet apró részleteinek, zörejeinek felfedezésére való hajlam. A lecsitított, nyitott szív meghallja a fák… Tovább »

Szavazz a tatai öreg platánfára!

Még tart a verseny az európai Év fája címért, a döntős fákra az interneten lehet szavazni február 28-ig. Magyarországot a tatai Öreg-tó partján található méretes platánfa képviseli.     Az európai Év fája verseny célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a fák kulturális és természeti értékére. A versenyben nem a fák szépsége, mérete vagy a kora fontos,… Tovább »

Kányádi Sándor: Két nyárfa (videó)

Kányádi Sándor Két nyárfa című megzenésített versét ajánlom minden természetkedvelőnek.       Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.    Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösségtagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok Facebook csoportunkhoz!      Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál… Tovább »

Azori-szigetek több száz éves csodái

Biztos vagyok benne, hogy a legtöbben már hallottak a fák ölelgetésének jótékony hatásairól. Egyre kevesebben tartják hóbortnak és elismerik, hogy ez az egyszerű rituálé valóban javítja az egészségi állapotunkat. Már azzal is rengeteget teszünk a jobb közérzetünkért, ha fák és növények között vagyunk a természetben. Ősidők óta ismert tény, hogy a természetben eltöltött percek pozitívan… Tovább »

A világ legősibb fái lélegzetelállító képeken

Beth Moon a San Fransiscoban élő fotós 14 éve járja a világot, hogy lencsevégre kapja bolygónk legöregebb és egyben legcsodálatraméltóbb  fáit. A különleges küldetésével szeretné elérni, elgondolkozzunk azon, hogy élhetnénk együtt jobban a természettel. Hatvan csodás fekete-fehér fotójából Ősi fák: az idő portréi címmel könyv is készült. A Boredpanda.com oldalnak köszönhetően 20 fotót mi is… Tovább »

Dél-Olaszország növényei szilveszterkor

 Az új év is jól indul. Bajkóné Sági Kati Dél-Olaszország mesés tájain töltötte a szilvesztert. Nagy természetimádóként rengeteg csodás képet készített az ottani flóráról. Hozzájárulásával most közkincsé tesszük ezeket. Ami a mi éjhajlatunkon elképzelhetetlen az ott természetes. A mi téli mínuszainkat nem viselik el a mediterrán növények, teleltetni kell. Ott viszont a szabadban, takarás és… Tovább »

Kanári-szigetek növényvilága

Ki ne szeretné, ha örök napsütés, különleges növények és tavaszi virágillat hatná át a minden napjait. A Spanyolországhoz tartozó, Afrika partjaitól csupán 200-300 km-re fekvő Kanári-szigetek lakói mindezt átélhetik. Az “Örök tavasz szigeteként”  is emlegetett különleges mikroklímájú terület hét szigetből áll. A magyar turisták  által kedvelt Tenerifén járt az elmúlt hetekben két kedves olvasónk is,… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!