Balkonada

Golgotavirág: Jézus szenvedéseinek szimbóluma

Az amerikai földrészen őshonos golgotavirág az első spanyol misszionáriusokat Krisztus szenvedéseire és a töviskoszorúra emlékeztette, ezért úgy tartották, hogy a dél-amerikai indiánok megtérítésére szolgál. A csodás virágzatból fejlődik ki a kerek, édes-savanykás passiógyümölcs, amelynek legismertebb ehető fajtája a maracuja.

 

 

A golgotavirág (Passiflora) a golgotavirág-félék családjának (Passifloraceae) egyik nemzetsége. Magyar neve a latin Passiflora elnevezés fordítása (passio = szenvedés, flor = virág). A Dél-Amerikában, azon belül is Brazíliában, Paraguayban és Észak-Argentínában őshonos golgotavirágot a 16. században az Újvilágba érkező spanyol szerzetesek “Flor de las Cinco llagas”-nak, azaz öt seb virágnak nevezték, utalva Jézus utolsó megpróbáltatásaira.

Az alig látható bimbóból a reggeli órákban kibomló, majd gyorsan elhervadó virág egyes részei Krisztus keresztútját szimbolizálják:

  • a három bibeszál a három szög, amikkel Jézust a kereszthez szegezték,
  • a bibe az ecettel átitatott szivacs,
  • a nyeles magház a kehely, amiből innia kellett,
  • az öt portok az öt sebhely,
  • a 72 szálból álló sugárkoszorú a töviskoszorú 72 tövise,
  • a hármasan szeldelt lomblevél a lándzsa hegye,
  • a kacs a korbács.

A rengeteg fajta golgotavirág közül csupán 50–60 faj termése ehető, ezek közül a legkedveltebb a maracuja.

 

 

A nálunk szobanövényként tartott golgota virág a déli országokban szabadon is megél. Az alábbi két fotót Bulgáriában készítettem.

 

 

 

Kindris Brigitta olvasónknak az egyik kedvenc virága, így szívesen osztotta meg velünk golgotavirág gondozási tapasztalatait.

“A Passiflora caerulea (kék golgotavirág) talán a legelterjedtebb. Ha növényt szerzünk be inkább virágzó/ bimbós növényt vagy dugványt vegyünk, sajnos magról hosszú idő míg virágzik. Sokszor télállóként hirdetik, de a mi teleink során könnyen kifagy, ilyenkor kis vigaszt jelenthet, hogy hozhat sarjakat.”

 

 

“Nagyobb, főleg magasabb cserépbe, kevés trágyával kevert, enyhén tőzeges, komposztos, jó vízáteresztő földbe ültetem át 2-3 évente. Tavasztól őszig tápoldatozom, Volldüngert és egy magasabb káliumtartalmú tápot felváltva használok.”

 

 

“Télen hűvösben telel, majd tavasszal jócskán visszavágom, ilyenkor is lehet vízben is gyökereztetni, dugványozni.”

 

 

“Déltől estig éri a tűző nap, a cserepet árnyékolom. Cserépben tartva a támaszték (pl. :bambuszrudak) körül próbálom úgy vezetni a hajtásokat hogy ne törjenek, ha nagyon elindul egy hajtás kissé lejjebb húzom és rögzítem, így szép fokozatosan benövi a támasztékot. Néha ráfér egy zuhany, a kártevők és por ellen. Nyáron sokat locsolom, de nem áll alatta a víz.

Van még egy Belotii dugványom aminek a virágzására várok, néhány Constance Elliot és Caerulea magonc ami még türelmet igényel. Boltban vásárolt maracuja magját elvetve viszonylag hamar 1-2 év után virágzó golgotavirágunk lehet, ami Passiflora edulis névre hallgat. Ezt télre még takarással se hagyjuk szabadban. Ez egy kis P. edulis, mellette P. caerulea:”

 

 

“Friss magot tisztítás után lehet vetni, lehetőleg külön poharazva, a bolti vagy nem friss magot inkább áztassuk egy napig. Passiflora edulis magonc (maracuja gyümölcsből) :”

 

 

 

Nagyon köszönöm Briginek a hasznos tanácsokat!

További olvasnivalók hasonló témában: 

🌷 A csodás leander titka

🌷 Lusták ideális szobanövénye: lepkeorchidea

🌷 Pillangócsalogató növények

🌷 Ezer nevű legénycsalogató virág: Zinnia

🌷 Top 10 légtisztító növény

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!