Balkonada

300 éves olajfa pompázik Óbudán

A romantikus mediterrán tájak szürkés levelű, strapabíró szépsége, az olajfa egyre kedveltebb a magyar kertekben, balkonokon is. Az óbudai társasház kertjében egy gyönyörű, 300 éves példány csempész nap mint nap mosolyt az emberek lelkébe.

 

 

Az olajfa, európai olajfa vagy olíva (Olea europaea) az olajfafélék családjába (Oleaceae) tartozik. A Földközi-tenger keleti medencéjének partvidékein őshonos, de már az ókorban elterjedt Délkelet-Európában, Ázsiában és Észak-Afrikában. 

Az örökzöld növény átlagosan 8-15 méter magasra nő. Egyenetlen, zömök és bütykös törzse, ezüstös zöld levelei nagyon jól mutatnak cserépbe ültetve is.

A mitológia szerint az olajfát Pallas Athéné (Zeus főisten leánya) ajándékozta az embereknek. Az olajágat a Bibliából is ismerjük, a Noé által szabadon bocsátott galamb egy olajággal a csőrében tér vissza, jelezve, hogy Isten megbocsátotta az emberiség bűneit és áldását adja a világ újjáépítéséhez.

 

 

Az olajfa imádja a napot, kevés vízzel is beéri, de a téli mínuszokat nem éli túl, ezért teleltetni kell.

Kicsi, fehér virágai jellegtelenek, bódító illatukkal azonban magukra hívják a figyelmet. Termése a 1–2,5 cm hosszú, vékony húsú, olajbogyónak, olívabogyónak vagy egyszerűen csak olívának nevezett csonthéjas termés.

Cserépben tartva a beporzása elég esetleges, azt a szél végzi. Ha biztosra akarunk menni, akkor ecsettel mi magunk elvégezhetjük a műveletet. Ha sikerül is a beporzás, hatalmas olívatermés ne számítsunk, mert nincs idejük beérni a bogyóknak. 

Az olajfa nagy előnye, hogy az öntözésen és teleltetésen túl szinte semmilyen gondozást nem igényel. Szaporítása nem egyszerű, a gyökeresedési arány elég alacsony. A teljesen zöld, a félfás és fás részek hormonporral kezelve nagyobb eséllyel fogannak meg. 

 

 

Az olajfa köztudottan hosszú életű, az Olajfák hegyén 2000 éves példányok is élnek. Nézzük, azt a bizonyos 300 éves fát! Olvasónk, Budainé Széles Zsuzsanna küldte a fotókat, néhány szó kíséretében. 

“Lányom-fiam társasházi kertjében ez a több, mint 300 éves olajfa fogadja az embert a portán átjutva. Mindez itt Budapesten, Óbudán. Télre egy üvegházat építenek köré, melyet hősugárzóval fűtenek. Tavasszal meg lebontják. Kb 3,5-4 m magas, az átmérője meg 2-2,5 m. Mögötte látszik az épület, annak a magasságából indultam ki (2,80 körüli). Van neki “törzskönyve”, innen tudjuk a korát.”

 

 

Nagyon köszönöm Zsuzsannának a különleges gyönyörűség bemutatását!

 

További olvasnivalók hasonló témában: 

🌷 Napsütötte burjánzás a hetediken

🌷 Nemet váltott a 3000 éves tiszafa

🌷  Kertté varázsolt terasz a negyediken

🌷 Titkos oázis a budai erkélyen

🌷 Mediterrán álomkert Békásmegyeren

🌷 Mediterrán hangulat a Füleki vár tövében

🌷 Leander, a mediterrán hódító gondozása

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!