Balkonada

Ezért nem lesz Viktória-nap a Füveszkertben

A budapesti Füvészkert az egyik kedvenc helyem Budapesten. Évente többször is ellátogatok, hogy kikapcsolódjak és megcsodáljam a természet különleges szépségeinek változását. Soha nem hagyom ki a Viktória-házat, az amazonasi tündérrózsák termét. Most egy darabig azonban kénytelen leszek mellőzni. Az ok egy honfitársunk felháborító magatartásában keresendő…

 

 

A Füvészkert Facebook oldalán az alábbi közlemény jelent meg pár napja:

“Az elmúlt napokban a szokottnál is többen látogattak el a Viktória házunkba a televízióban levetített ismeretterjesztő műsor hatására. Sajnos azonban az üvegházat zárva kell tartanunk, mert számos látogató a levél valódiságában kételkedve ujjával átszaggatta azt. Mivel a Viktória leveleinek károsítása a növény egészségét is veszélyezteti kénytelenek voltunk a bezárás mellett dönteni amíg az új levelek meg nem erősödnek. 
További rossz hír, hogy a növény nagyméretű leveleket a nappalok rövidülése miatt már nem hoz, így a gyermekek kedvenc programját, a levélpróbát sem tudjuk idén megtartani. Ismételten felhívjuk a figyelmet, hogy a Kert növényeinek érintése, tördelése, netán eltulajdonítása, TILOS!

Megértésüket köszönjük!
Kiszel Péter
Főkertész”

 

 

Nincsenek szavak… Májusban, amikor legutóbb ottjártam, még szépen zöldelltek a hatalmas levelek.

 

 

Mitől olyan különleges a viktória virág?

A viktória virág (Victoria amazonica) a tündérrózsák családjába tartozó vízinövény. Hatalmas, szilárd és kerek levelei képesek egy nagyobb gyermeket is megtartani. A Füvészkertben évente nagy sikerű rendezvényen levélpróbát szoktak tartani. A kíváncsi emberek most ezt és a virágzás megtekintésének élményét vették el a természet kedvelő és tisztelő ezrektől.

A Victoriát 1801-ben fedezte fel Thaddäus Haenke, német botanikus, az Amazonas bolíviai holtágainak sekély, meleg vizében. Nevét akkor kapta, amikor évtizedek múlva eljutott Angliába. Az angol uralkodó, Viktória királynő tiszteletére nevezték el Victoria amazonicának.

Őshazájában az indián neve  – utalva a levelek formájára – irupé, ami tálat jelent. A magját egyes vidékeken vízi kukoricának nevezik, az őrleményéből készült sütemény kedvelt ünnepi fogás.

 

 

 

Kaktusz15_093Fűvész_191Fűvész_193Fűvész_212Fűvész_211Gyal17_majus_0107
< >

 

A Victoria amazonica egész évben kimondottan meleg, 30 fokos vizet igényel. A Füvészkertben külön épületben, a Viktória-házban tudják a megfelelő körülményeket biztosítani számára.

A viktória virágok virágzása is különleges esemény, mindössze két napig, pontosabban két éjszakán át tart. Első este a virág hófehér és nőivarú, azaz csak a termő aktív, a porzók még fejletlenek, nem termelnek virágport. Erős illatával magához csalogatja a bogarakat, amiket aztán rabul ejt. Ahogy közeledik a reggel, a szirmok becsukódnak és bogarak bent maradnak, hogy a másik virágokról összeszedett virágporral beporozzák a viktóriát. Másnapra a termő elhervad, a virágok színe pedig fehérről halvány rózsaszínre, majd pár óra múlva bíborvörösre vált. 

A megtermékenyült virág lesüllyed és tüskés termésében a víz alatt érik be a több száz mag. Ismét kiemelkedik a vízből, a borsónyi magok kiszabadulnak a termésből, majd a víz tova viszi azokat.

 

 

Fűvész_198Fűvész_192Fűvész_201Kaktusz15_113Kaktusz15_085Kaktusz15_084Kaktusz15_082Kaktusz15_081
< >

 

Az előző években készített fotóimból szemezgettem. Sajnálom, hogy az idén nem lehet részem ebben a csodában.

További olvasnivalók hasonló témában: 

🌷 Szingapúr bámulatos botanikus kertje 

🌷 Botanikus kert a Francia Riviérán

🌷 Pompás botanikus kert az adóparadicsomban

🌷 Mainau, a csodálatos virágsziget videón

🌷 Füvészkert csodái májusban 

🌷 Virágba borult a Lótuszos-tó Szegeden

 

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Kati Juhászné says:

    Döbbenten olvastam a cikket. Nem térek napirendre. Mikor ott jártunk még meseszép pompájában láthattuk a liliomokat és a fantasztikus leveleket! Örültem, hogy elvittem az unokámat, mert jó volt látni a csodálkozó arcát, ahogy meglátta a gyönyörű virágokat. Eszünk ágában nem volt, hogy megérintsük, csak csodáltuk miket alkot a természet. Felháborít és elszomorít, hogy mennyi tudatlan, érzékelten ember van! Mi is készültünk, hogy újra megyünk, de akkor el kell halasztanunk egy későbbi időre.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!