Balkonada

Ezért ne hozz haza növényeket a nyaralásból

Csodálatos mediterrán tájakon utazgatva nehéz ellenállni a csábításnak. Nagy önuralom kell, hogy ne szerezzünk be egy-egy növénydarabkát, hogy aztán hazahozva nevelgessük és továbbélhessünk a nyaralás illúziójával. Elsőre talán jó ötletnek tűnhet a virág hazahozatala, de én azt mondom, inkább ne tedd. Mondom az érveim is.

 

 

Kétes siker

  • A levágott leander, bougainvillea vagy egyéb növényi ágak egyáltalán nem biztos, hogy meggyökeresednek. Még akkor sem, ha szabályosan vágod le az ágakat. Azért valljuk be őszintén még a jól felszerelt női táskákban is igen ritkán találunk metszőollót, éles kést a nyaralás alatt.
  • Akár milyen közlekedési eszközzel jössz is, a hosszú utazás megviseli a növényi részt. Akárhogy is bebugyolálod, próbálod nedvesen tartani, nem tudsz számára ideális körülményeket biztosítani. Kicsi a meggyökeresedés esélye. 
  • Az eltérő klímán nevelkedett növényi darab gyenge, nem feltétlenül örül a teljesen más klímának.
  • Egyáltalán nem biztos, hogy a mi éghajlatunkon megfelelő körülményeket tudsz teremteni a virágnak.
  • Szinte biztos, hogy itthon sosem lesz olyan szép a virág, mint hazájában. Kisebbek lesznek a virágfejek, nem tudod kertbe ültetni, mert a hides telek miatt teleltetni kell, stb.

 

Károkozás

  • A letört ágakkal az anyanövénynek is kárt okozol. 
  • A mediterrán országokban is sok védett növény van, amik leszedése és az országból való kivitele bűncselekmény.
  • Te sem szoktál örülni, ha a ház előtt virágzó rózsát, tulipánt valaki letöri, mert tetszik neki. Mi maradna a növényekből, ha minden turista megkurtítaná a növényeket, csak mert tetszik neki?
  • A növényekkel akár betegségeket is behurcolhatsz, ami a többi növényedet is tönkre teheti.

 

 

Olvasói vélemények pro és kontra

Füredi Csilla
“Számomra ismeretlen pálmafajtát hoztam egyszer Tunéziából …… még gyökere is volt . Elültettem pálmaföldbe , tutujgattam , aztán szépen lassan elpusztult … Sógornőm is kapott tőlem , az övé kibírt még vagy fél évet . Nekem sajnos a leanderek se jöttek be  “
 
Marosszéki Zsuzsi
Spanyolországból hoztam tarka levelű leandert, ez még megvan. A narancs színű és piros murvafürt sajnos nem maradt meg, pedig nagyon szerettem volna.” 
  
Fábrik Karolina
“Én mindig hoztam hibiszkuszt, majd mind megfogta, most is azok vannak, szépek, rengeteget hoztam, de későn szedtem őket össze, sok megfázott.” 
  
Halász Róbert
“Ők mind tavalyi murvafürt szaporítások… Ezen kívül agavék,  kaktuszok, leanderek, citromfa ágak, jázmin és amit csak találok jönnek velem. Repülővel mentünk, bőröndben volt minden!”

  
 
Kohán Lászlóné
“Én is hoztam Floridából, ha nyílnak felrakom a képet. Szépen fejlődnek kibírták az utat. A feladott poggyászba tettem bele. Ezek canna gumók voltak és kék csíkos hajnalka mag. Nagyon szépek ott a canna virágai nagyobbak, mint nálunk. Pl a hibiszkusz is az árokparton nő és akkora virága van, mint egy tányér, Benne volt a pakliban, hogy elveszik, de nem tették. Büntetni nem büntetnek érte.”

Borbély Szabina
“Én is hoznék haza, ha nem lenne büntetendő…”

Fodor Zsuzsanna
“Én még csak kis hazánkból vittem haza, van egy mondás: Lopott virág mindig megered 😉.”

Nowak-Kutassy Edith
“Mindig hozok virághajtást és leander nélkül haza sem lehet jönni. Szerencse vagy kicsit értek hozzá, de mindig megmaradnak. Az országról nevezem el a leandereket. Volt hogy utcán szedett magot ültettem el, az is kihajtott. Szerencsés vagyok.😊”
 
Kindris Brigitta
“Korzikán, Franciaország déli részén és Monacoban magokat gyűjtögettem, pálmák közül növögetnek : washingtonia, trachycarpus fortunei, chamaerops humilis, phoenix canariensis, de nevelgetek pár magról ültetett európai ciprust is. Sok szép növényt jó lenne dugványozni, de restellek vágni. Kertészetekben is lehet nézegetni, de a növényeket is árusító áruházakba mindenképp be kell kukkantani, ha van hely az autóban. Ha tervben van utazás az útvonalon lévő cserebere lehetőségeket is böngészem, júliusban több ilyen találkozóm lesz, ami egyébként nem jönne létre, de most útba esik :)”

Hollóné Takács Erzsébet
“Van egy hatalmas tujafánk, aminek a magját vagy húsz éve hoztam Horvátországból, Rab szigetről. Magas, karcsú, ilyent nálunk nem árulnak. Több alkalommal leander ágakat is hoztam, kigyökerezett néhány, de csak pár évig maradtak meg. Tavaly kis kaktuszt hoztam Görögországból, szépen fejlődik. A körülötte levők tele voltak kaktuszfügével, remélem az enyém is teremni fog idővel.

Budainé Széles Zsuzsanna
“Olajfát, pozsgásokat, kaktuszt hoztam Franciaországból. Egyik pozsgás majdnem meghalt, de sikerült megmenteni, most már szépen megeredt. Az olajfa megbolondult, ötször akkora, mint tavaly volt. Magokat, lecsípett hajtásokat is hoztam innen-onnan, sajnos, nem sok sikert értem el velük. Apumnak mindig hozunk veteményesbe ez-azt, többnyire megmaradnak. A koktélparadicsom annyira szeret nála lenni, hogy lassan 10 éve kipusztíthatatlan.”

Bakonyi-Kis Imréné
“Tunéziából pálmát hoztam, de nem sokáig élt.”

Domonkos Melinda
“Pillangófa magocskát hoztam a tokjában 2 hüvelyt, melyböl mind a 12 db ki is kelt, itthon amit vásároltam előtte évben nem kelt ki sajnos . Lenti fotó februári kelés után.”

 

Ma már szinte minden növény beszerezhető nálunk is. Ha még is olthatatlan vágyat érzel, hogy külföldről hozz virágot, akkor javaslom, hogy menj be egy kertészeti árudában és vedd meg a már kifejlett növényt. Sokkal több sikerélményed és örömöd lesz benne, mint a “lopott” virágban.

Nagyon köszönöm az olvasói véleményeket!

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!