Balkonada

Így biztosíthatod a növényeidnek a vizet a nyaralás alatt

Sokan azért mondanak le a nyaralás élményéről, mert szeretett növényeik gondozását nem tudják kire bízni. Nem egyszerű egy szintén virágimádó családtagot vagy ismerőst találni, aki hajlandó naponta akár órákat tölteni virágaink babusgatásával. Legjobb, ha más megoldást találunk növényeink vízszükségletének biztosítására. Bevált olvasói módszereket hoztam.

 

 

Kindris Brigitta olvasóm képekkel illusztrálva mondta el, mit tesz a növényeivel indulás előtt, hogy ne kelljen senkit megkérnie a locsolásra, és virágai még sem érezzék meg távollétét.

“Egy utazás alatt sokan vagyunk, akik nem tudjuk másra bízni növényeink locsolását. Lehet kapni kész automata öntözőket, általában bizonyos nyomás kell a működésükhöz, így én ilyenkor barkácsolni szoktam.

Az erkélyre két 50 literes ballont szoktam rakni, kicsivel magasabbra, mint a legmagasabb cserép. A két ballon között átlátszó cső kanyarog, amibe állítható csepegtető gombákat barkácsoltam. Elrendezem a két ballon között a növényeket, a cső lejtésére kell ügyelni (mivel nem túl magas a nyomás nehogy levegős legyen) rögzíteni kell a csövet. Megöntözöm a növényeket indulás előtt és kis fokozaton csöpög a víz.

 

 

Az egyik megoldás lehet pl. :erkélyen ha ballonba eszkábálunk rugalmas csövet, ebbe csepegtető gombákat. A ballont helyezzük magasabbra, mint a cserepek. Ajánlom a speciális hozzá illő csövet megvenni, egyébként szilikon és szigetelőszalag is kelleni fog, ráadásul több munka lesz vele.

Nálam ez hipp-hopp kellett pár éve, a meglévő anyagokból kellett dolgozni. Olyan csepegtető gombát kell venni, ami egész kis vízleadásra is beállítható, ezeket egyenként kell beállítani.

 

 

 

Mindenképp legalább annyi idővel előtte kezdjük tesztelni, amennyi időt távol leszünk, nehogy túl nagy fokozaton csepegjen vagy éppen túl kis fokozaton. A tesztnél a csepegtetős flakonokat ha pl. :befőttes üvegbe állítjuk mérhető a csepegő víz mennyisége, így tudunk kalkulálni.

Ezt a csepegtető gombát PET palack kupakjába is bele tudjuk pattintani, ha egy kis lyukat szúrunk a kupakra, azonban szilikonnal vagy vízálló ragasztóval ilyenkor le kell szigetelni.

 

 

A másik megoldás hogy egy kis lyukat szúrunk, majd pamutzsinórt tuszkolunk át rajta, egy – egy csomót kötünk a kupak két oldalán. Ezt nem szoktam a földbe nyomni nehogy eltömődjön.

 

 

 

Lehet vásárolni kerámia kúpokat, melyek ahány szín, annyi idő alatt “izzadják” át a vizet. Lehet többféle flakont rárakni, akár 5 literest is, ha egyezik a menet, háromféle menet van rajta. Ezt a flakonra kell csavarni, majd a földbe nyomni óvatosan.

Kissé költséges az egy szem állítható műanyag csepegtetőnk (a libazöld), csak a “normál” PET palackkal kompatibilis.

 

 

A nagyon szárazságtűrő szobanövényeim kapnak egy locsolást indulás előtt, a közepes vízigényű és nagyon vízigényeseket műanyag ágy alatti tárolókba összerakom, így egymásnak is biztosítják a magasabb páratartalmat, de természetesen kapnak locsolást és közéjük állítok néhány csepegtetős flakont, amiből csöpög, szivárog alájuk a víz.

A szobapáfrányok egy mélyebb edénybe kerülnek, két lefordított cserépre állítva, a víz áll a páfrányok cserepe alatt, biztosítva a magas páratartalmat. Minden flakonra barkácsolt csöpögtető használatakor a flakon alján szúrok pár lyukat egy tűvel, ahogy csöpög a víz egy idő után behorpadna a flakon és a vákuum miatt meg is állhat a csöpögés, szivárgás.”

Nagyon köszönöm a szuper leírást Briginek!

További olvasnivalók hasonló témában: 

🌷 Mi legyen a balkonnövényekkel a nyaralás alatt?

🌷 Így készíts víztárolós cserepeket percek alatt

🌷 Így öntözz nyáron!

🌷 Éltető víz a kertben

🌷 Így spórolj a vízzel a kertben

🌷 7+1 balkonhűsítő trükk

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!