Balkonada

Kövirózsa, a szárazságtűrő és napimádó szépség

Az igénytelen pozsgás növények királya a kövirózsa sziklakertekben, erkélyen, háztetőn, üreges fatörzsekben vagyis szinte mindenhol jól mutat. Jól tűri a szárazságot, szinte semmiféle gondozást nem igényel. Kezdő kertészkedők részére is ideális, szépsége mellett sikerélményt is ad.

 

 

A nevével ellentétben a kövirózsának semmi köze a rózsához. Csupán szép formája után kapta a rózsa utótagot, épp úgy, mint a tavirózsa vagy tubarózsa. 

A kövirózsa szárazságtűrő növények, más néven a szukkulensek közé tartozik a kaktuszokkal és varjúhájakkal egyetemben. A rómaiak és a görögök csodaerőt tulajdonítottak neki. Úgy tartották, hogy megóvja a házat a villámcsapástól, ezért is hívták Jovis barbának, azaz Jupiter szakállának. Jupiter volt a ég, az eső, a hó és a mennydörgés ura, az állam és a család főistene. 

 

 

A Földközi-tengert övező hegyvidéki lejtők sziklás, napsütötte helyeiről származik. Szárazságtűrésének és igénytelenségének köszönhetően ma már szinte az egész világon találkozhatunk vele. 

Vastag, víztárolásra alkalmas leveleik zöldtől a lilán, a barnán át a vörös színig fordulhatnak elő. Virágaik csoportosan, egy virágszár csúcsán nőnek, rózsaszín, sárga vagy fehér színben pompáznak. Virágzás után a középen elhelyezkedő anyanövény többnyire elpusztul. 

 

 

Jól tűri a vízmentes időszakot, de gyorsabban fejlődik és szaporodik, ha kellő mennyiségű vízhez jut. A pangó víztől azonban óvjuk, mert azt nem viseli el. 

A legtöbb fajnál az új kis növények kis indákon nevelkednek. Legegyszerűbben ezeknek a kis indáknak a leválasztásával és elültetésével szaporíthatjuk. Ültetésére a legalkalmasabb időszak a nyár eleje-közepe.

 

 

Több fajtája is létezik. A legismertebb fajtája fagytűrő, egész évben a kertben, az erkélyen maradhat. Locsolásra sem igen van szüksége. 

 

fagytűrő kövirózsa

fagytűrő kövirózsa

 

Egyes fajták azonban nem viselik el a fagyokat, téli kertben vagy 5-8 fokos helyiségben érdemes teleltetni őket.

 

nem fagytűrő, teleltetést igényelő kövirózsa

nem fagytűrő, teleltetést igényelő kövirózsa

 

Forma és színgazdagságukat kihasználva izgalmas és trendi összeültetéseket készíthetünk belőlük. Arra azonban figyeljünk, hogy azonos igényű fajtákat ültessünk össze. Ne keverjük a fagytűrő és teleltetést igénylő fajtákat, mert a fagytűrők bent, a teleltetendők pedig kint halálra vannak ítélve.

 

 

Köszönöm a gyönyörű fotókat Barnáné Fekete Klárának!

További olvasnivalók hasonló témában: 

🌷 Pozsgafa gondozása olvasói tanácsokkal

🌷 Az idei év kedvencei a pozsgás növények

🌷 Így készíts beton virágtartót a kertbe

🌷 Kaktuszok, a tövises szépségek gondozása

🌷 Így hozz létre fűszerkertet a balkonon

🌷 Készíts fűszertornyot az erkélyre

🌷 Így lesz szép a levendulád

🌷 Dekoratív virágtartó pozsgás növényekhez saját kezűleg

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!