Balkonada

Színorgia és illatfelhő az Antik Rózsák Kertjében

A rózsa az egyik legősibb és legkedveltebb dísznövényünk. Tiszteletének és nemesítésének több ezer éves hagyománya van, ami napjainkban is töretlenül tart. Nagyarban, az Antik Rózsák kertjében a XIX. században vagy azt megelőzően nemesített fajtákból alakítottak ki egy csodálatos gyűjteményt. Hagyd, hogy elbűvöljön a közel 5.000 rózsatő látványa!

 

 

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nagyar község egyik fő vonzereje a kastélyszállóként üzemelő Luby kastély és a kertjében kialakított rozárium. A színpompás rózsakertet egyrészt a ritka fajok és a korhűség teszi unikummá, másrészt pedig a rózsák ezreinek látványa és illata felejthetetlen élménnyel ajándékozza meg az idelátogatót. 

A Luby-kastélyt a házasodni készülő Luby Géza országgyűlési képviselő 1878-79-ben építette késő klasszicista stílusban. Itt született és a közeli családi kriptában nyugszik Luby Margit tanár, neves szatmári néprajzkutató. Az épületet fénykorában csodálatos park és illatozó rózsaliget vette körül.

A romokban álló és teljesen kifosztott kastélyt 2010 és 2013 között felújították. A kastélyszálló mellett kialakításra került a Luby Interaktív Kastélymúzeum és az egykori rózsakert is visszakapta régi helyét. Az Antik Rózsák Kertjében mintegy 5 000 ritka rózsafajtában gyönyörködhetünk.

 

antik_rozsak_kertjeantik_rozsak_kertje1antik_rozsak_kertje4antik_rozsak_kertje5antik_rozsak_kertje6antik_rozsak_kertje7antik_rozsak_kertje8
< >

 

A kertet kizárólag a 19. században vagy azt megelőzően nemesített és regisztrált rózsafajták újratelepítésével alakították ki. A rózsakert közepére egy kör alakú, szobros-csobogós szökőkút került, és mindezt csodálatos rózsalugasok, pergolák, sövények veszik körbe.

Csak olyan rózsafaj található itt, ami már a kastély építésekor is létezett. A rózsafajták pontos ismertetése lehetetlen, ezért inkább felhasználás és díszértékek szerint csoportosították őket:  vad fajok, középkori rózsák, kerti rózsák (nemes rózsák) ezen belül – teahibridek, polyantha és polyanthahibrid rózsák, floribunda rózsák, törpe rózsák, kúszórózsák, talajtakaró rózsák, sövényrózsák. 

 

antik_rozsak_kertje9antik_rozsak_kertje18antik_rozsak_kertje17antik_rozsak_kertje16antik_rozsak_kertje15antik_rozsak_kertje14antik_rozsak_kertje13antik_rozsak_kertje12antik_rozsak_kertje11antik_rozsak_kertje10antik_rozsak_kertje3antik_rozsak_kertje2
< >

 

A gyönyörű kastély és kertje kedvelt esküvői helyszín. A nyári esküvői szezonban a hétvégi látogatás előtt javasolt telefonon érdeklődni a nyitva tartásról, mert kellemetlen meglepetések érhetnek bennünket.  

 

antik_rozsak_kertje19antik_rozsak_kertje36antik_rozsak_kertje35antik_rozsak_kertje34antik_rozsak_kertje33antik_rozsak_kertje32antik_rozsak_kertje31antik_rozsak_kertje30antik_rozsak_kertje29antik_rozsak_kertje28antik_rozsak_kertje27antik_rozsak_kertje26antik_rozsak_kertje25antik_rozsak_kertje24antik_rozsak_kertje23antik_rozsak_kertje22antik_rozsak_kertje21antik_rozsak_kertje20
< >

 

Nagyon köszönöm a fotókat Egresi Jánosnak, akinek Határok nélkül, mindenféle Facebook oldalán további fotókat találsz. 

 

A kastély felújításáról itt olvashatsz:

Lepusztult kastély csodálatos átalakulása

 

További olvasnivalók hasonló témában: 

🌷 Illatozó rózsakert a nagytétényi hegyoldalban

🌷 A falu, ahol minden lakosra két rózsatő jut

🌷 Varázslatos képsorozat egy rózsabimbó születésétől az elmúlásáig

🌷 Végtelen szőregi rózsamező

🌷 Bevált módszerek rózsa szaporítására

🌷 Színpompás rózsafesztivál Hollandiában

🌷 Rózsás romantika a balkonon

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!