Balkonada

Illatozó levendula nevelésre fel!

Az utóbbi években igazi divatnövénnyé vált a levendula, amin nem is csodálkozhatunk, ha végig gondoljuk, milyen egyszerűen tartható és sokoldalúan felhasználható. Ha eddig még ne volt levendulád, ideje beszerezni!

 

 

A Délkelet–Ázsiában őshonos, Európában a rómaiak által a Földközi-tenger vidékén elterjedt levendula az egyik legsokoldalúbb fűszer- és gyógynövényünk. Legfőbb termelője ma is Dél-Franciaország, főleg Provance-ban találunk végtelenül illatozó lila levendulamezőket.

Kedveli a száraz, napos, sziklás helyeket, de jól alkalmazkodik a környezethez, így sikerrel nevelhető hazánkban is. Az 1920-as években a  Tihanyi-félsziget vulkáni köves lankáira telepítették az első levendula ültetvényt. Pár éve Tihanyban Levendula ház nyílt, illetve az évente megrendezett Levendula Fesztivállal várják a lila virág szerelmeseit. Napjainkban azonban már Pannonhalmi Apátság gazdasága termeli a legtöbb levendulát.

Mi a különbség a levendula fajták közt?  

 
Többféle levendulát ismerünk, két fő fajtája átteleltethető hazánkban is. A francia levendula (Lavandula angustifolia) az elterjedtebb, amit népi elnevezéssel orvosi levendulának, keskenylevelű levendulának vagy közönséges levendulának is hívnak. A nevét onnan kapta, hogy az első tövek Franciaországból származtak.
 
 
 
 
 
Az angol levendula (Lavandula intermedia) aromája markánsabb, illata erősebb és fanyarabb a franciáénál. Nagyobb mennyiségű olaj sajtolható ki belőle, viszont fanyarsága miatt kevéssé értékes. Erőteljesebb növekedésű, magot nem hoz, csak tőosztással szaporítható. Virágzata tömött és hegyes, színe jellegzetes levendulakék. Levelei ezüstösebbek a franciáénál. Fagyra érzékenyebb, talaj- és vízigényesebb, mint a francia fajta. A francia levendulánál kb. egy hónappal később virágzik. 
 
 
 
 
A spanyol levendula (Lavandula stoechas), amit olasz névvel is illetnek igen népszerű manapság. Jellegzetes tollas virágzata szabad körülmények között a francia levendulával egy időben jelenik meg. Kevésbé fagytűrő, mint a francia levendula, ezért célszerű konténerben nevelni és télen fagymentes helyen tárolni. 
 
 
 
 
 
A francia levendula gyorsan bokrosodik, télálló és akár 40-50 évig is elél. A kifejlett növény magassága virággal együtt 60-80 cm, a bokrok átmérője 50-100 cm is lehet. Levele hosszúkás, 3-4 mm széles, 2-3 cm hosszú, ezüstös-zöld színű. Virágzata hengeres, 6-8 cm hosszú, színe a sötét kékeslilától a fakóbb ibolyakékig változhat. Az időjárástól és környezettől függően június elejétől egészen július végéig számíthatunk a virágzására.
 
 

Levendula gondozási tanácsok az olvasóktól

 

Jekl Mónika

“Imádom a levendulát. Ház elé minisövénynek ültettem. Vegyesen. Fehér, rózsaszín, lila, kék. Remélem az aromája távol tartja a szúnyogot és odavonzza a pillangókat. Nagyon száraz helyen elél. Ezért választottam oda, ahol a fű kisülne. jól előkészített betrágyázott talajba ültettem, ősszel 1-2 alkalommal meglocsoltam. Különböző fajta. Van erősebb, lágyabb, kisebb, nagyobb, ezüstösebb, tömöttebb. A szaporítás hol sikerül, hol nem. Most kb. 20 tövem van. Ebből 7,5 saját hajtatás, a fél kérdéses…”.

 

Nagy Zita

“Én tavasszal visszavágom, ennyi. Igénytelen. Nem locsolom, nem tápozom, nem takarom télire és mégis ilyen lett. :-D”

 

Dósa Franciska

“Ha virágzás után az elszáradt virágoknál visszavágjuk, akkor még ősszel újra kivirágzik. A francia levendulát állítólag teleltetni kell, és nyáron is kényesebb, vízigényesebb. Idén ismét vettem, két éve sajnos megöltem őket 1 hónap alatt. Most védettebb helyre ültettem, gyakrabban locsolom, most gyönyörű.”

 

Seregi Ildikó

“Ez a kép Dél-Angliában készült tavaly nyáron, egy levendulakertben. Nálam mindössze 4 bokor van, ilyen hangulatot sajnos nem varázsolnak, de a kevés törődést, amit igényelnek, azt nagyon meghálálják. Mindenkinek csak ajánlani tudom, a kártevők is messze elkerülik őket. Tavaly ültettem először, nagyon igénytelen növény. Szereti a napos helyet és a lúgos talajt. A szárazságot is jól tűri. Idén már háromszorosára nőttek a bokrok. Virágzáskor a méhek gyakori vendégek a kertben. És ami még számomra nagy előny, hogy a csigák nem szeretik!”

 

 

Bakos Éva 

“A rózsa és a levendula nagyon jó párosítás. A levéltetvek nem szeretik a levendulát.”

 

Baksa Ferncné Irén

“Én levágom a virágait mikor kinyílt és már egy kicsit hervadóak. Kis zacskókat varrtam és azokba teszem és a szobámba az ablak kilincsére akasztom. De össze is fonom és a ruhás szekrénybe is a fonatott beteszem. Télen kint van, megfigyeltem a rózsafáim azóta nem tetvesednek, a szúnyogokat is elűzi.”

 

Balogh Dezsőné

“Nálam kétszer virágzanak a levendulák ,mert az első virágokat mindig levágom amint kinyíltak,majd szárítom őket. Az öregedő tövet úgy fiatalítom, hogy hajtást földdel betakarom és így lesz egyre több fiatal növénykém. 🙂 “Ezt ma fedeztem fel,tavalyi levendulám,amit a fiaméknak neveltem és már náluk van elültetve,elszórta a magját és pici levendulák bújtak ki a helyén a földből.🙂 Ezek szerint a magja is áttelel, még mínusz 18 fokban is!””

 

levendula42levendula30levendula31levendula32levendula37
< >

 

Lévai Rózsa

Kinyílt virágot szedem, szárítom, majd kis vászonzacskóba belevarrom, s ráakasztom a gyapjútartalmú ruhák vállfájára. Még a szekrényekbe is rakok elszórtan.Hasznos és diszkrét illatot ad és molyűző.”

 

Szél Ildikó Melinda

Nekem sajnos balkonon, cserépben nem maradt meg egy sem. 🙁 Kertbe kiültetve viszont újjáéledtek! Épp nyílik mindkét tő. :)”

 

Visky Kati

“Nekem hagyományos, régi magyar fajta van. Napsütéses meleg helyre ültettem ,tavasszal szoktam a szárazabb részeket visszavágni,vagy,ha nagyon bokros.A virágokat teljes kinyílott állapotban ollóval vágva szedem,tálcán,textilen szétterítve szárítom,a száraz virágokat lemorzsolva illatzsákba téve szekrények illatosítására használom.”

 

Balogh Elekné Marika

Cserepes növénykéket vettem, nevelgettem néhány hétig. Mikor kijelöltem a helyét kiderült nem lesz elég. Ezért ketté vágtam a töveket. Silány homokos földbe ültettem. Elvirágzás után levágom. Őszig még egyszer virágzik. Ezután csak tavasszal metszem vissza egyharmad részig. Már találtam magról kikelő növénykéket is. A virágokat csokorra kötöm, egy részét elajándékozom.”

 

Mogyorósi Rita

Nekem kb. 50 tő van. Tavaly varrónő barátnőm mindet felhasználta, levendula párnákat gyártott belőlük. 3× szüreteltem! Igaz a 3. szüret már nem volt nagy mennyiség. Héten ültettem még húszat.”

 

levendula47levendula46levendula45levendula44levendula36levendula35levendula34levendula33
< >

 

Szabó Marianna

“Nekem magról kikelt a fal tövében, az biztos, hogy imádja a követ és a kavicsot, meg a belőlük áradó meleget.”

 

Balázsi Farkas Zita

“Pont ma vásároltam anyagokat, szárított levendulás kis szívecskéket és zsákokat készítek belőlük. Tavaly fontam levendula buzogányt is.”

 

Dukánné Bolyki Zsuzsanna

“A levágott virágokat zipzáras párnahuzatba teszem és a hálószobába tartom. élire feltöltöm földel a tövét hogy ne fásodjon meg. A virágból még szappant is csinálok. Szegélynövénynek van ültetve, hangya meg levéltetű ellen.”

 

Szabó Marianna

“Sisteron környékén, Franciaországban is áttelel, pedig ott aztán van még csak hó, meg magasság kövekkel. Innen felfelé kezdődik a levendula Provenceban. Ez Senance.” 

 

levendula40levendula39levendula38
< >

 

Nagyon köszönöm az olvasói tanácsokat és fotókat!

További olvasnivalók hasonló témában: 

🌷 Levendula dekorációk saját kezűleg

🌷 Balkonnövények metszésének fortélyai

🌷 Napos balkon: igazi kánaán

🌷 Tippek balkonnövény választáshoz

🌷 Levendula dekorációk egyszerűen

🌷 Balkonnövények szaporítása három egyszerű lépésben

🌷 Ezerarcú levendula

🌷 Petúnia gondozási praktikák

🌷 A csodaszép leander titka

🌷 A levendula gondozása, szaporítása

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!