Balkonada

Így kerüld el a füvesítés 5 legnagyobb buktatóját

A szép zöld gyep sokunk vágya. Az ápolt fű a látványon, a szép környezeten túl olyan mikroklimát biztosít, ahol jól érezzük magunkat. Összegyűjtöttem, hogy kerülhetjük el a kertfüvesítés legfőbb hibáit, hogy minden évszakban zöldellő és szívet-lelket melengető gyepünk legyen.

 

A kertfüvesítés bármennyire egyszerűnek tűnik is, áldozatokkal jár. Megfelelő eszközök, minőségi alapanyagok, rendszeres öntözés és gondozás, valamint kitartás nélkül nem lehet zöld éke a kertünknek. Nézzük a legfőbb buktatókat, amelyek meghiúsíthatják a csodálatos gyep iránti vágyunk beteljesülését.


Nem megfelelő tervezés, időzítés

A közfelfogással ellentétben a kertfüvesítés kifejezetten munka- és vízigényes. Sokan csak a kert kialakításával kapcsolatos tanácstalanság miatt döntenek a füvesítés mellett. Vétek azt gondolni, hogy elvetjük a fűmagot és már semmi gondunk nem lesz a gyeppel, csak az előnyeit élvezhetjük.

A befüvesített területrésszel semmiképp nem szabad túlzásokba esni. A focipálya méretű gyep inkább visszataszító, mint szép látvány. Törekedjünk arra, hogy maximum a kert 2/3-át borítsa gyep. Kerti utakkal, lombhullató vagy örökzöld cserjékből kialakított sövényekkel és évelő ágyásokkal csökkenthetjük a gyep méretét és kellemes, természetes hangulatot varázsolhatunk a kertbe.

Az alapos tervezés az alfája és omegája a kertfüvesítésnek is. Sem télen, sem a nyári hőségben nem lehet füvesíteni, a legalkalmasabb időszak a vetésre az ősz vagy a tavasz. Hagyjunk elég időt a talaj előkészítésére. Már most, nyár elején készüljünk elő az őszi füvesítéshez, hogy jövő év tavaszán csodálatos gyepszőnyeg-minőségű fűvel büszkélkedhessünk.

A tavaszi vetés legnagyobb ellensége a hideg. Áprilisnál előbb nem kezdhető meg, mert a talaj felmelegedése szükséges a csírázás megindulásához. Száraz tavaszon gyakori öntözéssel (naponta többször) kell elősegíteni a fűmag életre keltését.

 

 

Őszi vetésre augusztus utolsó hete-szeptember első fele a legalkalmasabb. A mérsékelt nappali hőmérséklet, a még meleg talaj, a csapadékosabb időszak kedvez a magok csírázásának. Az őszi vetés a legjobb a zöldítéshez, egyetlen veszélyforrás a lehulló lomblevélzet. A füvön hagyott levelek könnyen „megfullaszthatják” a friss fűszálakat, ezért az őszi vetésnél gondoskodnod kell a levelek rendszeres, akár napi többszöri eltakarításáról is.

Az őszi vetés mellett szól
• a melegigényes gyomok fejlődése visszaesik a hűvösebb idő beköszöntével,
• az őszi vetés tavaszra már kellően „idős” lesz, hogy a tavaszi munkálatokkal gyomirtós kezelést is kapjon, megelőzve a gyom megerősödését (a tavaszi vetést leghamarabb ősszel szabad gyomirtóval kezelni, a fiatalabb füvet képes tönkretenni a vegyszer),
• az őszi vetés előtt van időd jól felkészíteni a talajt a vetésre.

Ha az őszi vetés mellett tesszük le a voksunkat, akkor érdemes már júniusban elkezdeni a felkészülést. A hely (napos, árnyékos ) és az igénybevétel (általános célú, strapabíró) ismeretében válasszuk ki a fűmagot. A fűfajta függvényében 35-50 gramm négyzetméterenként magra lesz szükségünk. Érdemes betartani a gyártó előírásait, mert ha túl kicsi a szétszórt fűmagszám, akkor a gyomok elnyomhatják a füvet. Míg túlzott fűmagadag esetében a bokrosodást követően, a nedves füvet nem tudja átjárni a levegő, ami kedvez a gombák megjelenésének.

 

 

A fű is csak termőföldben lesz igazán szép. Ha szükséges szerezzünk be, 15-20 cm mélységű réteggel számoljunk, ha magágyat készítünk elő.

Ha anyagi keretünk megengedi, a termőföld alá vakondhálót is lerakhatunk, bár az sem nyújt teljes védelmet a kis földtúrók ellen. Jobban járunk, ha megszabadulunk a kert egyéb kártevőitől és ezzel űzzük ki a vakondot is a kertből.


Meg kell tervezni a tartósan szép gyep sarkalatos pontját a vízelvezetést és az öntözést is. Automataöntöző rendszer kiépítését érdemes szakemberre bízni, aki a többi növény vízigényének ismeretében a megfelelő helyekre telepíti a csőrendszert.

 

 

Talaj előkészítés hiánya

A siker érdekében már hónapokkal a füvesítés előtt meg kell kezdeni a munkálatokat. A fű csak jól előkészített, gyomoktól és kártevőktől mentes, tápdús talajban fog szépen kikelni. Bizony, ha szép füvet szeretnénk jövőre, akkor már most el kell kezdeni a munkákat. Nem a füvesítésnek kell neki ugrani, ha nem elő kell készíteni a talajt (talajjavítás), hogy ősszel majd be tudja fogadni a fűmagokat.

A talaj megfelelő megtisztítása időigényes folyamat, nem lehet elég korán elkezdeni. Az elsődleges feladatunk, hogy a talajt a gyep számára megfelelő állapotba hozzuk. A tereprendezés és talajjavító tápanyagozás segítségével a talajban lakozó baktériumokat, a gyep számára hasznos mikroflórává változtatjuk.

A füvesítés előtti talajjavítással megelőzhető, hogy a kert fenntartása egy végeláthatatlan küzdelem és munka legyen. Első teendő a vegyszeres gyomirtás. A glifozát tartalmú vegyszerek (Glialka, Roundup, Medallon) felszívódnak a gyomnövények szárán és levelén, majd kb. 10-14 nap alatt kifejtik hatásukat. Az erőszakosabb gyomok (pl. tarackos fűfélék, apró szulák) esetében akár kétszer is el kell végezni a gyomirtást a megfelelő eredményhez (előfordulhat, hogy elsőre nem sikerül).

Ahhoz, hogy a gyep megfelelően fejlődjön legalább 10-15 centiméternyi termőréteg szükséges. Az ilyen vastagságú réteg már képes megfelelően tárolni a vizet és a tápanyagokat. A vékonyabb földréteg hamarabb kimerül és kiszárad (pl. aknafedélre füvesítés). Számolni kell azzal, hogy a hozatott termőföld szintén fertőzve lehet gyommagvakkal. Megoldás, ha a gépi kapálás és a tereprendezés után pihentetjük a területet, hagyunk időt a gyommagvak kihajtására, majd elvégezzük a gyomtalanítást.

 

 

Öntözési hibák

A szakszerűen megtervezett és kialakított automata öntözőrendszer csodát művel az egész kerttel, így a gyeppel is. Míg locsolócsöves öntözésnél özönvízszerűen éri a füvet a víz, automata öntözéssel egyenletesen, cseppenkénti adagok jutnak a fűre, akár az esőzésnél. További előnye az öntöző rendszernek, hogy nem akkor locsol, amikor ráérünk, hanem beállíthatjuk úgy, hogy hajnalban, a reggeli órákban induljon el, amikor a fűnek legoptimálisabb.

Ha nincs öntöző rendszerünk, akkor inkább két-három naponta, de nagyobb vízmennyiséggel locsoljunk hajnalban vagy a kora reggeli órákban,  mint naponta kis mennyiséggel. Este és éjszaka soha nem öntözzük a füvet. A talajba mélyen beszívódó víz hatására a mélyebbre húzódnak a gyökerek és könnyebben átvészelik a felső réteg időszakos felszáradását.

A napi egyszeri, kis adagú öntözéssel csak a felső réteg nedvesedik át, így a gyökerek ide húzódnak, ami kánikulában vagy sztresszes időjárási viszonyok esetén a felső talajréteg kiszáradásával a gyep képtelen lesz önfenntartásra.

Örök kérdés, hogy melyik napszakra essen az öntözés. Mint minden növénynél, a fűnél is a hajnali, reggeli órák a legideálisabbak. Ekkor a legoptimálisabb a hőmérséklet a növények számára, ekkor a legkisebb a párolgás és ekkor tudják a legnagyobb mennyiségű vizet hasznosítani.

Nem lehet tehát csak a „jó istenre” bízni az öntözést a nemes, vetett füvek esetében. Nyári kánikulában elengedhetetlen a folyamatos, naponkénti öntözés, a talaj felső rétegének nedvesen tartása. Különösen a vetés idő utáni 2-3 hét a kritikus, amikor a fűszálak még nem árnyékolják a talajfelszínt és magas a talaj párologtatása. A nedvesen tartás segít, hogy frissen kikelt fű gyökérzete mélyre hatoljon és megerősödjön. De a bokrosodási fázisban már illik egy kis edzést bevezetni azzal, hogy időnként 2-3 napot (akár 4-5 napot) nem öntözünk, mert a kis gyökerek egyre mélyebbre nyúlnak majd a vizet keresve.

A locsolással sem szabad azonban átesni a ló túloldalára. A túlöntözéssel épp annyi kárt okozhatunk, mint a locsolás elhagyásával. A sok víztől levegőtlené válik a felső talajréteg és a pangó víz a gyökerek rothadásához vezet.

 

 

Tápanyag utánpótlás elmaradása

A füvet nem elég csak öntözni, értékes tápanyaggal táplálni is kell. Az éhező a fű elsárgul, kipusztul. A hagyományos és poralakú vagy granulált műtrágyák néhány hét alatt kimosódnak a talajból. Túladagolással pedig foltokban kiégethetjük az állományt. Használjunk helyettük szerves alapú gyeptrágyákat.

A 2-3 hónapos hatástartamukkal tavasszal, nyár elején és ősszel specifikusan tudunk tápanyagozni.Ezek a talaj hőmérsékletének függvényében egyenletesen adagolják a tápanyagokat mikroorganizmusok segítségével. Használatukkal mélyebbre hatoló és sűrűbb gyökérzet alakul ki, aminek előnye különösen a kánikulai, száraz napokon jelentkezik.

Helytelen fűnyírás

A frissen telepített fű nyírását nem szabad elhanyagolni. Addig várjunk, míg a fű 60-70 % -a eléri a 8-10 cm-es átlagmagasságot és már neki is kell fogni a munkának. Egynapos öntözési szünet beiktatása után éles késű fűnyíróval elsőre kb. 5-6 cm magasra nyírjuk le a zsenge fűszálú gyepállományt.

A vágási magasság helyes megállapítása a kifejlett fűnél is nagyon fontos. Helyesen járunk el, ha a fűszál hosszának csak legfeljebb a felét nyisszantjuk le. Bármennyire is jó ötletnek tűnik a minél rövidebbre vágás, – remélve, hogy akkor ritkában kell füvet nyírni- , ne tegyük. A rövid gyep kisebb gyökértömeget fejleszt és hamarabb kiszárad. Magasabbra nyírással fokozható a gyep szárazságtűrése és egészsége. Kánikulában kötelező magasra hagyni a fűszálakat.

 

 

További kérdéseid, kétségeid maradtak? Nézd meg videón is, mit ajánl a szép gyep érdekében a füvesítés szakembere, Molnár Gábor Éva Füvesasszony:További olvasnivalók hasonló témában: 

🌷 Így lehet hatékony és költségkímélő a növényápolás

🌷 Ezzel kezd a tavaszi kertészkedést

🌷 Így lesz egész évben szép a füved

🌷 Ilyen kertben garantáltan madárcsicsergés fogad

🌷 Ezt tedd, ha minden összeesküszik a fű ellen

🌷 Bioszemléletű kertészkedés a kiskertben

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!