Balkonada

Petúnia gondozási praktikák

A petúnia évek óta az egyik legkedveltebb balkonnövény. Lecsüngő, minden színben elérhető, májustól októberig virító virágai szinte minden stílusú erkélyen jól mutatnak. Gondozása egyszerű, egynyári növény lévén teleltetéséről sem kell gondoskodni. Olcsó virág, így akár minden évben más színben tündökölhet az erkély. 

 

 

A Dél-Amerikából származó, a burgonyafélék családjába tartozó növénnyel a napos és félárnyékos balkonok színpalettáját bővíthetjük. Olvasóim elárulják, milyen most a petúniájuk és hogyan ápolják őket.

 

Marianna Szabó

“Heti egyszer tápsó, káliumban gazdag. Vízben feloldva.”

 

Csilla Badacsonyi
“Nedves legyen a földje esőtől védjed. Napot szeret csak nem egész nap.”

Deák Gergő Tibor
Deák Gergő Tibor Esovel mi a baj? Nekem fedetlen helyen van 🙂

Eszter Ottmár
“Nekem is. Teljesen jól el van. :)”

Gubits Kriszti
“Mondjuk ha több napig esik az eső egész nap és ázik akkor tönkre megy. Legalábbis nekem az esőtől mindig tönkre ment amit kiültettem.”

Tera Sipos Tiborné

“Az elnyílt virágokat le kell csípni, így bokrosabb lesz. Ne sajnáld, utána még dúsabb lesz és több virág lesz rajta. Ha nem csíped le, felkopaszodik. Nekem kis palántáim voltak, csipkedés után szépen bokrosodik és már virág is van rajta újra több is mint volt.”

Karolina Fábrik

“Nem szabad, hogy kiszáradjon, ha nagyon meleg van reggel-este kell locsolni, lehet meg sűrűbben is tápozni. De vigyázni, mert nem jó ha a levélere megy, szeret ragadós lenni valami tetvek miatt. Időnként be kell permetezni tetvek es penész ellen. Nem kell sajnálni kicsit visszacsipkedni időnként, attól bebokrosodik jobban. Én a nyár vege felé ha felkopaszodik, akkor visszavágom. Utána megint szép, új hajtásokat hoz.

petuniapetunia5petunia4petunia3petunia2petunia1
< >

 

Irén Bagányné

“Nekem csak három kaspóban van. Félárnyékos helyen, eső nem éri. Esténként locsolom, de csak ha nem elég nedves. Egy héten egyszer tápozom. Ha lelóg hosszan, visszacsipkedem és az új hajtások újra virágoznak. Nem teleltetem.”

 

 

Pintér Márta

“Tűző napon, erkélyládában ekkorára nőtt ez a petúnia-tő, amelyet egyvirágos pici palántaként ültettem. Ma 22 virágot hozott és teli van bimbóval. A múltkori nagy zuhé sem károsította, csodálom is. Kedvenc színe-váltósunk, ez a falon van, kevesebb napot kap. Ha elég földje van és elég tápot kap, bármilyen sűrűn ültetheted. Muskátlival, mézvirággal, bársonyvirággal, lazításul kaporral, levélpetrezselyemmel, ahogy tetszik.”

 

petunia8petunia7petunia9petunia23
< >

 

Mohácsi Veronika

“Nekem csak egy kaspóban van a pici erkélyemen, tető alatt, tehát eső nem éri. Ilyen volt 1 hónapja.”

 

 

“És ilyen ma. Most még elegendő 1-2 naponta öntözni, minden alkalommal megy bele néhány csepp Substral. Ha jön a kánikula, és a növény is egyre nagyobb lesz, tehát többet is párologtat, reggel és este is locsolom. Hetente egyszer levágom az elnyíltakat, és ilyenkor csipkedem is, hogy megtartsa szép gömb formáját. Még soha nem próbáltam átteleltetni.”

 

 

Nowak-Kutassy Edith

“Ezeket a miniket idén vettem sajnos áttelelni soha nem tudtam, de erre helyem se lenne. Fedett terasz alatt van a száraz kis virágokat mindig leszedem. Marha granulátum van a földben így csak nyár közepétől adok általános virágtápot.”

 

Ádám Fázold

“Ez még tavalyi fotóm.Szeretném ha az idén is lenne ilyen szép petúniám. Déli fekvésű, fák lombjai által félárnyékos, napos erkélyen volt és szinte naponta öntöztem, tápoztam.”

 

Ildikó Takács

“Nekem hosszú évek kihagyása után van megint csüngő petúniám. Nagyon huzatos a teraszunk, soha nem tudott olyan szépen fejlődni, mint máshol, ezért inkább futó muskátlim volt. Most viszont bátor voltam, ezt kértem anyák napjára. Igaz, hogy egy mini és egy bakopa is van melléültetve. Kíváncsi vagyok meddig bírja, tápot, mint a többi, amikor eszembe jut, kap. Az elnyílt virágokat mindig leszedem.

 

Margit-Rozália Boier

“Szereti a napsütést, de ha fedél alatt van esős időben is nagyon szépen virít. Virágjait az eső nagyon tönkre teszi, éppen ezért szabadföldbe nem teszem. Nemcsak a virágokat kell leszedni, hanem a magkezdeményeket is mert az elnyílt virág könnyen lejön de a magház ott marad és akkor nem csokrosodik kellően.”

 

petunia10petunia13petunia12petunia11petunia14petunia15petunia16petunia17petunia18
< >

Vadady Mária

“A magtokot azért kell leszedni, hogy a magérlelés ne vegye el az erőt a növénytől. A bokrosodást az elnyúlt és már csak a legvégén nyíló szárak levágásával, visszametszésével lehet elérni. Nem bírtam ellenállni ennek a különleges zöld szélűnek. Még kicsi bokor volt amikor beültettem, nő mint a bolond. A magtokokat lecsipkedem, ha nagyon nyúlik és csak a végén billeg már virág, visszavágom az elnyúlt szárat, így bokrosabb lesz és megújul. Spéci, nedvesedésmegállapító műszerrel mérem naponta a vízigényét: az ujjammal. Marhatrágya van a földjében, majd jó egy hónap múlva kap virágzás segítő tápot. Az első sárga virág a teraszunkon: az Aldiban még zöld cirmos volt, aztán ahogy a napra került kiderült hogy az a zöld inkább sárga. :-)”

 

petunia33petunia34
< >

Hajdú Judit

“Erkélyemen van, néha 40 fokban”

 

Nagy Zita

“Ezeket márciusban vettem a praktikerben, hat darab növény volt egy tálcán. A lakásban beültettem a virágládába és ha szép idő volt kitettem a teraszra. Véglegesen nemrég lett kitéve, mivel idén nagyon hideg tavaszunk volt. Ahhoz, hogy igazán szép legyen, petúniának való tápoldatot veszek amin azt írja, hogy plusz vas. Augusztus közepén vissza kell vágni, mert felkopaszodik és elpusztul. ;-)”

 

Drajna Edit

“Napos helyen van és tápozom.”

 

Szilvia Andrásfi

“Este locsolom, eső nem éri, teraszon lóg.”

 

Beáta Vajdáné Varga

“Még nagyon fiatal, de remélem nyárra szép lesz. Naponta locsolom, napos helyen van és hetente tápoldatozom.”

 

Erika Telek

“Édesanyám terasza. Évek óta petúniát ültet, déltől tűző napon van. Heti egyszer tápozza, reggel este locsolja. Egy hete ültettük be, akkor hoztuk el a termelőtől, mert hidegek voltak meg.

 

Hirkó-Németh Enikő

“Ez a láda napos helyen van, eső is éri, ha esik egyáltalán :D. 1-2 naponta öntözöm, az elnyílt virágokat mindig leszedem.” A nagyvirágú pedig félárnyékos helyre került. Úgy vettem észre, a nagyvirágú gyorsabban kókad tűző napon.”

 

Schimanekné Hende Gyöngyi

“Esőt nem kap, mert a teraszon lóg. Öntözöm 1-2 naponta. Így kaptam. :D”

 

petunia19petunia20petunia21petunia22petunia24petunia25petunia26petunia27petunia28
< >

Vass Izabella

“Kis palánták voltak mikor vettem. Én is hasonlóan mint mások, lecsipegettem az elhervadt virágokat és túl hosszú hajtásokat, hogy bokrosodjon, hetente/kéthetente tápoldat. Egyelőre két naponta locsolom őket, majd a nagyobb melegben naponta. Van napos és félárnyékos helyen is. Kora tavasszal magból is ültettem, amelyeket nemsokára fogok naposabb és végső helyükre ültetni.”

 

Zsuzsanna Szécsény

“Két naponta öntözöm, félárnyékos helyen van,hetente tápozom…”

 

Bakos Erika

“Én áprilisban vettem pici palántaként még nem látszott a színük. Az eladó mondta, hogy melyik a fehér és melyik a piros sor ..hetente rost koncentráttal tápolom, de minden nap locsolom.

 

petunia29petunia30petunia31petunia32petunia35petunia36petunia37petunia38petunia41petunia40
< >

 

És ha már petúnia, nem mehetünk el egy friss hír mellett sem. Az alábbi színű és fajta petúnia forgalmazását betiltotta a NÉBIH. “Engedély nélküli géntechnológiai módosítással előállított narancssárga virágú petúniákat hoztak forgalomba több Európai Uniós tagállamban, köztük Magyarországon is. A genetikai szennyezés elhárítása érdekében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) azonnali hatállyal forgalomba hozatali tilalmat rendelt a narancssárga virágú petúniákra az ország teljes területén. A NÉBIH és a járási hivatalok felügyelői fokozottan ellenőrzik a forgalmazókat és árusító helyeket.”

A forgalmazási tilalom természetesen nem jelenti azt, hogy a már megvásárolt petúniákat meg kellene semmisíteni. Azok tovább nem árusíthatók, de a megvett növényektől nem kell megválni, nem kell félni. Nem mérgezőek, nyugodtan tarthatók. Az eladók nem kötelesek visszavásárolni azokat, így én azt mondom, őszig gondozza mindenki szeretettel és örüljön a szépségének. Magot nem érdemes szedni belőle, mert ez egy hibrid fajta, amiből nem lehet jövőre ilyen növényeket nevelni.

 

A forgalmazás betiltásáról további információ a NÉBIH honlapján olvasható.

 

 

Nagyon köszönöm az olvasói tapasztalatokat és fotókat!

További olvasnivalók hasonló témában: 

🌷 Petúnia, a második legnépszerűbb balkonnövény

🌷 10+1 balkonnövény fényárnyékos helyre

🌷 Kis hely, grandiózus ötletek az erkélyen

🌷 Bűbájos virágoskert az erkélyen

🌷 Megvalósult álom: az első balkon

🌷 Így kezdd el a balkonzöldítést

🌷 Mi kerülhet árnyékos balkonra?

🌷 A csodaszép leander titka

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!