Balkonada

Ezt tedd, ha madárfiókát találsz a kertben

Egy kertbe sokféle élőlény látogat. Ki hosszabb, ki rövidebb időre. Vannak akiket szívesen látunk, de sajnos vannak kártevők is, akiket szeretnénk minél távolabb tartani az udvarunktól. A madaraknak szinte mindenki örül, gyakran a cicusok is. A Magyar Madártani Egyesület információs ábrája segít eligazodni, mit kell tennünk a kertben talált madárfiókákkal.

 

 

Áprilistól augusztusig tart a fiókaszezon. A kertben talált madárfióka láttán rögtön késztetést érzünk, hogy megmentsük őket. A kertbe került madarak legtöbbje nem árvult el, ezért a legnagyobb segítség számukra az, ha nem fogjuk be őket, hanem hagyjuk a megtalálás helyén. Ha pedig már megtettük mielőbb elengedjük őket. 

Nem akkor vagyunk felelős madárvédők, ha a természeti törvények ellen dolgozva bármi áron meg akarunk menteni minden egyes madarat, fészekaljat és fiókát. Erre csak a végveszélyben levő fajok esetében van szükség, de a legfőbb cél ott is a megfelelő élőhelyi viszonyok helyreállítása, mert enélkül az ilyen állatok végül csak állatkertekben maradhatnak fenn.

Meg kell értenünk, hogy a  ragadozók, a betegségek és tapasztalatlanság okozta elhullás a természeti folyamatok szerves része. Éppen ezen hatások ellensúlyozása érdekében költ a legtöbb kis- és közepes testméretű énekesmadár évente kétszer (esetleg háromszor), évi akár  húsznál is több fiókát felnevelve. Mivel ezek a fajok több évig vagy évtizedig is élhetnek, stabil állomány fennmaradásához nincs szükség minden fióka túlélésére. Sőt, ez kimondottan kedvezőtlen lenne, mivel olyan állományrobbanást eredményezne, melynek következtében rövid időn belül elfogyna a táplálék, betegségek terjednének el, és az állomány magától összeomlana.

Vegyük tudomásul, hogy minden fiókát nem tudunk megmenteni és többnyire beavatkozásra sincs szükség. Azzal tehetjük a legtöbbet, ha követjük a Magyar Madártani Egyesület által javasolt eljárást. 

 

 

Forrás és további tudnivalók: 

http://www.mme.hu/maganyos_fiokat_talaltam

 

További olvasnivalók hasonló témában: 

🌷 Ötletes madáretetők

🌷 Készíts madáretetőt cserépalátétből

🌷 Legyen madárbarát a balkon is!

🌷 Így tarthatod távol a vakondot a kerttől környezetbarát módon

🌷 Ilyen kertben garantáltan madárcsicsergés fogad

🌷 Mit tegyünk és mit ne a hívatlan méhekkel és darazsakkal?

🌷 Pillangócsalogató növények

🌷 Így készíts rovarhotelt!

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!