Balkonada

Zöldtetős dzsungel Chicagóban

A kedden Budapestre lezúduló hatalmas víztömeg tetemes károkat okozott a fővárosban. A legnagyobb gondot a vízelvezetés problémája jelentette. A kiépített csatornahálózat képtelen volt levezetni az utcákon hömpölygő vízmennyiséget. Sokat segíteni a problémán, ha nálunk is elterjednének a zöldtetők.  

 

 

A növényzettel telepített tetők a város klimatikus javításán túl a csapadékhasznosításban és a zajcsillapításban is jelentős szerepet játszhatnak. A hirtelen lezúduló záport az ültetőközeg elnyeli és az nem terhelik azonnal a város csatornarendszerét. A klímára kedvező folyamatok játszódnak le az ültetőközegben is. A végbemenő folyamatok több élőlény számára, így nekünk embereknek is kedvező mikrokörnyezetet teremtenek: kiegyenlített hőmérséklet, magas pára – ugyanakkor alacsony portartalom.

 

 

Chicago városában egy tragédia kellett ahhoz, hogy a városvezetés felismerje a zöldtetők jelentőségét, szükségességét. 1995-ben egy 5 napig tartó hőhullám több száz ember halálát okozta. Ez a tragédia felnyitotta a városvezetők szemét, hogy valamit változtatniuk kell. A városháza tetejének “zöldítése” az első lépések közé tartozott.

 

 

A járdák, épületek, és az aszfalt által felvett és kisugárzott hő mellett a csapadékvíz elvezetés Chicagóban is komoly problémát jelentett. Kiadós zápor esetén a csatornarendszer túlterheltsége a szennyvíz-elvezetést is veszélyeztette.

 

 

A városzöldítést a 11 emeletes Chicago City Hall (városháza) épületén kezdték el, ahol kísérleti céllal csak a tető felét ültették be növényekkel, a másik felét meghagyták eredeti állapotában, fekete kátránnyal borítottan. A teszt célja az volt, hogy képet kapjanak a levegő hőmérsékletéről, a levegő minőségéről, és a csapadékvíz felszívódásáról.

 

 

A 1885 négyzetméteres tetőkertbe összesen 20 000 növényt, több mint 150 őshonos faj ültettek. A teszt egyértelműen pozitív eredménnyel zárult. A zöldtető rész szabályozza a városi hőszigetelő hatást, hét fokkal hidegebb, mint a környező tetők. Képes megtartani az esővíz 75 százalékát, csökkenti az energiafogyasztást és a zajt.

Bár a zöldtető kialakítási ára kétszer vagy háromszor nagyobb, mint a hagyományos tetőé, a hosszú távon mindez megtérül. Elég csak az pénzben kifejezhető előnyökre: energiatakarékosságra, a levegő minőségének javítására, energiatakarékosságra, a csapadékvíz elvezetésre gondolni.  

Az emberek mellett azonban élőlények millióinak is életteret adunk egy tetőkerttel. Pozsgások, vadvirágok és, fűfélék, apró bogarak, lepkék és madarak, ahogy megteremtődnek a feltételei, elkezdik kialakítani magunk számára a megfelelő környezetet. Kialakul egy új élettér az eddig csupaszon heverő holt felületeken.

Vajon a budapesti városvezetés mikor ébred rá a zöldtetők fontosságára?

Forrás

További olvasnivalók hasonló témában: 

🌷 Jenifer Lopez négy teraszos apartmanja New Yorkban

🌷 Ljubljana lett Európa legzöldebb fővárosa

🌷 Kert a felhőkarcoló oldalán – Sydney

🌷 Titkos menedék Párizs tetején

🌷 New York bűbájos balkonjai

🌷 Bosco Verticale – a világ első függőleges erdeje

🌷 San Francisco bámulatos tetőkertjei

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!