Balkonada

A csodaszép leander titkai

A Dél-Európából érkezett leander hamar kedveltté vált hazánkban is. Mutatós formája, szép és egész nyáron tartó virágpompája még azt is feledteti velünk, hogy télen nem tartható kint a szabadban, teleltetni kell. Gondozása egyszerű, a dús virágzás legfőbb titka a rendszeres tápanyagellátás.

 

 

Nem tudom ki hogy van vele, de én sokkal jobban szeretem a tapasztalt olvasók bevált praktikái alapján gondozni a növényeimet, mint az interneten található, néha nem túl hiteles forrásokra alapozva kísérletezni. Balogh Elekné Marika elbűvölő leanderei mellé megosztotta leander neveléssel és magról való szaporítással kapcsolatos hasznos tanácsait is.

“No akkor most megmutatom a 2016-os leandereket, az új csoporttagoknak is. Ezeket magról neveltem. Egy fának a magját vetettem el. Kb 4 évre kezdtek virágozni. A szebbeket, különlegeseket meghagytam. A többit eladtam vagy elajándékoztam. Volt vagy 400 db.”

 

 

Leander szaporítása magról

A magról szaporítással nem feltétlenül kapunk az eredeti növénnyel megegyező színű növényeket. Csak hajtásból lesz ugyanolyan virág, magról kelve bármilyen színű lehet. Épp ez a magvetés izgalma, hogy nem tudjuk milyen lesz belőle.

 

 

Ha nem akarunk magot szedni, akkor az elvirágzott növényrészeket érdemes azonnal levágni. Magvetéshez hagyjuk fent az elhalt virágokat, hogy kifejlődhessen a termés. A virág helyén a zöldbabhoz hasonló csövek nőnek. Ebben bújnak meg a magok, amik télen beérnek. A megbarnult tokokból február-márciusban már ki lehet szedni a magokat. Nem kell megvárni, hogy kinyíljon. A pitypang magra hasonlító magokat ekkor kell elvetni. 

 

 

“Én egy nagy műanyag ládába egyszerű kerti földet tettem. Tömörítettem, a magokat rászórtam. Meghintettem finom homokos földdel. Az első időkben csak szórófejes flakonból nedvesítettem a földet. Üveglappal lefedtem kis levegőt hagyva.”

 

 

“Elég soká kél ki a mag. Fontos, hogy mindig nedves legyen a föld. Kb. 4 hét múlva lett két leveles.”

 

 

“Amikor 4-5 cm magasak lettek átültettem kisebb cserepekbe. Óvtam a tűző naptól, vigyáztam, hogy ki ne száradjon.”

 

 

“Amikor 15-20 cm-esek kicsípem a közepét, hogy bokrosodjon. Ahogy nő a növény, egyre nagyobb cserepekbe ültetem át.”

 

 

 

Leander gondozásának három titka

A leandernek három dolog kell:

  • sok víz,
  • tápanyag,
  • napfény.

Tápanyagként nagyon jó pl. a Voldünger és magas kálium tartalmú műtrágya.

A dús ágakat és a bő virágzást alapos metszés után remélhetünk. A metszéssel egyben formáljuk is növényt. Ha a gyengébb, nyúlánkabb ágakat visszavágjuk, egy helyett három hajt.

Legjobb augusztusban visszavágni, így a következő évben virágozni fog és a levágott ágakból a hajtásokat meg lehet gyökereztetni. Egy befőttes üveg vízbe, egy csokor hajtást tegyünk. Nylon tasakkal letakarva kb. két hét alatt meggyökeresedik. Ha elég erősek a gyökerek, ültethetjük is a cserépbe.

Nyáron időnként megpermetezhetjük a növényt. Télen hideg helyen, pl. fűtetlen garázsban tartsuk.

 

 

Nagyon köszönöm Marikának a tanácsokat és a fotókat!

További olvasnivalók hasonló témában: 

🌷 Leander gyökereztetése olvasói tanácsokkal

🌷 Balkonnövények metszésének fortélyai

🌷 Napos balkon: igazi kánaán

🌷 Tippek balkonnövény választáshoz

🌷 Mikor jön el a teleltetés ideje?

🌷 Balkonnövények szaporítása három egyszerű lépésben

 

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Kovacs Geza says:

    Hol lehet kapni leándert . színmegjeléssel, AMITaztán csomagküldéssel elküldenek nekem?


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!