Balkonada

Kutya vagy szép kert? A kettő együtt tényleg nem megy?

Az a mondás járja, hogy vagy kutyát tart az ember vagy szép kertnek örvend, a kettő együtt nem megy. Az állatok és növények békés egymás mellett élésére is vannak azonban szép példák, az olvasóink elárulták, náluk milyen praktika vált be. 

 

 

A kutyák leginkább másfél éves koruk előtt garázdálkodnak a kertben. Ha fiatal korukban sikerül játékosan megnevelni őket már nyert ügyünk van a kerttel. Fontos, hogy hatalmas mozgásigényük ki legyen elégítve. Ha rendszeresen kivisszük kis kedvencünket a kerítésen kívül, ahol szabadon rohangálhat, akkor elfárad annyira, hogy a kertben már nem tesz kárt. 

Nekem nincs igazán tapasztalatom a házi kedvenc vagy kert dilemma eldöntéséhez, ezért az olvasókat kérdeztem, ők milyen kompromisszumokat kötnek, hogy tudják a legtöbbet kihozni a helyzetből. Nézzük, mit mondtak!

 

Nagy Éva

“Nekem van egy vizslám bár az ő birodalma külön van a virágoktól. De ha a kertben vagyok ő is ott van velem és nem szokott kárt tenni.  “

 

Szalai Kincses Ibolya

“Kompromisszumok kellenek.  Mi kutyás család vagyunk, 30 év alatt a mostani a harmadik nagytestű kutyus, aki velünk él kertes házunkban. Tél idején bizony néhány helyen keményre tapossa a földet, bár többnyire a kerti tipegőkön, járdán közlekedik… (Füvünk nagy része nyírt ősgyep, kiegészítve strapabíró sportfűvel.) A cserepes virágokat tiszteletben tartja, nem rombol. 🙂 A kibújni készülő nárcisz, hortenzia, írisz, árnyliliom fölé átmenetileg kerti székeket tettünk, amíg újra megszokja, hogy kikerülje a területet, de ha már megerősödtek a növények, nem tesz nagy kárt bennük. Persze, előfordul olyan ugrása, amit pár letört száracska jelez; ilyenkor valami “hathatós inger” (szomszéd cica) érte házőrzőnket, ami miatt lerövidítette az utat… 🙂 Saját cicánkkal együtt békében él, mindketten 4 évesek lesznek a nyáron.  “

 

 

 

Ő házőrző. Szabadon van. Többnyire a kerti tipegőket és a járdát használja, az ősgyepben különösen nagy kárt nem tesz. Okos állat, megtanulja, hol illik közlekednie. Persze, a virágosításban kompromisszumokra kényszerülünk, ezért például az előkertbe, ahol az utcát figyeli, magas törzsű rózsafákat ültettünk. Sok a kaspós virágunk, azokat tiszteletben tartja.

 

 

Takács Ildikó

“Csatlakozom a kutyásokhoz, meg lehet őket tanítani mindenre, nekünk először német juhászunk volt,most egy két és fél éves labradorunk van. Előbbi ráadásul kint lakott a kertben, semmihez nem nyúlt, semmit nem tett tönkre. Mayánk ugyan bentlakó kutya, nélkülünk egy tapodtat sem megy sehova, nem volt nehéz megtanítani arra, hogy ne nyúljon a növényekhez. Szerintem fajta függő és nevelés kérdése. Mayánk nélkülünk egy lépést sem tesz. Két és fél éves, imádja a kertet, soha semmit nem tett még tönkre. Nem kellett tanítani, a virágágyásokba magától nem megy bele.

 

 

Aszódiné Tasnádi Ildikó

“Villanypásztor. Lányoméknál szükség volt rá . Mert Dina elrágott minden növényt. Azóta minden rendben.”

 

 

Vadady Mária

“Nézve a tévében a kutyapszichológusos filmeket, az összes azt mondja, hogyha a kutya aktuális mozgásigénye mindig ki van elégítve, akkor nem rosszalkodik otthon. Nyilván nem a virágos/zöldséges kert lakója kell legyen kicsi és fiatal korában. A kutyát is ugyanúgy “gondozni” kell, szeretni kell, fegyelmezni kell, ahogy a növényeket. A kutyatartáshoz sem árt egy tetemes mennyiségű ész!

 

 

Babotai Kata

“A kutya is szereti a virágokat, ha pici korától köztük van🌷🐈.”

 

 

Kovács Krisztina

“A fiú mindent jelöl. A lányok néha ásnak, néha megrágnak valamit. A legtöbb virágot dézsában hajtatom ki, csak amikor erősebb, akkor kerülnek a végleges helyükre.”

 

 

 

Fodor Lászlóné

“Nekem is volt kettő. Pici koruktól kezdve mindig velem jöttek a kertbe, megtanultak az utakon járni. Mivel elég nagy volt a kert, volt helyük ahol játszhattak. Azaz játszottunk, mert én is játszottam velük. Nagyon lehet nevelni őket. Nagyon hiányoznak ők is és a kert is. Ők elmentek az örök vadászmezőkre, mi meg elköltöztünk Pestre, mert elmúlt felettünk az idő.”

 

Molnárné Prónai Zsuzsanna

“Lizike egy tündéri kutya, nem bánt semmit

 

 

Bagányné Irén

“Amikor még kicsik a palánták , addig elszeparálom a kutyutól hogy ne tegyen benne kárt . Utána szabadon járhat akár az egész kertben nem csinál kárt. “

 

 

Ferenczi Beáta

“Kertész tacsi😂😂😂😂”

 

 

Sándor Anikó

Csinálj a kutyának egy viszonylag nagy kennelt, és vidd sétálni minden nap. Vagy ahányszor csak teheted. Nálunk bevált. És amikor már nem tehet kárt,-télen például-, akkor engedd el.”

 

Bótáné Kiss Gabriella

“3 kutya 3 cica és mindegyik kert barát

 

 

Németh Anna

Én kijelöltem a kutyának az utat, megtanulta hol szabad, és hol nem szabad tartózkodnia.Ha az udvarba vagyok hosszabb ideig,kiengedem a kennelből(ami nem túl nagy),olyankor nagyon boldog. Reggel, este nagy séta.”

 

Olajosné Enikő

“Az előkert nálunk is a kutyu birodalma. Hátul nem bánt semmit. A lépcső lepisilése, az gond. De működik a kutyariasztó zselé, amit kertbe lehet tenni.”

 

 

Fehér Gréti

Az én kutyám egy éve lett panel kutyusból, kertes. Hát nem egyszerű na…. 🙂 Mindent lepisil, letapos. Olyan magas kaspókba rakom a növényeket, amivel nem tud mit kezdeni. Hát nem a legszebb látvány, de a választás nem is lehet kérdés. Virágok mindig lesznek, Ő viszont nem.”

 

Kristina BN

“Amíg “baba” csinálhatsz bármit, rongálni fog! Itt a képen HATODSZOR telepítettem a málnát! 😂
Idén végre eszünk is róla ha minden igaz.  A kertemet is kb. idén sikerült véglegesen beültetnem.
Szerencsére már csak a rózsát eszi meg tövestől.

 

 

Némethné Jerkó Márta

 “Nálunk működik a boldog együttélés 😊 Megegyeztünk a lyukak helyében 😀 a virágok tabuk, nem is bántják őket. 😊🌺”

 

 

Pap József

“Mi nagyon megtaláltuk a viselkedés szabályait . Persze néha vannak bakik ,de az belefér  . Az előző befeküdt a virágágyásba is 🙂 Luxi már jól nevelt lett .”

 

 

Pribelszki Mária

Az én Berrym virág és kert kompatibilis. Nem ás, nem jelöl cserepeket, nem kapar füvet. 2 hónapos korában kieggyelte a frissen beültetett büdöskéimet akkor kapott 2 fülest a pofikájára, azóta rend van. Van jelölőfája és olyan helye ahol jelőlhet ott nincs virág. 100 leander mellett nem volt egyszerű olyan helyet találni de találtam. A Tanyán is viselkedik, igaz jár a nyomomban és mindent megbeszélünkLemondani egyikről sem tudnék de nem is akarok. Kutya és virág nélkül lehet élni, de nem érdemes, nekem ez az élet❤”

 

 

Nagyon köszönöm a hasznos tanácsokat!

 

További olvasnivalók hasonló témában: 

🌷 Ötletes madáretetők a kertbe

🌷 Készíts madáretetőt cserépalátétből

🌷 Így tarthatod távol a vakondot a kerttől környezetbarát módon

🌷 Kertészkedjünk gyerekekkel

🌷 Kerti trendek 2017: természetesség mindenek felett

🌷 Ingyenesen letölthető kerttervek

🌷 A kutyus, a virág és a gazdi – megható videó

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!