Balkonada

Így tedd különlegessé a kerted virágágyással

A kert unalmas gyep felületeinek megtöréséhez remek megoldás a virágágyás. Színpompás évelő és egynyári virágokkal praktikus és esztétikus utakat, és út melletti szegélyeket alakíthatunk ki. Nézd csak milyen egyszerű! 

 

 

A virágágyások tervezéséhez és kialakításához ki más tudna jó tanácsokat adni, mint Sinka Erika, akinek a kertjét tavaly az Év legszebb kertje elismerő címmel jutalmazták. 

“Néhány ötletet szeretnék adni virágágyak telepítéséhez, létrehozásához, hogy mindig virágozzék valami, ne legyen unalmas a beültetésünk, legyen a vázánkban vágott virág, ne kelljen egész nap a gazt irtani, kapálni, csak nyugodtan élvezni a látványt, és az illatot.

A rajzon azt szeretném bemutatni, hogy ez nem egyszerű téglalap alakú virágágy. Tele ívekkel, kacskaringós, fűvel borított ösvénnyel. A virágos beültetésnek minden oldalról jól kell mutatnia, hiszen nem csak egy, vagy két oldalról látunk rá!

 

 

A virágágyást nem feltétlenül kell elképzelni “virágzó virágokkal”. Lehet olyan is, ami levelével és virágával is díszít. Nagyon régen foglalkoztam már egynyáriakkal. Nekem az évelők jobban bejönnek. Nem kell minden évben megvenni őket.

A nagy meleg jó a levendulának, cipruskának, zsályának, amíg nem virágoznak, díszít a levelével! Egynyárinál: büdöske, paprikavirág / salvia.

 

 

Igyekszem a macerás növényeket (pl. teleltetés) elkerülni. Főleg azokat ültetem, amik sokáig szépen díszítenek vagy levelükkel, vagy virágjukkal, vagy mindkettővel.

 


A képeket évszakok szerint próbáltam összeválogatni.

Tavaszi: Az évelők elszáradt szárát visszavágtam, igyekezni kellett, mert a tulipánok már majdnem kibújtak. Éppen ezért ezt a műveletet már korán, február közepén-végén el kell kezdenem.

viragagyasok3viragagyasok4
< >

 

A következő képeken már nefelejcsek és tulipánok virágoznak.

viragagyasok5viragagyasok10viragagyasok9viragagyasok8viragagyasok7viragagyasok6
< >

 

Nyár: Sásliliomok már levelükkel díszítenek.
Meghatározó növény: a turbolya, melyet a közeli, parlagon hagyott szomszédos telekről hoztam (2 tövet,- jelentősen elszaporodik, de kordában lehet tartani!). Mocsári nőszirom, szibériai nőszirom, boglárka, kaméleon virágok, menták.

viragagyasok11viragagyasok12
< >


A teraszon, a cserepekben lévő növények is visszaköszönnek az ágyások növényeivel. Ez segít abban, hogy nem érezni a terasz szélét, nincsen konkrét határ! Természetes a beültetés. Nyár végére már minden buja, összefonódott, tömény, vadregényes. Augusztustól a japán szellőrózsa veszi át a szerepet.

 

viragagyasok13viragagyasok14viragagyasok15
< >


Ősszel, pedig jönnek az elszíneződések!
A kaspók színével és formájával is lehet játszani, de óvatosan, nehogy “túllőjünk” a célon!”

 

 

Nagyon köszönöm Erikának a hasznos tanácsokat!

További olvasnivalók hasonló témában: 

🌷 Szieszta a kerti tó parján

🌷 Nyaralunk a kertben pályázat legszebb kertje

🌷 Romantikus pihenőhely a kertben

🌷 Buja növényzetű terasz a meghitt családi pillatokért

🌷 Víz és kert megkapó összhangja

🌷 Hűsíts csobogóval!

🌷 Megvalósult álom: az első balkon

🌷 Ilyen kertben garantáltan madárcsicsergésre ébredsz

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!