Balkonada

Így tudod édenkertté varázsolni a balkont

A lakás négyzetméterének számításánál az erkélyt, balkont mindig a tényleges négyzetméter felével veszik számításba. Egy négy négyzetméteres balkon csupán két négyzetméterrel növeli a lakás összterületét. Csak rajtunk áll, hogy ezt a négy négyzetmétert a szolgálatunkba állítjuk-e vagy hagyjuk kihasználatlanul. Hoztam néhány ötletet, hogy a legtöbbet tudd kihozni a pár négyzetméterből.

 

Alapos tervezés

A balkontervezésnél legelőször is nem árt számba venni, hogy mi mindenre szeretnénk használni. Egy erkélynek rengeteg funkciója lehet. Másképp kell kialakítani egy erkélyt, amit gyerekek is használnak, mint azt, ahol kávézgatni, olvasgatni akarunk vagy azt, ahol csupán kertészkedős hobbinknak szeretnénk élni.

A tervezés teremti meg az alapot ahhoz, örömödet leld a balkonban és ne nyűgnek tartsd. Ha tudod, hogy nincs időd, türelmed rendszeresen foglalkozni a növényekkel, akkor inkább mondj le a virágos erkélyről. Annak nincs értelme, hogy drágán megveszed a virágokat és egy hónap múlva csak kókadoznak, tönkre mennek.

Inkább tervezz óvatosan, legyen kevesebb, de jó karban lévő növényed. A tervezéshez nagyon jól használhatók az ingyenes balkontervező programok is, de egy kockás papír is megteszi.

A kis erkélyeknél különösen előtérbe kerül a jó helykihasználás, ilyenkor jönnek jól a grandiózus ötletek.  

Nem árt, ha a nyári kánikulával is számolsz és megoldod az árnyékolást, tavat készítesz vagy beszerzel egy hűsítő csobogót

 

 

Növények

Az egyre forró nyaraink miatt a mediterrán növények szerepe felértékelődött. A szárazság tűrő növények több sikerélménnyel kecsegtetnek. A mostanában oly divatos pozsgás növények mutatósak és jól bírják a tűzőnapot, ritka öntözést is.  

Az ültetőedény a benne lévő földdel a növény természetes élőhelyét helyettesíti, az edénynek nagy szerepe van a növények fejlődésében. Gyakori hiba, hogy trendi, de csöppnyi edényekbe ültetik a növényeket, amiben nem tudnak rendesen fejlődni és föld is hamar kiszárad. Bármibe ültethetünk, ha biztosított a felesleges víz elvezetése és a gyökerek növekedéséhez megfelelő hely áll rendelkezésre.

A pangó vizet igen kevés növény viseli el, azért az ideális ültető edény alján lyukak találhatók, ahol távozhat a felesleges víz. Különösen a függő virágcserepeknél célszerű az ültető edény aljára vízelvezető drénréteg, pl.  agyaggranulátumot helyezni. Jó megoldás egy intim betét vagy eldobható pelenka betét, ami jó nedvszívó-képessége miatt tárolja a növény által fel nem vehető vizet.

 

 

A víztárolós virágládák tárolni és adagolni is képesek a vizet, elegendő néhány naponkénti pótlás. A télálló növényekhez mindenképp fagyálló cserepet válasszunk. A terebélyes növekedésű virágok kiszélesedő formájú cserepekben mutatnak jól, a dézsás fácskák jól illenek a négyszögletes edényekbe. 

A balkonon a hely korlátozott, de gazdagon virágzó cserepes és dézsás növényekkel, gyümölcsökkel az erkély valóságos édenné válhat. Az erkély tavasszal és nyáron mutatja bombaformáját, de megfelelő növény választással minden évszakhoz találhatunk szépségeket, amik közelebb hozzák a természetet.

 

 

balkonládák beültetésének ideális időpontja május közepe, bár a kertészetek már jóval előbb árulják a növényeket, egyes növények fagyérzékenyek lehetnek, így érdemes megvárni a fagyosszenteket. Érdemes átgondolni, azt is, hogy a nem fagytűrő növényeket tudjuk-e majd a folyosón, pincében vagy más nem meleg helyen teleltetni, a téli vegetációs időszakban tárolni.

Nagyon sok minden múlik a növényválasztáson. Bármilyen csábító is, ne a növény külső adottságai (szín, habitus, stb) alapján döntsünk, vegyük figyelembe a balkon méretét, fekvését, adottságait és a vásárolni kívánt növények igényeit. A csöppnyi virágok nem igazán mutatnak jól egy hatalmas térben, ahogy egy kis balkonra sem érdemes nagy szoliter növényt vásárolni. 

Az erkély adottságai is korlátok közé szorítanak bennünket. Más növények kellenek egy napos, egy félárnyékos és egy árnyékos balkonra. Sok balkonon is nevelhető illatos növényt találunk és akár egy fűszertornyot is készíthetünk.

 

 

Kiegészítők

Bár a növényeket említettem előbb, nagyon fontos szerepük van a bútoroknak, a színeknek és az egyéb kiegészítőknek is, hisz ezek nyújtják a kényelmet. Egy színes, pl. kék balkonon kevésbé érvényesül a virágok színpompája, a fekete-fehér eleganciája pedig igényesebb, minőségibb növényeket követel.

Igen sokféle minőségű és árú ülőalkalmatosságot és asztalt találunk. Kis helyre érdemes összecsukható változatot választani, helytakarékos asztalokban is igen széles a választék. Új életre kelhetnek a zöldséges ládák és az olcsó és univerzális raklapok is. 

 

 

Kívánom, hogy sikerüljön olyan erkélyt kialakítani, ahol önfeledten, elégedetten élvezheted a lemenő nap sugarait, a hajnali madárcsicsergést vagy épp a gőzölgő kávé zamatát. 

További olvasnivalók hasonló témában: 

🌷 Így hozz létre fűszerkertet a balkonon

🌷 Pozsgás összeültetések

🌷 Balkonládák beültetésének fortélyai

🌷 Petúnia, a második legnépszerűbb balkonnövény

🌷 Mit ültessek a muskátli mellé?

🌷 Így kezdd el a balkonzöldítést

🌷 Megvalósul álom: az első balkon

🌷 Így hozz létre fűszerkertet a balkonon

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!